گردهمایی ایران با کشورهای عضو گروه دوستان منشور سازمان ملل میتواند به منزله فرصتی برای اعلام مواضع منطقه‌ای و بین‌المللی باشد. گسترش همکاریها و همسویی برخی کشورهای تحت تحریم در این گروه میتواند به تضعیف سیاستهای یکجانبه گرایانه و تحریمی منجر شود.

فرصتی برای تقویت گفتمان چندجانبه گرایی
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

قدس آنلاین: نشست بین المللی گروه دوستان مدافع منشور ملل متحد روز دوشنبه ۲۵ فروردین درحالی در مسکو شروع به کار کرده که میتوان نشست را به عنوان کانون همکاریهای بین المللی در راستای چندجانبه‌گرایی و کاهش نفوذ قدرتهای بزرگ در این روزها درنظر گرفت. گروه دوستان منشور سازمان ملل متحد یک ساختار و تشکلی در چارچوب سازمان ملل متحد است که در سال ۲۰۲۱ تاسیس شده و به دنبال تقویت و جایگزینی دیپلماسی به جای اقدامات یکجانبه و توسل به زور کشورهاست. برهمین اساس، جمهوری اسلامی ایران، چین و روسیه جزو کشورهای مطرح و بانفوذ این گروه بین المللی هستند و گردهمایی کشورمان با این قدرتها و نیز سایر کشورهای عضو آن، میتواند به منزله یک تریبون و فرصتی مناسب برای اعلام و تبیین مواضع منطقه‌ای و بین المللی باشد.

درحالیکه شرایط منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای به دلیل جنگ و درگیریهای موجود در خاورمیانه و اوکراین متشنج بوده و اهداف منشور سازمان ملل مبنی بر صلح و امنیت بین المللی، حقوق بشر و عدم توسل به زور دچار نقضهای مکرر است، برگزاری نشست حامیان منشور سازمان ملل میتواند فرصتی برای ارزیابی و ارائه راهکارهای دیپلماتیک و مسالمت‌آمیز جهت حل مناقشات بین المللی و همچنین معطوف ساختن توجهات به مسئله فلسطین و جنایات حقوق بشری و نسل کشی رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه باشد.

تبدیل سازمان ملل به اهرم فشار برای تحمیل منویات سیاسی

در همین راستا، کاظم غریب‌آبادی، معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه کشورمان روز دوشنبه در این نشست با اشاره به انزوای فزاینده منشور ملل متحد و نقض اصول آن، تصریح کرد: «سازمان ملل متحد و نهادهای آن که قرار بود نسلهای آینده را از بلای جنگ دور کرده و در خدمت صلح و امنیت بین‌المللی باشند، به اهرم فشاری در دست برخی کشورها جهت تحمیل منویات سیاسی آنان بر سایر ملل جهان تبدیل شده است. این کشورها با اتخاذ اقدامات مغایر حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد، عملا مانع انجام صحیح وظایف ارکان این سازمان، به ویژه شورای امنیت، شده و این نهاد را همانگونه که در جریان نسل‌کشی رژیم صهیونیستی و متحدانش در نوار غزه شاهد هستیم، از انجام وظایف ذاتی خود بازداشته‌اند.»

البته آنچه کارکرد و فلسفه وجودی گروه دوستان منشور سازمان ملل متحد را تقویت و به اهداف مدنظر نزدیک خواهد کرد، عضویت و همراهی سایر کشورهای جامعه جهانی است و به نظر میرسد این گروه باید به دنبال افزایش اعضا و توسعه و ترویج اهداف مدنظر در میان کشورها و دولتهای همسوی با گروه باشد.

پیشنهاداتی برای تحقق و پیشبرد اهداف گروه

اما دغدغه‌مندی جمهوری اسلامی ایران برای برقراری صلح و امنیت بین المللی و فرصت حضور در نشست گروه دوستان منشور موجب شده تا کشورمان با طرحها و پیشنهادات مختلفی در این نشست حاضر شود. چنانکه تقویت همکاری های جنوب-جنوب و وحدت میان ملتهای در حال توسعه، ارائه گزارش سالیانه درباره وضعیت پایبندی به منشور ملل متحد و همچنین تشکیل کمیته حقوقی برای بررسی موارد نقض منشور و ارائه گزارش‌های مستند، از جمله پیشنهادات ایران است.

اما تحریم به عنوان اقدامی یکجانبه و ابزاری قهری برای تحت فشار گذاشتن کشورهای مستقل و دخالت در امور داخلی آنان، عملاً با اهداف تأسیسی منشور سازمان ملل متحد در تعارض است و به همین دلیل توجه بیش از پیش اعضا برای حل این مسئله ضروری است. از همین روی، گسترش همکاریها و همسویی برخی کشورهای تحت تحریم در گروه دوستان منشور سازمان ملل از یکسو میتواند به تضعیف سیاستهای یکجانبه گرایانه و تحریمی منجر شود و از سوی دیگر، تاثیرات مثبتی بر سایر عرصه‌های مناسبات این کشورها از جمله همکاریهای اقتصادی و تجاری داشته باشد. چنانکه پیش‌تر رضا نجفی معاون پیشین امور حقوقی و بین المللی وزارت خارجه در یادداشتی درباره فرصتهای گروه منشور سازمان ملل برای ایران نوشت: « بدون تردید گروه دوستان منشور ملل متحد به عنوان بلوک کشورهای مخالف تحریم، با ظرفیت‌های فراوانی که در اختیار دارد، می‌تواند نقش مهمی در پیشبرد و دستیابی به اهداف مشترک ایفا نماید. از طرف دیگر، اقدام مشترک کشورهای مستقل، بخصوص اعضای گروه دوستان منشور با هدف ایجاد سازکارهای مناسب در چهارچوب نهادهای بین‌المللی از جمله سازمان ملل متحد جهت مقابله با یکجانبه‌گرایی امری ضروری است.»

همچنین، شاهدیم هفته گذشته گروه دوستان حامی منشور سازمان ملل متحد در بیانیه‌ای، تهدیدات رئیس جمهور آمریکا علیه کشورمان را محکوم و عنوان کردند در کنار ایران ایستاده‌اند. بدین ترتیب اینگونه سازوکارها در قالب ساختارهای چندجانبه‌گرا، میتواند از شدت یکه‌تازی دولتهای تمامیت‌خواه و سلطه‌طلب و ایجاد تهدیدات بین المللی آنان بکاهد و از انفعال محض کشورهای ضعیفتر در برابر چالشهای پدید آمده جلوگیری کند.

انتهای پیام/

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha