تحولات منطقه

مدیر کل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست می‌گوید: ۲.۲ میلیارد نفر از مردم کره زمین بدون آب آشامیدنی سالم هستند و تخریب تالاب‌ها به معنی افزایش این عدد است.

چرا تالاب ها مهم هستند؟ / نابودی تالاب‌ها یعنی تعطیلی کشاورزی
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

آرزو اشرفی‌زاده، با بیان اینکه بقای بسیاری از کپور ماهیان در ایران به تالاب‌های آب شیرین وابسته است، به نقش تالاب‌ها در زمینه جلوگیری از سیل، سونامی و طوفان‌های دریایی اشاره می‌کند و درباره تاثیر آن بر جلوگیری از آلودگی هوا می‌گوید: تالاب می‌تواند ۳۰ درصد کربن یا دی اکسید کربن زمین را در خود ذخیره کند. تالاب‌ها همچنین به دلیل فیلتر و ذخیره‌ آب به کلیه‌های زمین مشهورند.

او با بیان اینکه حیات تالاب‌ها وابسته به آب است، می‌گوید: کشاورزی ناپایدار یکی از مهم‌ترین عوامل تخریب تالاب‌هاست. بیش از نیمی از تالاب‌های بین‌المللی دنیا به دلیل کشاورزی ناپایدار از بین رفته‌ و لازم است اصلاح کشت و آبیاری و حرکت به سمت کشاورزی پایدار به عنوان یک رویکرد حمایتی و حفاظتی برای تالاب‌ها در دستور کار نهادهای متولی و کشاورزان قرار گیرد.

به گفته مدیر کل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌ها تعطیلی کشاورزی از آثار تخریب و از بین رفتن تالاب‌هاست و بیشترین آسیب آن متوجه کشاورزان خواهد بود.

اشرفی‌زاده آلودگی پلاستیکی را نیز یکی دیگر از عوامل تهدید و تخریب تالاب‌ها ذکر می‌کند و می‌گوید: آلودگی پلاستیکی تالاب‌ها تهدید کننده زندگی بیش از ۸۰۰ گونه دریایی و ساحلی است همچنین ورود آلودگی خودروها به تالاب نیز موجب از بین رفتن گونه‌های گیاهی و جانوری ارزشمند تالابی می‌شود.

ورود زباله‌های پلاستیکی به اکوسیستم‌های تالابی نه‌تنها به حیات وحش آسیب می‌زند، بلکه می‌تواند چرخه غذایی انسان را نیز مختل کند. این معضل جهانی نیازمند همکاری بین‌المللی برای کاهش مصرف پلاستیک و مدیریت پسماند است.

چرا لاک‌پشت‌های تازه از تخم درآمده فراتی می‌میرند؟

او با تاکید برخودداری از انداختن گونه‌های غیر بومی و مهاجم مثل ماهی قرمز به تالاب‌ها، به تخریب اکوسیستم با دخالت انسان اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: باید غذادهی به سگ‌ها یا رها کردن زباله‌ها در اطراف تالاب‌ها را که منجر به افزایش جمعیت‌های سگ‌ها می‌شود متوقف کرد. به طور نمونه طعمه شدن گونه ارزشمند لاک‌پشت فراتی تازه از تخم سر درآورده در حاشیه تالاب هورالعظیم در خوزستان یکی از آثار این اقدام تخریبی است.

شرفی‌زاده بر استفاده نکردن از گوشت شکار نیز تاکید می‌کند و در این رابطه هر اقدامی که منجر به ترویج شکار پرندگان تالابی می‌شود را نادرست می‌خواند.

لزوم تغییر نگرش به تالاب

مدیر کل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر لزوم حفظ و نگهداری از پرندگان تالابی به درآمدزایی و اشتغال‌آفرینی شغل پرنده نگری در گردشگری تالابی اشاره کرد و می‌افزاید: همه انتخاب‌ و اقدامات بر روند احیا و حفظ تالاب‌ها موثر است و بر همین اساس ما همچنان امیدوارانه می‌کوشیم تا عقل بشر در انتخاب منافع، بر خودخواهی فائق آمده و نگاه به تالاب‌ها را تغییر دهد.

نگاه سنتی به تالاب‌ها به‌عنوان منابع صرفاً طبیعی در حال تغییر است. امروزه این زیست‌بوم‌ها به‌عنوان فرصت‌هایی برای توسعه گردشگری پایدار و اشتغال‌زایی نیز شناخته می‌شوند.

تالاب‌ها منشا بالقوه افزایش گرد و غبار

مدیر کل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌ها در پایان با بیان اینکه تالاب‌ها از سخاوتمندترین اکوسیستم‌های کره زمین هستند، می‌گوید: طی ۵۰ سال گذشته بیش از ۳۵ درصد تالاب‌های طبیعی دنیا از بین رفته‌اند و از بین رفتن تالاب‌ها، تنها منجر به حذف یک اکوسیستم طبیعی نمی‌شود. از میان رفتن تالاب‌ها در مناطق خشکی مانند ایران و خاورمیانه یکی از مهم‌ترین عوامل گسترش گرد و غبار است و متاسفانه در ایران یک و نیم میلیون هکتار از تالاب‌ها پتانسیل تبدیل شدن به منشا گرد و غبار را دارند.

تخریب تالاب‌ها نه‌تنها تهدیدی برای محیط‌زیست، بلکه خطری جدی برای امنیت اقتصادی و روانی جوامع انسانی است. در دنیای امروز که بحران‌های زیست‌محیطی هر روز گسترده‌تر می‌شوند، حفظ و احیای تالاب‌ها دیگر یک انتخاب نیست بلکه ضرورتی حیاتی برای بقای نسل بشر است.

منبع: خبرگزاری ایسنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha