دکتر احد فرامرز قراملکی به اهم فعالیتهای قرآنی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی اشاره کرد و گفت: این مجموعه در سال ۱۳۶۳ با هدف ترویج فرهنگ و علوم اسلامی، در پرتو پژوهشهای بنیادی و کاربردی،احیاونشر ذخایر و نفایس علمی اسلامی و ارتقای سطح علمی نیروهای پژوهشی در حوزه علوم اسلامی، تاسیس شد.
وی ادامه داد: این بنیاد از ابتدای تأسیس تا کنون یکی از مهمترین مأموریتهای خود را قرآنپژوهی میداند و در این زمینه، فعالیتهای متعددی را از جمله تصحیح و احیای تراث قرآنی، تحقیق و پژوهش در لغات قرآنی در اشکال مختلف و همچنین تفسیر قرآنی، به سرانجام رسانده است.
دکتر قراملکی افزود: از ابتدای تأسیس این بنیاد تا کنون، ۲ هزارعنوان اثر پژوهشی تهیه و تدوین شده که از این تعداد، ۸۰ اثر در زمینههای تفسیر و مباحث قرآنی است.
فرهنگنامه قرآنی «المعجم» حاصل ۲۰ سال تلاش پژوهشگران
رئیس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی ادامه داد: در بحث فرهنگ لغات قرآنی در سال ۱۳۷۲ فرهنگنامه ابتکاری و مهمی برای واژگان فارسی لغات قرآنی با عنوان «المعجم فی فقه لغه القرآن و سر بلاغه» تدوین شد.
این اثر از جدیدترین و جامعترین کتابها در زمینه شرح لغات قرآن کریم است و همانگونه که از نام آن پیداست، مربوط به حوزه واژهها، مفردات قرآن، بلاغت و اعجاز بلاغی است که در آن هر یک از کلمات قرآن به ترتیب حروف الفبایی با سه رویکرد لغوی، بلاغی و تفسیری، موردبحث و بررسی، قرار میگیرد.
وی، اضافه کرد: کتاب «المعجم» دایرةالمعارفی درباره قرآن، معارف و علوم قرآنی است که مدخلهای آن بر اساس ریشه اصلی کلمات قرآن تنظیم شده و هر مدخل از جنبههای مختلف علوم قرآنی مورد بررسی قرار گرفته است.
بهاینترتیب که هر مدخل در آغاز از لحاظ لغوی و دانش ریشهشناسی، بررسی و سپس آرای دانشمندان صاحبنظر در مورد آن، مطرح میشود.
رئیس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، با بیان اینکه این فرهنگنامه تا کنون جوایز بسیاری را در محافل علمی از آن خودکرده است، گفت: این کتاب میتواند نیاز همه پژوهشگران، اساتید، دانشجویان و طلاب را در حوزه لغات، برآورده کند.
قراملکی در ادامه با بیان اینکه تا کنون ۵۱ جلد از کتاب ارزشمند «المعجم» به چاپ رسیده است، خاطر نشان کرد: پس از اتمام این کتاب،در نظر داریم آن را به دو زبان فارسی و انگلیسی ترجمه و به جامعه هدف، عرضه کنیم.
انتشار کتاب ۱۴ جلدی«نصوص فی علوم القرآن»
وی اظهار کرد: مجموعه ۱۴ جلدی «نصوص فی علوم القرآن»، دایرةالمعارف علوم قرآنی شامل نصوص و متونی از علمای شیعه و سنی از قرن اول تا قرن حاضر است که در گروه قرآن بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی تألیف و به عنوان یکی دیگر از کارهای فاخر این گروه، با اشراف مرحوم آیت الله واعظزاده خراسانی، شناخته میشود.
قراملکی، ادامه داد: این اثر برجسته و سودمند، حاوی یک سلسله مباحث علوم قرآنی از متون قدیم و جدید (از قرن دوم تا قرن حاضر) است، این متون از لابهلای دهها کتاب علوم قرآنی، تفسیری، روایی، تاریخی، فقهی، اصولی، کلامی و فلسفی استخراج و بهصورت یک دایرة المعارف عظیم علوم قرآنی، در دسترس قرآنپژوهان، قرار گرفته است.
وی اضافه کرد: در این کتاب که بر اساس مباحث و موضوعات علوم قرآنی شکلگرفته، آثاری با موضوعات علوم قرآنی از قبیل وحی و کیفیت آن، نزول قرآن، جمع قرآن و... از حدود ۵۰۰ منبع جمعآوری شده و به ترتیب زمان حیات مؤلفان، آثار تنظیم و تحت عنوان کتاب «نصوص فی علوم القرآن»، منتشر شده است.
نظر شما