تحولات منطقه

قدس آنلاین-فاطمه حافظی-خرم آباد:نان به عنوان مهمترین غذای مصرفی مردم در کشور همواره بزرگترین سهم را در هرم غذایی و بیشترین نقش را در سفره خانواده های ایرانی ها داشته و دارد به گونه ای که زیور همیشگی سفره های ایرانیان باهر قوم و نژاد بوده و از این پس نیز خواهد بود.

کیفیت ازسفره خرم آبادی ها پرید
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین ازلرستان،قبل از اینکه وارد بحث انتقادی به نوع پخت نان و نوع آردشویم لازم می دانم گریزی به تاثیر نان بر رشد و سلامت انسان بزنیم.براساس تحقیقات حوزه پزشکی و سلامت مصرف مواد غذایی سرشار از فیبر مثل غلات کامل به کاهش خطر بیماری های قلبی و عروقی کمک می کند و در کنترل وزن نیز نقش موثری ایفا می کند.نان هایی که از آرد کامل (حاوی سبوس) تهیه می شوند مثل نان سنگگ و نان جو از کامل ترین نان ها هستند و افرادی که غلات کامل را به عنوان بخشی از رژیم غذایی مصرف می کنند کمتر به بیماری های قلبی و عروقی مبتلا می شوند.نان و غلات به علت داشتن نشاسته تامین کننده انرژی محسوب می شوند و فیبر ، انواع ویتامین های گروه ب ، آهن، پروتیین و منیزیم را نیز کامل می کند حال با این همه مزایا که برای نان بر شمردیم متاسفانه قضییه نان و کیفیت بد آن موضوعی است که برای مردم تقریبا به یک امر عادی تبدیل شده به طوری که اگر به صورت کاملا اتفاقی !!! نان از کیفیت خوبی برخوردار باشد مردم تعجب می کنند و می گویند عجب نان با کیفیتی !!!مدیراداره کنترل کیفی غلات استان لرستان در رابطه با مشکل کیفیت نان درخرم آبادگفت: عوامل زیادی بر کیفیت آرد و نان دخیل هستند اما مشکل اصلی تازگی گندم است زیرا گندم خریداری شده کاملا داخلی است و به خاطر فعالیت های آنزیمی بایستی 3 الی 4 ماه در حالت خواب بماند. مهدی ملکی افزود: گرچه استان ما به لحاظ تهیه گندم خودکفا شده است اما جهت بالا بردن کیفیت گندم های داخلی ، مقداری گندم خارجی خریداری شده است و در چند روز آینده با اختلاط آردهای داخلی و خارجی قطعا این مشکل بر طرف خواهد شد.وی با اشاره به اینکه وسایل کارخانجات ما مدرن و به روز می باشند گفت: کیفیت گندم بستگی به گلوتن ، ژنتیک و فعالیت های آن دارد گرچه یکی از عوامل موثر بر کیفیت نان به مهارت نانوا بر می گردد که از لحاظ فنی بایستی بداند چه طور آرد را مصرف کند. مدیر اداره کنترل کیفی غلات استان لرستان بیان داشت: از آنجایی که آرد با درجه گرمای بالایی تولید می شود متاسفانه خیلی از خبازان در فصل گرما خمیر را با آب گرم درست می کنند و مساله دیگر عدم استفاده از مواد افزودنی مجاز می باشد که این مسائل موجب می شوند نان بی کیفیت تهیه شود.
وی افزود: افزایش قارچ گونه واحدهای نانوایی در سطح شهر نیز یکی از مقوله های تاثیر گزار بر کیفیت نان می باشد زیرا بایستی به ازای هر یک هزار و 500 نفر واحد نانوایی وجود داشته باشد متاسفانه در شهر خرم آباد به ازای هر 700 یا 800 نفر یک واحد مستقر شده است که همین افزایش تعداد نانوایی ها و نداشتن مهارت لازم برای پخت نان موجب تهیه نان بی کیفیت شود. اما صحبت های این مدیر در حالی است که بیشتر نانوایی ها دلیل اصلی پخت نان بی کیفیت را آرد نا مناسب دانسته و می گویند آردهای تحویلی به ما از کیفیت لازم برخوردارنیستندوحتی مجبور شده ایم چند روزی نانوایی را تعطیل کنیم. تماس های مکرر هم با کارخانه آرد داشته ایم اما متاسفانه آرد را برایمان تعویض نکرده اندکه قرار است بوسیله واسطه ها آردهایمان را با آردهای با کیفیت تعویض کنیم. معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان لرستان نیز در ارتباط با بازرسی و نظارت های این سازمان در رابطه با کیفیت نان گفت:بازرسی های این سازمان بیشتر در قالب بررسی نوع پخت نان ، مواردبهداشتی ، کم فروشی ، گران فروشی و ... است که در صورت مشاهده تخلف و تایید کارشناسان شرکت غله ، برای آنها پرونده تخلفاتی تشکیل داده و به تعزیرات حکومتی ارجاع داده می شوند ،گرچه در حین بازرسی ها کارشناسان شرکت غله ، توصیه ها و آموزش های لازم را جهت ارتقای نان به کارگران واحدهای نانوایی ارائه می دهند.یوسف مرادی بابیان اینکه روزانه 2 اکیپ در سطح شهر خرم آباد درحال فعالیت هستند و 20 واحد نانوایی را مورد بازرسی قرار می دهند، افزود: نتیجه این بازرسی های روزانه ، تشکیل 4 الی 5 پرونده تخلفاتی و ارجاع به تعزیرات حکومتی می باشد.وی با اشاره به اینکه بررسی کیفیت آرد و گندم یکی از وظایف شرکت غله می باشد که خروجی آن نان با کیفیت خواهد بود ، اظهار داشت : نانوایی ها به 4 دسته عالی ، خوب ، متوسط و ضعیف تقسیم می شوند که بیشتر نانوایی های شهر خرم آباد در سطح متوسط و ضعیف می باشند.مرادی گفت :گرچه محوریت بازرسی ها با سازمان صنعت،معدن وتجارت است اما جهت ارتقا کیفیت نان ،بسته اجرایی آرد و گندم یازده ارگان را درگیر کرده است ودرصورت تخلف واحدهای متخلف به تعزیرات حکومتی معرفی می شوند. معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان با اشاره به اینکه برای پخت نان با کیفیت موارد ارزیابی از جمله آرد خوب ، دستگاههای استاندارد ، مواد اولیه مناسب ، کار گر ماهر و... دخیل بوده و کم کاری هر یک از این موارد بر روی کیفیت نان تاثیر خواهد گذاشت ، خاطرنشان کرد:اداره استاندارد و تحقیقات صنعتی بر استاندارد بودن دستگاههای پخت و استفاده از نمک استاندارد نظارت دارد .مرادی افزود: این در حالیست که بیشتر دستگاههای پخت نان واحدهای خبازی نشان استاندارد نداشته و حتی مشاهده می شود از نمک های بدون پالایش و تسویه برای پخت نان استفاده می کنند که همین موارد کیفیت نان را کاهش می دهد.وی اظهارداشت: در صورت تشکیل 4 پرونده تخلفاتی برای یک واحد خبازی و ارجاع به تعزیرات حکومتی ، تعزیرات حکومتی براساس قانون 59 نظام صنعتی باید آن واحد را پلمپ کند.مرادی افزود: طی ماه گذشته از 228 مورد بازرسی ، 30 پرونده تخلفاتی تشکیل شده است که 4 مورد آن عدم کیفیت ، 8 مورد کم فروشی ، 12 مورد عدم رعایت دستورالعمل های بهداشتی و 6 مورد نیز عدم رعایت ساعات کار و ترازوی دیجیتال بوده اند و پرونده های تخلفاتی تشکیل و جهت سیر مراحل قانونی به تعزیرات حکومتی ارجاع داده شده اند.معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت ، معدن و تجارت لرستان افزود:با همکاری مستمر ارگان ها و سازمان های ذی ربط قطعا می توانیم کیفیت نان را تا 80 درصد افزایش دهیم. بنا به گفته های این مقام مسوول ، با توجه به اینکه بازرسی و نظارت به صورت روزانه و مستمر از واحدهای خبازی صورت می گیرد اما متاسفانه با توجه به افزایش تعداد تخلفات کیفیت نان ها تغییری نکرده و یا حتی از کیفیت آنها کاسته شده است که این امر مستلزم دقت و حتی برخوردهای شدیدتری می باشد تابه دنبال آن کیفیت نانها ارتقا یابد.رییس اداره اجرای استاندارد با بیان اینکه هیچ گونه واحد تولید کننده تجهیزات استاندارد برای پخت نان در استان وجود ندارد ، گفت : فقط یک واحد که در شهر خرم آباد فعالیت می کند تشکیل پرونده داده اما تاکنون کارهای بازرسی و نمونه برداری صورت نگرفته است.کریمی افزود: برخی از تجهیزات پخت نان در واحدهای نانوایی استاندارد بوده و بعضی دیگر علامت استاندارد ندارند و برای دستگاه های پخت نان خریداری و نصب شده که علامت استاندارد ندارند هیچ گونه کاری نمی توان انجام داد زیرا شخص مبالغ سنگینی را برای خرید دستگاه هزینه کرده است .وی در ارتباط با استفاده واحدهای نانوایی از نمک بدون پالایش و تسویه اظهار داشت: هیچ گونه نمک استانداری برای پخت نان در استان وجود ندارد و فقط نظارت از واحدهای نانوایی و ارایه اخطار به آنها از ما بر می آید و از آنجایی که مجبور کردن و بستر سازی دو مقوله متفاوت می باشند نظارت سختگیرانه هم تا حدودی کاربرد دارد.بنا به گفته های این مسوول ، با توجه به اینکه بیشتر دستگاه های پخت نان در سطح شهر علامت استاندارد نداشته و حتی استفاده از نمک های بدون پالایش و تسویه از دلایل موثر بر کیفیت نان می باشند متاسفانه یا خوشبختانه هیچگونه کاری بجز نظارت های مقطغی از دست مسوولین بر نمیاد و از آنجاییکه مقوله استاندارد سازی و ارتقای کیفیت نان از جمله موضوعات حمایت از حقوق مصرف کنندگان محسوب می شود اجرای استاندارد های ملی مرتبط با کیفیت آرد برای تولید نان با کیفیت و مورد پسند مردم بهترین راهکار خواهد بود و می طلبد که تخلفات این حوزه با دقت بیشتر رصد و با آنها برخورد شود.

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.