تحولات منطقه

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی نسبت به برداشت گسترده از منابع غیرقابل تجدید زیرزمینی هشدار داد.

روند مصرف فعلی آب، سفره‌های ۴ تا ۱۷ هزار ساله خراسان جنوبی را هدف گرفته است
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، عباس سارانی، با تشریح وضعیت منابع آبی خراسان جنوبی اظهار کرد: افزایش بارش‌ها در سال جاری اگرچه بخشی از نیازهای کوتاه‌مدت را پاسخ داده اما به معنای جبران شرایط منابع زیرزمینی نیست و نباید تصور بهبود پایدار ایجاد کند.

وی با اشاره به آمار بارندگی استان افزود: از ابتدای سال آبی تاکنون حدود ۱۲۰ میلی‌متر بارش در استان ثبت شده که در مقایسه با ۶۳ میلی‌متر سال گذشته رشد محسوسی داشته است، اما فاصله آن با متوسط بلندمدت حدود ۱۰۸ میلی‌متری چندان قابل توجه نیست.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی ادامه داد: الگوی بارش‌ها و شرایط اقلیمی استان به گونه‌ای است که بخش عمده نزولات جوی فرصت نفوذ مؤثر به سفره‌های زیرزمینی را پیدا نمی‌کند و آثار آن بیشتر در تقویت مقطعی منابع سطحی، قنوات و چشمه‌ها دیده می‌شود.

سارانی با اشاره به وضعیت اقلیمی استان طی سال‌های اخیر گفت: بررسی روند ۱۰ ساله نشان می‌دهد بخش زیادی از مناطق خراسان جنوبی دوره‌های خشکسالی خفیف تا بسیار شدید را تجربه کرده‌اند و همین موضوع مانع از احیای مؤثر منابع آب شده است.

وی با تأکید بر وابستگی استان به منابع زیرزمینی اظهار کرد: حدود ۹۵ درصد آب مورد نیاز استان از منابع زیرزمینی تأمین می‌شود و ظرفیت منابع آب سطحی به دلیل شرایط طبیعی و جغرافیایی محدود است.

به گفته وی، مجموع مصرف سالانه آب در استان حدود ۸۸۴ میلیون مترمکعب برآورد می‌شود که سهم بخش کشاورزی ۸۷ درصد، شرب ۱۰ درصد و صنعت و خدمات سه درصد است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی درباره وضعیت سدهای استان نیز گفت: مجموع ظرفیت هشت سد مخزنی استان حدود ۷۵ میلیون مترمکعب است اما حجم ذخیره فعلی به حدود ۱۴.۵ میلیون مترمکعب رسیده که نشان‌دهنده پرشدگی حدود ۱۹ درصدی است.

سارانی با اشاره به فشار واردشده بر آبخوان‌ها افزود: در بسیاری از دشت‌های استان، میزان برداشت از منابع موجود از ظرفیت تجدیدپذیر عبور کرده و همین مسئله موجب تشدید کسری مخازن شده است.

وی ادامه داد: در دشت بیرجند سالانه بین هشت تا ۹ میلیون مترمکعب و در دشت سرایان حدود ۱۳ میلیون مترمکعب کسری مخزن ثبت می‌شود که ادامه این روند هزینه‌های تأمین آب را افزایش خواهد داد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی اظهار کرد: افت سطح آب زیرزمینی در برخی مناطق استان سالانه بین ۳۰ تا ۶۰ سانتی‌متر گزارش شده و این مسئله در کنار افزایش برداشت، چالش‌های جدیدی برای تأمین پایدار آب ایجاد کرده است.

سارانی با اشاره به پیامدهای زیست‌محیطی این روند گفت: پدیده فرونشست در ۹ شهرستان استان مشاهده شده و بخش عمده آن به برداشت بیش از ظرفیت منابع زیرزمینی مربوط است که می‌تواند زیرساخت‌ها و اراضی را تحت تأثیر قرار دهد.

وی همچنین با اشاره به مطالعات انجام‌شده بر سن منابع آب زیرزمینی افزود: نتایج بررسی‌ها نشان می‌دهد تنها بخش محدودی از منابع برداشت‌شده جوان هستند و بخش قابل توجهی از آب‌های مورد استفاده، قدمتی چند هزار ساله دارند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی تأکید کرد: استمرار تأمین آب در استان بیش از هر زمان دیگری به اصلاح الگوی مصرف، افزایش بهره‌وری و کاهش وابستگی به منابع زیرزمینی نیاز دارد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha