نخستین دور از گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط میان هیئت ایرانی به ریاست سیدعباس عراقچی و هیئت آمریکایی به ریاست استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه در حالی پایان یافت که طرفین فضای حاکم بر این اتفاق را مثبت ارزیابی کردند

روز آرام مسقط
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

عراقچی پس از برگزاری این دیدارها، موضوع گفت‌وگوهای غیرمستقیم را رفع تحریم‌ها و بحث هسته‌ای عنوان و اعلام کرد مذاکرات در فضایی سازنده و مبتنی بر احترام متقابل برگزار شد. وی افزود: ۲.۵ ساعت گفت‌وگوی غیرمستقیم داشتیم. چهار بار با رفت‌وآمد طرف عمانی بین طرف ایرانی و آمریکایی تبادل پیام انجام شد. همزمان استیو ویتکاف به NBC درباره مذاکرات خود با ایران گفت: ما یک گفت‌وگوی بسیار مثبت و سازنده داشتیم. مشاور او نیز مدعی شد با اتفاق اخیر پنجره جدیدی در رابطه ایران و آمریکا باز شد. طبق اعلام رسانه‌ها طرفین موافقت کردند این گفت‌وگوها در شنبه هفته آینده ادامه یابد.
تفاوت این دور از تماس‌ها میان ایران و آمریکا با آنچه در دولت شهید رئیسی و اواخر دولت دوم حسن روحانی در جریان بود و اتفاقاً مهم هم هست این بود که پس از چند سال نمایندگان عالی‌رتبه ایران و آمریکا اگرچه پشت میز مذاکره قرار نگرفتند اما در یک محل گرد آمدند و مذاکرات را در مدلی که پیش از فرایند نهایی تدوین برجام و هتل کوبورگ وین و مذاکره مستقیم ظریف و کری شکل‌ گرفته بود تکرار کردند. در دولت قبل این مذاکرات غیرمستقیم از طریق نامه‌نگاری‌ها با واسطه سفارت سوئیس و گاه برخی پیام‌رسان‌های منطقه‌ای صورت می‌گرفت. دیروز اما نمایندگان دو کشور به میزبانی عمان که منتخب ایران بود در یک محل اما ساختمان‌ها یا اتاق‌های جداگانه ولی نزدیک به هم قرار گرفتند تا پیام‌ها آنی رد و بدل شده و بتوانند در همان محل و زمان به آن‌ها پاسخ دهند. این سریع‌ترین و مؤثرترین شکل ممکن برای گفت‌وگو به ‌منظور سنجش و ارزیابی طرفین از هم و جدیت و اراده‌شان به ‌منظور شکل دادن یک مذاکره جدید و البته اطلاع از مطالبات، شرایط و پیشنهادهای هم بود.

دو به هم زنی صهیونیست‌ها
هر چند منابع مختلف فضای گفت‌وگوهای دیروز میان ایران و آمریکا را مثبت ارزیابی کرده‌اند؛ اما محرمانگی و پشت درهای بسته بودن مذاکرات همزمان زمینه را برای جریان‌سازی رسانه‌ای و خلق شایعات و اخبار جعلی از سوی مخالفان مذاکره با ایران در داخل آمریکا از جمله لابی صهیونیستی، رسانه‌های معاند و فارسی‌زبان و البته برخی سیاستمداران و دولتمردان آمریکایی که نمی‌خواهند توافقی تازه با ایران شکل بگیرد، فراهم کرده بود. در همین راستا و در حالی که پس از مذاکرات، رسانه‌های غربی با به راه انداختن جنگ روانی مدعی توافق بر سر مستقیم برگزار شدن گفت‌وگوها در دور بعدی شدند، شهاب طباطبایی؛ عضو شورای اطلاع‌رسانی دولت در راستای شفاف‌سازی در این باره در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: خلاصه چند خطی از نخستین دور از گفت‌وگوهای سازنده و غیرمستقیم ایران و آمریکا: فضای گفت‌وگوها سازنده و مبتنی بر احترام متقابل بوده. درباره رفع تحریم‌ها و موضوع هسته‌ای گفت‌وگو شد. طرفین توافق کردند گفت‌وگوها در هفته آینده ادامه یابد. در پایان مذاکرات، رؤسای هیئت‌های ایرانی و آمریکایی برای چند دقیقه در حضور طرف عمانی با یکدیگر گفت‌وگو کردند».با این حال نکته‌ای که در حاشیه مذاکرات مسقط از سوی رسانه‌ها برجسته شد، وجود شکاف میان تیم مذاکره‌کننده ترامپ بود. چهره‌های تندرو جمهوری‌خواه که مارک روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده خود یکی از آن‌هاست، لابی صهیونیستی و اسرائیلی از جمله آیپک، خود رژیم صهیونیستی که نتانیاهو شخصاً با این هدف چند روز پیش به واشنگتن سفر کرد تا احتمالاً نظر ترامپ را تغییر دهد مدیریت این خط رسانه‌ای و پروپاگاندای سیاسی و البته عملیات میدانی علیه ایران را بر عهده ‌دارند. به گزارش منابع رسانه‌ای در مقابل گروهی به رهبری «ویتکاف» معتقدند برای ترغیب ایران به پذیرش محدودیت‌های بیشتر در برنامه هسته‌ای، باید پیشنهادهای جذابی در دو حوزه اقتصادی و امنیتی ارائه شود تا فضای اعتمادسازی بهبود یابد.

عملیات دروغ بزرگ
روزنامه تهران تایمز دیروز با انتشار پستی در شبکه اجتماعی درباره این دودستگی در تیم ترامپ نوشت: به نظر می‌رسد آمریکایی‌ها به دلیل اختلافات داخلی در حال تلف کردن وقت هستند و با طرح ادعاهای عجیب در فضای رسانه‌ای بنا ندارند مذاکره خوب و سازنده‌ای داشته باشند. به اعتقاد این رسانه‌ها این مسئله می‌تواند به مثابه تاکتیکی عمل کرده و مذاکرات آتی را به شکست بکشاند، در حالی که تلاش خواهد شد تهران به عنوان عامل این ناکامی معرفی شود. به مسئله شکاف در سیاسیون آمریکایی موضوع نامه نمایندگان کنگره به ترامپ پیش از دیدار عمان که در آن تأکید شده ایران باید از هر گونه غنی‌سازی اورانیوم محروم شود را هم باید افزود. همزمان با این رخدادها، در عملیات رسانه‌ای دیگری روزنامه نیویورک ‌تایمز دیروز در گزارشی مدعی جلسه محرمانه رهبر ایران با سران قوا برای پاسخ به نامه ترامپ شد و ادعا کرد در این جلسه سران قوا از رهبری خواسته‌اند مجوز مذاکره مستقیم با آمریکا را صادر کند. این مدل جعل خبر در واقع استفاده از تکنیک دروغ بزرگ برای باورپذیر کردن یک خبر جعلی است. البته مهدی فضائلی، عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب هم ادعای روزنامه نیویورک ‌تایمز درباره شیوه پاسخ ایران به نامه رئیس‌جمهوری آمریکا را رد کرد و یک عملیات روانی نامید.

تشتت در تیم ترامپ، اتحاد جبهه ایرانی
ترامپ نشان داده فردی عمل‌گرا و عجول است. او می‌خواهد در هر ایده و برنامه خود بدون آنکه با مخالفت اطرافیانش روبه‌رو شود به دستاوردی قابل تبلیغ برسد. شاید از همین رو و هوشمندانه تصمیم گرفته پرونده‌های مهم خارجی خود را نه به دست مارک روبیو، وزیر خارجه‌اش که به دست استیو ویتکاف یک همکار قدیمی بساز و بفروش و بازاری و اهل‌ معامله اما بی‌تجربه در دیپلماسی بسپارد. با همه این شرایط نتیجه‌گیری قطعی در مورد اینکه مذاکرات ایران و آمریکا ادامه خواهد یافت یا نه الان ممکن نیست، هر چند عباس عراقچی دیروز در بدو ورود به مسقط تأکید کرد نیت ما رسیدن به یک توافق منصفانه و شرافتمندانه از موضع برابر است و اگر طرف مقابل هم از همین موضع وارد شده باشد ان‌شاءالله شانسی برای یک تفاهم اولیه که منجر به یک مسیر مذاکراتی شود وجود خواهد داشت. او حتی گفت اگر اراده کافی وجود داشته باشد درباره «جدول زمانی گفت‌وگوها» هم تصمیم می‌گیریم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha