تحولات منطقه

رئیس سازمان هواشناسی توسعه تجهیزات هواشناسی و ارتقای ظرفیت‌های علمی را دو عامل موثر در صدور پیش‌بینی‌های دقیق‌تر می داند.

چرا گاهی پیش‌بینی‌های هواشناسی غلط از آب در می‌آید؟
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

سحر تاجبخش افزود: مسئله قطعیت نداشتن پیش‌بینی‌ها در کنار توسعه تجهیزاتی ضرورتاً به اجرای مدل‌های با قدرت تفکیک بالا نیاز دارد و در سطح یک منطقه باید اتفاق بیفتد و اساساً برای داخل کشور نیست بنابراین ایستگاه‌ها و داده‌هایی که در اطراف کشور ایران هم هستند، خیلی کمک می‌کنند که پیش‌بینی‌های مدل‌های عددی داخل کشور هم ارتقا پیدا کند.

وی توسعه شبکه دیدبانی را نیز بر کیفیت پیش‌بینی‌های هواشناسی موثر دانست و گفت: در کنار تجهیز و نگهداری ایستگاه‌های فعلی و مشکلاتی که در حال حاضر با آن‌ها درگیر هستیم، توسعه شبکه دیدبانی بسیار مهم است. در برخی مناطق برف و باران می‌بارد اما به دلیل نبود ایستگاه اندازه‌گیری در آن منطقه، داده‌ای برای بارش ثبت نمی‌شود بنابراین یکی از دلایلی که گفته می‌شود بارش‌ها با وجود پیش‌بینی اتفاق نمی‌افتد، همین موضوع است.

تاجبخش اذعان کرد: به‌طور قطع بخش دیگری از این وضعیت به ظرفیت‌های علمی و تجهیزاتی ما برمی‌گردد. ما باید تلاش کنیم هم دانشمان و هم تجهیزاتمان را افزایش دهیم.

وی با اشاره به هشدارهای هواشناسی گقت: صدور هشدارها باید بر اساس تاب‌آوری سامانه‌های زیرساختی باشد یعنی بدانیم در کدام مناطق سازه‌های ناپایدار داریم، ساخت و ساز در بستر و حاشیه کدام رودخانه‌ها اتفاق افتاده است بنابراین با اتکای صرف به داده‌های هواشناسی نمی‌توان پیش‌بینی کاربر پسندی ارایه داد.

رئیس سازمان هواشناسی ادامه داد: تا ما از عواملی که در مسیر جریان آب رودخانه‌ها وجود دارد،‌ اطلاع نداشته باشیم نمی‌توانیم به درستی پیش‌بینی کنیم که در صورت بارش، رودخانه طغیان می‌کند یا نه؟ این وضعیت موقع سیل امامزاده داوود و استهبان اتفاق افتاد. موانعی در مسیر جریان آب قرار داشت که موجب شد بارش تبدیل به سیلاب شود.

وی تاکید کرد: این شرایط سبب شده است هشدارها را با ملاحظه بیشتری صادر کنیم چون اطلاعات زیرساختی را نداریم. ما می‌توانیم پیش‌بینی کنیم که باد چند متر بر ثانیه می‌وزد و چه سازه‌هایی را تخریب می‌کند و موجب شکستن درختان می‌شود یا نه؛ ولی به عنوان نمونه نمی‌دانیم درختان فرسوده در کدام مناطق تهران بیشتر هستند بنابراین مجبوریم برای کل تهران هشدار صادر و نسبت به خودداری از تردد در کنار درختان فرسوده توصیه کنیم.

تاجبخش با اشاره به حوادث آب و هوایی کشورهای دیگر گفت: در کشورهای بزرگی که هواشناسی بسیار پیشرفته‌ای دارند مثل آمریکا، ایتالیا و اسپانیا سیلاب‌های رخ می‌دهد که بسیار غیر قابل پیش‌بینی هستند و تلفات خیلی زیادی به همراه داشته‌اند.

وی درباره امکان تهیه تجهیزات هواشناسی در شرایط اعمال تحریم‌های ظالمانه اظهارکرد: با توجه به کمکی که سازمان برنامه و بودجه کرده اعتبارات سازمان هواشناسی نسبت به دیگر دستگاه‌ها افزایش بهتری پیدا کرده است البته هنوز هم بسیار کم است چون بیشتر تجهیزات مورد نیاز باید از خارج کشور خریداری شود و با توجه به شرایط کنونی، تامین ‌آن‌ها سخت شده است. اگر بتوانیم این تجهیزات را راحت‌تر تامین کنیم، امکان توسعه شبکه دیدبانی وجود دارد.

تاجبخش در پایان درباره میزان افزایش بودجه سازمان هواشناسی برای سال ۱۴۰۵ گفت: بودجه سازمان حدود ۷۰ درصد افزایش پیدا کرده است البته چون بودجه خیلی پایین بود، این میزان افزایش هم خیلی عدد بزرگی نیست چراکه تجهیزات هم خیلی گران شده و هم خریدها معمولاً ارزی است. امیدوار هستم با همین روند طی سال‌های آینده اعتبارات تملک دارایی سازمان افزایش یابد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

برچسب‌ها

حرم مطهر رضوی

کاظمین

کربلا

مسجدالنبی

مسجدالحرام

حرم حضرت معصومه

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha