به نقل از منابع داخلی پاکستان، این حمله تاکنون دهها نفر تلفات بر جای گذاشته و بیش از ۱۰۰ نفر نیز همچنان در اسارت تروریستها به سر میبرند.
در شرایطی که عملیات ارتش برای سرکوب تروریستها و آزادی گروگانها همچنان ادامه دارد، این رخداد تروریستی را میتوان از چند نظر برای امنیت و آینده پاکستان مهم ارزیابی کرد.
۱) مقیاس عملیات تروریستی اخیر بسیاری را در پاکستان به شوک فرو برده است. مشارکت این تعداد از تروریستها (بیش از ۱۰۰ نفر) در یک عملیات تاکنون سابقه نداشته و از برنامهریزی و تدارکات وسیع انجام گرفته از سوی شبهنظامیان مسلح حکایت دارد. اگر چه گروه مسلح ارتش آزادیبخش بلوچستان مستقیماً مسئولیت این حمله را برعهده گرفته، اما مقیاس این حمله تروریستی نشان میدهد احتمالاً همکاری میان گروههای تروریستی در بلوچستان پاکستان ابعاد تازهای به خود گرفته است. بر این اساس چندی پیش اخباری در مورد ائتلاف چند گروه تروریستی و جداییطلب بلوچ و تشکیل سازمان نظامی جدیدی با نام «ارتش ملی بلوچ» در پاکستان منتشر شد. حمله تروریستی اخیر، آن هم در چنین مقیاس گستردهای را شاید بتوان بازتابی از این همکاریهای جدید تلقی کرد.
۲) تداوم ضعف عملکرد نیروهای نظامی و امنیتی پاکستان در برابر اقدامات تروریستی نگرانیهای زیادی را ایجاد کرده است. بنابر آخرین آمارهای منتشر شده از سوی مؤسسه جهانی اقتصاد و صلح، پاکستان در شاخص جهانی تروریسم سال ۲۰۲۵، به رتبه دوم ارتقا پیدا کرده است. بر این اساس، تعداد حملات تروریستی در پاکستان از ۵۱۷ مورد در سال ۲۰۲۳ به هزارو۹۹ مورد در سال ۲۰۲۴ افزایش پیدا کرده است؛ در عین حال که تلفات انسانی این حملات تروریستی نیز با ۴۵درصد افزایش به بیش از هزار نفر رسیده است. بیش از ۹۵درصد این آمارها و ارقام نیز به دو ایالت بلوچستان و خیبرپختونخواه تعلق داشته است. این روند افزایشی حملات تروریستی در شرایطی رخ میدهد که دولت و ارتش پاکستان از اجرای برنامههای بزرگی برای مهار تروریسم در این کشور خبر دادهاند؛ عملیات «عزم استحکام پاکستان» با بودجه ۲۰ میلیارد روپیهای با هدف ریشهکنی تروریسم و یا تخصیص بودجه ۹۵۰میلیون روپیهای برای تأمین امنیت مهمترین معادن بلوچستان. در این شرایط باید دید چه عوامل و دلایلی در افزایش اقدامات تروریستی و ناکامی دولت و ارتش پاکستان در مهار آن تأثیرگذار بوده است. مقامات سیاسی و نظامی پاکستان در این زمینه به نقش متغیرهای خارجی و بهخصوص استقرار طالبان در افغانستان، بیش از همه باور دارند.
۳) تشدید تحرکات فرقهگرایانه و تجزیهطلبانه اکنون بیش از هر زمان دیگری پاکستان را تهدید میکند. در عملیات تروریستی اخیر و عملیاتهای مشابه پیش از آن، وجود رگههای قوی از قومگرایی و فرقهگرایی مشهود بوده است. تأکید تروریستها بر ریشههای قومیتی مسافران در رخداد اخیر و همچنین موارد متعددی از قتلعام کارگران و یا معدنکاران با قومیتهای غیربلوچ (مانند پنجابیها) و در کنار اینها ریشهیابی حوادث تروریستی در مناطق دیگری همچون خیبر پختونخواه نشان میدهد شکافهای فرقهای و قومی در پاکستان در چه مرحله بحرانی قرار گرفته است. بدون شک بخشی از این موضوع به توزیع نابرابر قدرت و مزایای سیاسی و اقتصادی بازمیگردد، در جایی که اقوامی مانند بلوچها یا پشتونها احساس راندهشدگی یا استثمار اقتصادی توسط دیگر اقوام و بهخصوص پنجابیها را دارند و دولت باید در این مورد توجه بیشتری نشان دهد.
۲۳ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۰
کد خبر: ۱۰۵۵۸۲۳
حمله بزرگ تروریستی به قطار مسافربری در ایالت بلوچستان پاکستان، این کشور را با یکی از دشوارترین چالشهای امنیتی چند دهه اخیر مواجه کرده است.
زمان مطالعه: ۲ دقیقه
نظر شما