تحولات منطقه

گزارش رسانه‌ای از جلسه توجیهی کنگره آمریکا با مقامات دولت ترامپ درباره جنگ با ایران که در دو روز گذشته به وقت ایران برگزار شد، جزئیات بیشتری از اظهارات منتقدانه قانون‌گذاران آمریکایی نسبت به اوضاع خاورمیانه را نشان می‌دهد.

دو نشست توجیهی نمایندگان با ترامپ انگار کافی نبوده است / شکاف عمیق‌ در آمریکا بر سر جنگ با ایران
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

گزارش رسانه‌ای از جلسه توجیهی کنگره آمریکا با مقامات دولت ترامپ درباره جنگ با ایران که در دو روز گذشته به وقت ایران برگزار شد، جزئیات بیشتری از اظهارات منتقدانه قانون‌گذاران آمریکایی نسبت به اوضاع خاورمیانه را نشان می‌دهد. این جلسات محرمانه شامل جلسه با همه اعضای کنگره در روز چهارشنبه و جلسات جداگانه با کمیته‌های کلیدی مانند کمیته نیروهای مسلح، اطلاعات و امور خارجی بود. مقامات حاضر از سوی دولت آمریکا شامل مارکو روبیو (وزیر امور خارجه)، پیت هگست (وزیر دفاع)، ژنرال دن کین (رئیس ستاد مشترک ارتش) و جان رتکلیف (رئیس سازمان اطلاعات مرکزی) بودند که توضیحاتی درباره تجاوزات آمریکا به کشورمان ارائه دادند.

افزایش نگرانی در میان منتقدان جنگ

اکثریت قابل توجه قانون‌گذاران، به‌ویژه دموکرات‌ها و تعداد قابل توجهی از جمهوری‌خواهان، پس از خروج از جلسات با انتقادهای شدید و پرتعداد ظاهر شدند و صدای مخالفتشان در رسانه‌ها بسیار برجسته بود. چاک شومر (رهبر اقلیت دموکرات سنا) جلسه را «کاملاً ناکافی و ناامیدکننده» توصیف کرد و گفت: اظهارات دولتی‌ها بیشتر سؤال ایجاد کرد تا اینکه پاسخ بدهد. او هشدار داد بدون اهداف روشن و برنامه خروج، جنگ به باتلاقی خونین و پرهزینه تبدیل خواهد شد و آمریکا را به جنگ بی‌پایان دیگری می‌کشاند و تأکید کرد دولت هیچ جزئیات مهمی درباره گستره تهدید فوری ارائه نکرده است.
مارک وارنر (نایب‌رئیس کمیته اطلاعات سنا) هم گفت: هیچ مدرکی برای تهدید قریب‌الوقوع علیه آمریکا وجود نداشته و این جنگ «انتخاب ترامپ و نتانیاهو» است، نه ضرورت دفاعی. او افزود: اگر تهدید علیه اسرائیل را معادل تهدید علیه آمریکا بدانیم، وارد قلمرو ناشناخته‌ای می‌شویم و این تصمیم بدون مجوز کنگره خطرناک است. تیم کین (نماینده دموکرات ویرجینیا) پس از جلسه اظهار کرد: هیچ تهدید فوری‌ای دیده نشده و اقدام بدون مجوز کنگره نقض قانون اساسی است. او تأکید کرد: زندگی سربازان آمریکایی در خطر است و کنگره باید فوراً طبق قانون اختیارات جنگی رأی‌گیری کند. ریچارد بلومنتال (نماینده دموکرات کانکتیکت) هم جنگ را «آخرین راه‌حل، نه انتخاب اول» دانست و بیان کرد: دولت ترامپ هیچ توضیحی درباره اهداف نهایی، برنامه خروج یا جلوگیری از گسترش تدریجی مأموریت نداده و این، خطر جنگ بی‌پایان دیگری را افزایش می‌دهد. پرامیلا جایاپال (نماینده دموکرات واشنگتن) هم اظهار کرد: در جلسه هیچ اطلاعات جدیدی درباره تهدید قریب‌الوقوع ارائه نشد و فقط به سابقه طولانی ایران اشاره کردند که «گذشته است، نه تهدید فوری». ملانی استانزبری (دیگر نماینده دموکرات) با ذکر این پرسش که «آیا جمهوری‌خواهان قانون اساسی را خوانده‌اند؟» عنوان کرد: دولت هیچ توجیه قانونی معتبری برای اقدام یک‌جانبه ارائه نکرده است. کریس ون هولن (نماینده دموکرات مریلند) هم گفت: حتی پشت درهای بسته، داستانشان را یکدست نکرده‌اند و هیچ ایده‌ای از هدف نهایی ندارند. کریس کونز (نماینده دموکرات دلاویر) هشدار داد: اهداف نامشخص است، برنامه‌ریزی شکست خورده و خطر اعزام نیروهای زمینی آمریکایی وجود دارد. او خواستار برگزاری جلسات علنی شد. انگوس کینگ (نماینده مستقل مین) سؤالاتی درباره اهداف واقعی، هزینه‌ها و خطر تشدید مطرح و اعلام کرد: هیچ افق روشنی نسبت به آنچه در خاورمیانه می‌گذرد متصور نیست. چلی پینگری (دیگر نماینده دموکرات مین) حمله را «نقض آشکار قانون اساسی» و «تشدید خطرناک» دانست که آمریکایی‌ها را در معرض خطر قرار می‌دهد. جف مرکلی با صدای بلند گفت: آیا ما اکنون چنان ضعیف شده‌ایم که اسرائیل تصمیم می‌گیرد آمریکا وارد جنگ شود؟ جک رید (نماینده دموکرات ارشد کمیته نیروهای مسلح سنا) هم اظهار کرد: کنگره پیش از حملات هیچ گزارش یا اطلاعات واقعی دریافت نکرده و توجیه اقدام بدون دلیل دشوار است. در میان جمهوری‌خواهان هم چهره‌های مخالف مداخله خارجی و طرفداران اصل «آمریکا اول» به‌طور جدی از آنچه در خاورمیانه می‌گذرد انتقاد کردند و تعدادشان در اظهارات پس از جلسه برجسته بود.
راند پال (سناتور کنتاکی) جنگ را «جنگ پیشدستانه دیگری در خاورمیانه» خواند و گفت: «اول آمریکا» باید به معنای واقعی، سیاست عدم ورود به جنگ‌های بی‌پایان را در پیش داشته باشد، نه صرفاً شعار توخالی بدهد. او تأکید کرد طبق قانون اساسی، کنگره باید مجوز دهد و او مخالف این اقدام بدون مجوز است. توماس مسی (نماینده جمهوری‌خواه کنتاکی) بیان کرد: «من مخالف این جنگ هستم. این «اول آمریکا» نیست». او اعلام کرد با همکاری دموکرات‌ها قطعنامه اختیارات جنگی را پیش می‌برد تا کنگره رأی‌گیری کند و نمایندگان باید موضع خود را ثبت کنند. وارن دیویدسون (نماینده جمهوری‌خواه اوهایو) پس از جلسه عنوان کرد: اول آمریکا باید ذهنیت واقعی سیاست باشد نه وعده‌های توخالی، و کنگره باید نقش داشته باشد. او همچنین تأکید کرد: آمریکایی‌ها از جنگ‌های بی‌پایان خسته‌اند و این اقدام بدون مجوز کنگره، خلاف قانون اساسی است. جمهوری‌خواهان دیگری هم (که اغلب به عنوان جمهوری‌خواهان آزادی‌خواه یا غیرمداخله‌گر شناخته می‌شوند) بر این تمرکز داشتند که جنگ با شعارهای انتخاباتی ترامپ در تضاد است، هزینه‌های انسانی و مالی سنگین دارد، هیچ تهدید مستقیمی علیه آمریکا اثبات نشده و خطر گسترش به نیروهای زمینی و جنگ طولانی بسیار بالاست. حتی برخی جمهوری‌خواهان مانند راند پال (که تنها حامی جمهوری‌خواه قطعنامه اختیارات جنگی بود) از نقض اصل «اول آمریکا» و عدم نقش کنگره ابراز نگرانی کرده و گفتند به عنوان نماینده، مخالف جنگ دیگری بدون مجوز کنگره هستند.

معدود حامیان ترامپ در خدمت اسرائیل

در سوی مقابل، حامیان ترامپ عمدتاً جمهوری‌خواهان وفادار به او بودند که تعدادشان کمتر، اما متعصبانه‌تر است. مایک جانسون (رئیس مجلس نمایندگان) گفت: عملیات دفاعی بود، زیرا اسرائیل آماده حمله مستقل بود و ترامپ چاره‌ای جز حمایت نداشت. او تأکید کرد: عملیات محدود و سریع به پایان می‌رسد. جان تون (رهبر اکثریت سنا) موفقیت اولیه را چشمگیر دانست و اظهار کرد: آینده ایران به مردمش بستگی دارد. لیندزی گراهام (سناتور تندرو جمهوری‌خواه) گفت: رژیم ایران در حال فروپاشی است و موج عظیمی از حملات سنگین در راه است. او جنگ را فرصتی برای نابودی تهدید ایران و اتحاد با متحدان عربی و اروپایی دانست. مارک‌وین مولین (جمهوری‌خواه اوکلاهما) بیان کرد: ترامپ تهدیدی را که هیچ رئیس‌جمهوری جرئت مقابله با آن را نداشت، حذف کرد.
به طور خلاصه، این نشست‌ها نتوانستند نگرانی‌های اصلی را برطرف کنند: نبود تهدید مستقیم اثبات‌شده علیه آمریکا، نداشتن برنامه روشن برای پایان جنگ، خطر تبدیل شدن به درگیری طولانی و پرهزینه (مشابه عراق و افغانستان) و نقض نقش کنگره در تصمیم‌گیری جنگی. نتیجه این است که مخالفت‌ها (به‌ویژه از سوی دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان مخالف جنگ) پررنگ‌تر و سازمان‌یافته‌تر شد. قطعنامه‌های محدودکننده اختیارات ترامپ در سنا (صبح پنجشنبه به وقت ایران) و مجلس (صبح جمعه به وقت ایران) پیش می‌رود. اما در نهایت به‌دلیل اکثریت جمهوری‌خواهان در سنا و کنگره و همچنین امکان وتو توسط ترامپ، احتمالاً او دست بازتری برای ادامه عملیات خواهد داشت، هرچند مشروعیت سیاسی و قانونی جنگ در افکار عمومی و میان قانون‌گذاران همچنان زیرسؤال جدی است. این جلسات بیشتر شکاف را عمیق‌تر کرد تا اینکه وحدت ایجاد کند.

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha