سازمان امور مالیاتی در دولت سیزدهم با برنامه تحولی و هوشمندسازی از مالیات ستانی سنتی و چانهزنی به سمت مالیات ستانی سیستمی حرکت کرد؛ هر چند ترفندهای مالیاتی متنوع است، اما با اقدامات صورت گرفته، راههای فرار مالیاتی شناسایی و بسته میشود.
مبارزه با فرارمالیاتی و پولشویی، هوشمندسازی نظام مالیاتی و مشارکت شرکتهای دانش بنیان از جمله عوامل مؤثر در شناسایی فراریان مالیاتی است که سالها نسبت به پرداخت مالیات بیمسئولیت بودهاند. این در حالی است که طبق قانون مالیات، افرادی که اقدام به کسب درآمد میکنند باید بخشی از سود خود را به پرداخت مالیات اختصاص دهند، اما افرادی با کسب سودهای بالا، مالیات پرداخت نمیکنند.
سازمان امور مالیاتی کشور طبق تبصره ماده ۲۳۱ قانون مالیاتهای مستقیم، میتواند اسناد و اطلاعات مربوط به درآمد مودی را از طریق وزارت امور اقتصادی و دارایی از بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی مطالبه کند؛ در همین راستا بانکها و موسسات غیربانکی نیز موظفاند حسب نظر وزیر امور اقتصادی و دارایی اقدامات لازم را انجام دهند.
همچنین در ماده ۳۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده نیز کلیه بانکها و موسسات مالی و اعتباری (حسب درخواست رئیس کل سازمان امور مالیاتی) موظفاند اطلاعات و اسناد مربوط به درآمد مودیان را جهت تشخیص و وصول مالیات، به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند.
سازمان امور مالیاتی در دولت سیزدهم با همکاری بانک مرکزی اقدام به شناسایی تراکنشهای مشکوک بانکی کرده است. از این رو افرادی که فعالیت تجاری دارند باید نسبت به معرفی حساب بانکی به سازمان امور مالیاتی اقدام کنند، در غیر این صورت اگر با همان حساب بانکی شخصی اقدام به فعالیتهای تجاری کنند به عنوان فعال اقتصادی محسوب شده و باید مالیات پرداخت کنند.
ضمن اینکه اگر حساب شخصی به عنوان حساب مشکوک به فعالیتهای تجاری شناسایی شود صاحب حساب میتواند با ارائه ادله و مدرک نسبت به این حساب مشکوک اعتراض کند و این امر مورد رسیدگی قرار گیرد.
صدور برگ تشخیص ۴۲۷ میلیارد ریالی برای تراکنشهای مشکوک بانکی
در راستای رسیدگی به تراکنشهای مشکوک بانکی، رئیس مرکز بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پولشویی سازمان امور مالیاتی اعلام کرد که امسال نزدیک به ۱۰۰ برگ تشخیص به مبلغ ۴۲۷ میلیارد ریالی در ماههای فروردین و اردیبهشت صادر شده است.
طبق گفته، شاهین مستوفی، در فروردین و اردیبهشت ماه امسال ۵۹ مورد اجرای بازرسی مالیاتی صورت گرفته که رسیدگی و صدور ۶۵۱ برگ تشخیص به مبلغ حدود هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال و صدور ۵۹۶ برگ قطعی به مبلغ بیش از چهار هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال را در پی داشته است.
به گفته وی، در ۲ ماه نخست سال جاری ۲۷۵ شرکت در فهرست مؤدیان فاقد اعتبار مالیاتی، درج و ۵۴۰ مؤدی مشکوک شناسایی شده است.
مستوفی در خصوص پیگیری گزارشهای مردمی در بازه زمانی مذکور گفته است که از میان چهار هزار و ۲۵۳ گزارش مردمی دریافت شده در حوزه فرار مالیاتی، ۴۱ فرد فاقد پرونده مالیاتی شناسایی شد و ۸۵ مورد از گزارشها نیز در مرحله درخواست استعلام تراکنش بانکی قرار گرفت.
بر اساس گفته وی، از محل کتمان درآمدها در اظهارنامههای تسلیمی و یا هزینههای غیرواقعی موضوع ماده (۱۹۲) قانون مالیاتهای مستقیم، در فروردین و اردیبهشتماه سال جاری به میزان حدود ۳۳ هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال نیز از این بخش درآمدهای مالیاتی وصول شده است.
سازمان امور مالیاتی کشور بارها از فعالان اقتصادی درخواست کرده است که وجوه غیردرآمدی به حسابهای تجاری واریز نشود؛ چراکه درآمد تلقی میشود و مورد حسابرسی مالیاتی قرار میگیرد.
نظر شما