انار در کشورهای دیگر مانند ارمنستان نماد باروری و روزهای خوب است، به همین دلیل در برخی از کشورها از جمله ایران زیر پای عروس انار میگذارند تا با رد شدن از آن، ادامه نسل آن خانواده را تضمین کنند. در ایران جشن انار و انارچینی با محوریت شهرستان تفت به عنوان یکی از رویدادهای گردشگری استان یزد در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است و سابقه برپایی آن به گذشته بازمی گردد.
انار در فرهنگ مردم کردستان نیز نماد فراوانی، عشق و پاکی است. برگزاری جشن برداشت انار علاوه بر جنبه کشاورزی، نوعی سپاسگزاری و شکرگزاری از نعمتهای خداوند نیز به شمار میرود. دلیل برپایی جشن انار شکرگزاری خداوند و احترامی است که ایرانیان از باستان تا به امروز برای طبیعت و دست آوردهای آن قائل هستند که باعث شادی و برکت مردمان این سرزمین میشود.
جشن انار معمولا در ماههای مهر و آبان است، در شهرهایی از جمله تهران، یزد، ساوه، روستای فاروق در شهرستان مرودشت، بادرود در شهرستان نطنز، دورک در چهارمحال بختیاری، شهرستان پاوه، روستای انبوه در گیلان، شهرستان ارسنجان، منطقه اورامان این جشن برگزار می شود.
در بسیاری از منطقهها رسم است که باغداران تا روز جشن محصول خود را برداشت نمیکنند. در بعضی دیگر جشن انار با فاصله زمانی کوتاهی از برداشت برگزار میشود تا روستاییها بتوانند محصولات خود را در این جشن به فروش برسانند. مردم روستا در این روز لباسهای محلی میپوشند، به یکدیگر تبریک میگویند و برای برداشت محصول باغها با هم همراه میشوند. در چند سال اخیر در بعضی از شهرها مانند تهران جشنواره انار، با هدف فروش انار و محصولاتش و معرفی فرهنگ و رسوم زندگی روستایی، برگزار شده است.
انواع انار
ترش، شیرین، آبدار، سنگین، کوچک، پوست صاف، شفاف، نازک و بدون ترک همه خصوصیاتیاند که درباره کیفیت انار گفته میشود. ما در ایران انواع مختلف انار را میکاریم و برداشت میکنیم. انار ساوه شیرین است، پوستی نازک و ماندگاری زیادی دارد. انار نیزار قم دانهدرشت و دیررس است و طعمی ملس دارد. انار فردوس خراسان نسبت به سایر انواع انار قند مفید بیشتری دارد و برای درمان مسمومیت کبد مفید است.
انار شیرین یزد با دانههای سفید و صورتیاش از انار فردوس هم شیرینتر است. بسیاری از افراد طعم انار سیاه را نچشیده و حتی نام آن را نشنیدهاند، شاید به این دلیل که این انار عمر کوتاهی دارد و به محض رسیدن بر روی شاخه درخت ترک میخورد. ناگفته نماند که از انار سیاه برای درمان بیماریهای زردی، اسهال و سرفه سیاه استفاده میشود. انار خفر شیراز دانه سفید و شیرین است و در ایران به خاطر سرخ نبودنش ارزان قیمت است اما در کشورهای اروپایی طرفداران زیادی دارد و با قیمت بیشتری به فروش میرسد.
انار فیروزکوه دانهدرشت و آبدار است، طعمی ملس و پوستی ضخیم دارد و بهترین انتخاب برای آبلمبو کردن است. برای توصیف کردن «انار آقا محمدعلی گلوبسته» از واژه آفتابسوخته استفاده میکنند، این انار زودرس است و دانههای درشت و شیرینی دارد. «انار قجاق گلوبسته و گلوبلند» دیررس است و در آخر پاییز برداشت میشود اما دانهدرشت، ملس و خوشطعم است.
طعم خوش انار
انار بهعنوان طعمدهنده در پخت غذا نیز استفاده میشود. بسیاری از ما طعم دلچسب انار را در غذاهایی مانند اناربیج، مرغ و کباب ترش، آش انار چشیدهایم و از محصولاتش مانند رب انار، آب انار و لواشک استفاده کردهایم. انار هم مانند هندوانه یکی از نمادهای شب یلدا است. خوردن انار با گلپر و نمک در شب یلدا، بلندترین شب سال، دورهمیهایمان را دلچسبتر میکند.



نظر شما