در این رخداد که تا روز جمعه ادامه دارد، موضوعات مختلفی از جمله ایمنی هستهای، اجرای توافقنامههای پادمان و فعالیتهای علمی و پژوهشی آژانس در دستور کار قرار دارد. بررسی گزارش مدیر کل آژانس درباره نظارت و راستیآزمایی فعالیتهای هستهای ایران در چارچوب توافقنامه جامع پادمان و برجام از دیگر موضوعات در دستور کار شورا عنوان شده است.
ادعاها درباره ایران تکرار شد
رافائل گروسی اما در بیانیه افتتاحیه در نشست فصلی شورای حکام ادعاهای پیشین خود درباره ایران را تکرار کرد. مدیر کل آژانس گفت: به دنبال گزارش پیشین من، ذخایر اورانیوم
(۲۳۵-U) با خلوص تا ۶۰ درصد ایران از ۱۸۲ کیلوگرم در سه ماهه قبلی، به ۲۷۵ کیلوگرم افزایش پیدا کرده است. وی افزود: ایران تنها کشور غیرهستهای است که تا این سطح غنیسازی میکند و این مسئله برای من بسیار نگرانکننده است!
مدیر کل آژانس اضافه کرد: از زمانی که ایران اجرای تعهدات هستهای خود را ذیل برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) شامل اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی متوقف کرده است، چهار سال میگذرد و این یعنی چهار سال است که دسترسیهای تکمیلی آژانس در ایران امکانپذیر نیست. وی با تکرار ادعاهای قبلی درباره کشف ذرات اورانیوم در مکانهایی که پیشتر اعلام مشخص نشده بود، مدعی شد: آژانس باید بداند مواد هستهای کشف شده و یا تجهیزات آلوده شده، اکنون کجا قرار دارند و چه استفادهای از آنها شده است. گروسی همچنین نسبت به آنچه مسائل پادمانی «حل نشده» قابل توجه خواند، نگرانی جدی خود را ابراز کرد. به ادعای وی، این نگرانی از الزامات ایران ذیل توافق جامع پادمان نشأت گرفته و باید حل شود تا آژانس در موضعی قرار بگیرد که درباره ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران اطمینان حاصل کند.
گروسی در بخش پایانی بیانیه افتتاحیه نشست فصلی شورای حکام، خواستار افزایش تعاملات سطح بالا به منظور پیشبرد گفتوگوها میان آژانس و تهران شد و اشاره کرد سفر نوامبر پارسال وی به ایران و دیدار با مسعود پزشکیان، رئیسجمهور و عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران نشان داد فضا برای تعاملات سازنده فراهم است. وی ابراز امیدواری کرد به زودی بار دیگر با مقامات ایرانی دیدار کند تا روند گفتوگوها ادامه یابد و نتایج ملموس حاصل شود.
جاده صافکن هدایت فشارهای جهانی علیه ایران
گفتنی است شورای حکام در نشست پیشین خود، قطعنامهای را که از سوی سه کشور اروپایی عضو برجام (انگلیس، فرانسه و آلمان) و آمریکا درباره برنامه صلحآمیز هستهای ایران پیشنهاد شده بود، تصویب کرد. این قطعنامه بدون اشاره به همکاریهای ایران با آژانس، از تهران خواسته بود برای حل و فصل مسائل ادعایی پادمانی، «اقدامات ضروری و فوری» انجام دهد. این سند که با ۱۹ رأی موافق، ۱۲ رأی ممتنع و سه رأی مخالف به تصویب رسید، شامل ادعاهایی درباره ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در دو مکان اعلام نشده در ایران است و با چشمپوشی از همکاریهای گسترده تهران و آژانس، خواستار ارائه توضیح در این زمینه شده است. در این قطعنامه، همچنین بر ضرورت ارائه اطلاعات و اسناد مورد نیاز آژانس و دسترسی به مکانها و مواد مشخص شده توسط بازرسان تأکید شده است.
اما ادعاهای تازه گروسی درباره فعالیتهای هستهای ایران در حالی است که تهران بارها تأکید کرده هیچ گونه انحرافی در برنامه هستهای خود ندارد و تمامی فعالیتهایش در چارچوب تعهدات پادمانی و همکاری با آژانس انجام میشود. محمد اسلامی، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی نیز به تازگی در حاشیه نشست هیئت دولت خواستار رویکرد بیطرفانه و رفتار حرفهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی در قبال ایران شد.
همزمان با بازگشت دوباره دونالد ترامپ به کاخ سفید، رویکرد تازه دبیر کل آژانس از یک بازی سیاسی کثیف دیگر برای جهتدهی به اتهامزنی و فشارهای جهانی علیه ایران حکایت دارد. این دستور کار به معنای آماده کردن مقدمات دعوای جدید با ایران و زمینهسازی برای فعال کردن «اسنپبک» بود. گروسی پیشتر یعنی در حاشیه نشست امنیتی «مونیخ» از تعویق زمان ارائه گزارش فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی به شورای حکام در کشاکش مناسبات سیاسی ایران و غرب خبر داده بود. البته وی گفته بود «تأخیر به این دلیل است که گزارش جدید اطلاعات قابل توجهی به جزئیات قبلی ارائه شده اضافه نخواهد کرد!»، با این حال برخی با رد این استدلال هماهنگی میان دبیر کل با محور غربی و به ویژه دولت جدید آمریکا را دلیل این مسئله عنوان کردند. شاهد این مدعا قطعنامهای بود که شورای حکام با وجود مخالفت طیف زیادی از اعضا علیه ایران در دوم آذر و تنها چند روز مانده به مراسم تحلیف ترامپ، برای خشنودی وی از تصویب گذراند و با وجود این جبهه پروپاقرص که دیپلماسی مبتکرانه تهران، آنها را به حل مناقشات جاری از طریق فرایندهای دیپلماتیک ترغیب کرده بود، ضربالاجلی را در متن قطعنامه جدید جای داد که میتوانست در صورت اجرای تام و تمام آن، تهران و آژانس را به ساعت صفر منازعه نزدیک و از رویکرد مبتنی بر تعامل دور کند. حال اظهارات جدید گروسی نیز به نظر میرسد نوعی جاده صافکنی برای اقدامهای تنشزا علیه ایران با هدایت آمریکا و رژیم صهیونیستی باشد. اتهامزنی درباره پرونده هستهای به جمهوری اسلامی در حالی است که گدعون ساعر، وزیر خارجه اسرائیل روز گذشته در گفتوگو با وبسایت «پولیتیکو» هشدار داد اقدام نظامی ممکن است برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای ضروری باشد.
۱۴ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۸:۳۴
کد خبر: ۱۰۵۳۵۷۱
نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در حالی از روز گذشته و با حضور نمایندگان ۳۵ کشور عضو در وین آغاز شد که طبق معمول این گونه نشستها پرونده هستهای ایران یکی از موضوعات مورد بررسی بود.

زمان مطالعه: ۴ دقیقه
نظر شما