تا به حال فکر کردهاید چرا برخی افراد درد را بهتر تحمل میکنند و برخی دیگر خیلی بیتاب هستند؟ یا چرا یک سری افراد تابآوری بیشتری در برابر درد دارند؟ بیایید با هم دربارهی «نگرش مقابلهای» صحبت کنیم. این مفهوم به معنای توانایی کنترل زندگی و تقویت خودکارآمدی در مواجهه با مشکلات، بهویژه درد، است. دو دسته از آدمها وجود دارند.
اولین دسته، آنهایی هستند که به خوبی درد را تحمل میکنند و پژوهشگران آنها را «مقابلهکننده» نامیدند. ویژگی بارز این افراد این است که میتوانند حواس خودشان را از درد پرت کنند و به چیزهای دیگر توجه کنند. دسته دوم، آدمهایی هستند که نمیتوانند درد را تحمل کنند و پژوهشگران آنها را «فاجعهساز» نامیدند. این افراد توجه خود را بر بزرگی درد متمرکز کرده و خودشان را قانع میکنند که تحمل درد برایشان ممکن نیست. حالا، چگونه میتوانیم نگرش مقابلهای را در خود تقویت کنیم؟ دو راهکار اصلی که دسته مقابلهکنندهها از آن استفاده میکنند را معرفی میکنیم:
تمرین آرامسازی: این روش میتواند برای بسیاری از افراد مفید و اثربخش باشد. یادگیری آن نسبتاً آسان است و خیلی زود اثر خود را نشان میدهد. وقتی درد دارید، یک نفس عمیق بکشید تا با آن، توجهتان از درد و اضطراب منحرف شود. تماشای فیلم، گوش دادن به موسیقی دلخواه و تفکر دربارهی چیزهای خوشایند از این روش استفاده میکنند.
توجهبرگردانی: با یاد گرفتن این روش، میتوانید کنترل بیشتری بر توجه خود داشته باشید. یعنی با متمرکز کردن ذهن و حواس خود بر چیزهای دیگر، توجهتان را از درد دور نگه دارید. یکی از روشها، انجام کارهای تکراری مثل شمارش اعداد است. روش دیگر این است که ذهنتان را برای مرور خاطرات و تصورات خیالی آزاد بگذارید.
الهه ضمیری_ خبرنگار تحریریه جوان
نظر شما