تحولات منطقه

عملیات اجرایی تالار مرکزی در سال ۱۳۸۵ آغاز و تا کنون به ۹۲ درصد پیشرفت فیزیکی رسیده است اما همچنان برای افتتاح در هاله ای از ابهام قرار دارد.

احداث تالار مرکزی اراک در آستانه ۲۰ سالگی
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

تالار مرکزی اراک جزو طرح‌های دولت نهم است که در سال ۱۳۸۵ یعنی ۱۸ سال پیش عملیات اجرایی آن همزمان با ۱۴ تالار دیگر در شهرهای ارومیه، یاسوج، رشت، بوشهر، کرمان، ساری، بندرعباس، خرم‌آباد، سنندج، زنجان، قم، اردبیل، گرگان و یزد با عنوان «مهر ماندگار» آغاز و تقریباً تمام زیرساخت‌های امور هنری و فرهنگی در آن تعبیه شده و تاکنون به ۹۲ درصد پیشرفت فیزیکی رسیده اما هنوز مشخص نیست این طرح فرهنگی چه زمانی تکمیل و در اختیار اهالی هنر استان مرکزی و اراک قرار می‌گیرد و همچنان گرفتار واژه تکراری «سال آینده» است.
به طوری که مدیرکل وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مرکزی در سال ۱۳۹۹ از افتتاح این پروژه تا انتهای سال خبر می‌دهد و می‌افزاید: برای بهره‌برداری کامل این پروژه بیش از ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است و در بازدید صورت گرفته از سوی مقامات عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از تالار مرکزی اراک مقرر شد این تالار با یکی از دو سالن‌ تخصصی و صرف اعتباری افزون بر ۱۲۰ میلیارد ریال تا پایان امسال بهره‌برداری شود.
وی البته به انتقادهای اصحاب فرهنگ و هنر این استان در خصوص جانمایی تالار مرکزی اراک نیز اشاره و عنوان می‌کند: با وجود پیشرفت بالای ۹۰درصد هیچ راهی جز تکمیل و بهره‌برداری از این مجموعه فرهنگی وجود ندارد.
در تمام این سال‌ها اگرچه کمبود اعتبار به عنوان مهم‌ترین عامل عدم تحقق این پروژه عنوان شده اما می‌توان گفت مشکلات مدیریتی نیز در تأخیر به وجود آمده بی‌تقصیر نبوده‌اند.
از این رو انتظار می‌رود با راه‌اندازی تالار مرکزی اراک، فرصتی برای گسترش فعالیت‌های فرهنگی و افزایش تعاملات اجتماعی در این شهر فراهم شود.

غلبه صنعت بر فرهنگ
نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی نیز که اخیراً با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دیدار داشته، می‌گوید: در این نشست مباحثی در خصوص نیازهای فرهنگی و هنری استان مرکزی اعم از توسعه برنامه‌ها و زیرساخت‌ها، تکمیل، تجهیز و به‌روزرسانی اماکن و ساختمان‌های فرهنگی و هنری، توسعه مراکز فرهنگی و شرایط و توانمندی‌های استان مرکزی در عرصه‌های فرهنگی، هنری، تاریخی و اجتماعی و تلاش برای رفع موانع و کاستی‌های مرتبط با این حوزه‌ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
سیدمحمد جمالیان می‌افزاید: یکی از نیازهای اصلی استان و شهر اراک تکمیل و راه‌اندازی پروژه تالار شهر است که مقرر شد در راستای تکمیل این پروژه اعتباری به مبلغ ۱۴۰ میلیارد تومان در اختیار استان قرار گیرد تا در ابتدای سال آینده به بهره‌برداری برسد.وی ادامه می‌دهد: کمبود فضاهای فرهنگی و تفریحی یکی از گلایه‌های مردم شهر اراک است. این شهر با وجود اینکه عنوان کلانشهر را دارد اما از سینمایی مطابق ذائقه نسل جوان یا تالار مرکزی مناسب محروم است.
وی با اشاره به پیشرفت فیزیکی ۹۰ درصدی پروژه تالار مرکزی اراک تصریح می‌کند: این تالار مجهز به سن سه طبقه و فضای گردان است که در کشور نظیر ندارد. فضاهای مناسبی نظیر سالن مطالعه، فضای گفت‌وگوی جوانان، سالن اجتماعات و... نیز پیش‌بینی شده و آن را به یک مجموعه فرهنگی جامع تبدیل کرده است.
وی با بیان اینکه تأمین سرانه فرهنگی و هنری به تناسب جمعیت و شاخص به فراموشی سپرده شده است، تأکید می‌کند: وقتی بُعد فرهنگی و هنری زندگی جوانان مغفول واقع شده و توجهی به تأمین آن نشود طبیعی است فضای جامعه را نزاع، خشونت، افسردگی و... دربرمی‌گیرد. اراک یک شهر صنعتی است و ارمغان صنعت اضطراب، افسردگی و خشونت است پس باید با گسترش و توسعه سرانه فرهنگی و تفریحی، مانع بروز این آسیب‌های اجتماعی شد.
وی با اشاره به ساخت کتابخانه‌ای مجهز در مجاورت تالار مرکزی اراک خاطرنشان می‌کند: برای اتمام پروژه کتابخانه نیز اعتباری افزون بر ۱۰۰ میلیارد تومان نیاز است و با توجه به اینکه دو پروژه کتابخانه و تالار مرکزی در زمره پروژه‌های ملی قرار دارند انتظار می‌رود با توجه به پیشرفت بالای ۸۰ درصدی آن‌ها، دولت اعتبار لازم را تخصیص دهد تا در ابتدای سال آینده هر دو پروژه به بهره‌برداری برسد.

تدبیر سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مرکزی با بیان اینکه تالار مرکزی اراک به عنوان یک طرح فرهنگی برجسته با ۹۲ درصد پیشرفت فیزیکی در آستانه بهره‌برداری است، اظهار می‌کند: تهیه و نصب تجهیزات صوت در قسمت سِن‌ گردان این مجموعه فرهنگی به ۱۴۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
حسین محمودی‌فر با بیان اینکه تالار مرکزی اراک یکی از بزرگ‌ترین مجموعه‌های فرهنگی کشور محسوب می‌شود که دارای دو سالن مجهز موسیقی و یک سالن آمفی‌تئاتر با سِن‌ گردان است، می‌افزاید: اعتبارات مورد نیاز این طرح فرهنگی باید از محل اعتبارات ملی تأمین شود و نیاز است سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی تأمین اعتبار این طرح را تأیید و نهایی کند.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مرکزی درباره وضعیت تأمین نیرو در این مجموعه فرهنگی نیز تصریح می‌کند: به کارگیری و تأمین نیرو در این تالار نیز مشکل دیگری است که در صورت عدم تأمین توسط بخش دولتی به بخش خصوصی واگذار می‌شود.
محمودی‌فر خاطرنشان می‌کند: اختصاص ‌هزار میلیارد ریال اعتبار از محل مصوبات سفر ریاست جمهوری دولت سیزدهم برای تکمیل تالار مرکزی اراک موجب شد این مجموعه فرهنگی با پیشرفت خوبی مواجه شود.
وی با بیان اینکه این استان مهد پرورش مفاخر و هنرمندان بسیاری بوده است، تأکید می‌کند: حوزه فرهنگ در استان مرکزی با مشکلات بسیاری از جمله کمبود اعتبارات مواجه است که این امر موجب رنجش اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه شده و به تبع آن معضلات فرهنگی بسیاری در جامعه امروز ظهور و بروز پیدا کرده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha