به گزارش قدس آنلاین به نقل از تسنیم با توجه به اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونتهای مختلف آن و ادارات کل ارشاد استانها همکار و مجری برگزاری جشنواره بین المللی امام رضا(ع) در استانهای مختلفاند و در فضاسازی معنوی و ترویج آموزههای رضوی از طریق رشتههای مختلف این جشنواره تلاش و اهتمام دارند با حسین نوش آبادی، سخنگوی این وزارتخانه درباره راهبردها و سیاستهای برگزاری جشنواره امام رضا(ع) به گفتوگو پرداختهایم که مشروح را در ادامه، میخوانید.
*وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان کلانترین دستگاه سیاستگذار در حوزه فرهنگ چه برنامههایی برای پیوند سبک زندگی مردم با آموزههای اهل بیت(ع) به ویژه مفاهیم رضوی دارد؟
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان دستگاه حاکمیتی حوزه فرهنگ و هنر، رسالت سنگین و خطیری در ترویج ارزشهای اسلامی، تقویت باورهای دینی و گسترش فضایل اخلاقی در سطح جامعه دارد.
آشنایی با سیره پیامبر عظیم الشان(ص) که خداوند متعال شخصیت بینظیر ایشان را به عنوان الگوی حسنه به جهانیان معرفی میکند و نیز ترویج فرهنگ امامت و ولایت و تبیین سیره ائمه معصومین علیهمالسلام که خداوند متعال آنها را از هر زشتی و پلیدی مبرا دانسته است و کمال و تعالی بشر را در گروی پیروی از سیره نظری و عملی آن بزرگواران(ع) معرفی کرده، از جمله اهدافی است که در وظایف دستگاه فرهنگی کشور مدنظر قرار گرفته است.
بدیهی است، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بهرهگیری از ظرفیتِ بخشها و حوزههای تحت پوشش و نظارت مانند بخشهای فرهنگی، هنری، سینمایی، رسانهای و نظارت عالیه بر سازمانهای متبوعی مانند سازمانهای اوقاف و امور خیریه، حج و زیارت و فرهنگ و ارتباطات اسلامی و خبرگزاری جمهوری اسلامی و نیز شورای فرهنگ عمومی که از جمله شوراهای فرعی شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور محسوب میشوند و ریاست آنها به عهده وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است، میتوانند در تبیین اندیشه اسلامی و تقویت تفکر دینی و ترویج معارف و اخلاق اسلامی و ارایه سبک زندگی مبتنی بر فرهنگ اسلامی- ایرانی گامهای بلندی بردارند. در ابلاغ سیاستهای کلی برنامه ششم توسعه از طرف مقام معظم رهبری، ترویج سبک زندگی اسلامی - ایرانی، تقویت هویت اسلامی ایرانی و گفتمانسازی در این رابطه به دستگاههای فرهنگی از جمله وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی محول شده است.
از این رو، پیوند سبک زندگی مردم با آموزههای اهلبیت(ع) که در سوال مطرح شده است، منحصر در وظایف و تکالیف دستگاه فرهنگی کشور نیست و ضرورت دارد تمام نهادها، دستگاهها و مراکزی که فلسفه وجودی و تاسیسی آنها فعالیت در زمینه ترویج معارف و تعلیم و تربیت دینی و اسلامی است مانند حوزههای علمیه، مدارس دینی، روحانیت، دانشگاهها به ویژه دانشگاهها و دانشکدههای الهیات و معارف اسلامی، آموزش و پرورش، سازمان تبلیغات اسلامی، ائمه جمعه و جماعات، مداحان، مبلغان و وعاظ و بسیاری از مراکز و موسسات دولتی، شبه دولتی و خصوصی که از منابع عمومی و بودجههای جاری و یا وجوهات مردمی استفاده میکنند در انجام این وظیفه مهم همکاری و همراهی و همافزایی داشته باشند تا جامعه بتواند با شناخت کامل از معارف اسلامی و سیره عملی پیامبر گرامی اسلام(ص) و ائمه معصومین(ع) با زندگی با سبک اسلامی - ایرانی آشنا و پیوند برقرار کند.
*وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همکاری در برگزاری جشنواره بینالمللی امام رضا(ع) را با چه نگاهی و در چه سطحی از اولویت دنبال میکند؟
نگاه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به جشنواره بین المللی امام رضا(ع) همان نگاهی است که در فلسفه تاسیس بنیاد بینالمللی فرهنگی هنری امام رضا(ع) آمده است.
جشنواره فرهنگی هنری امام رضا (ع) در سطوح ملی، بینالمللی، عمومی و مردمی هر ساله سیاستگذاری و برنامهریزی میکند. در سطح ملی برنامههای خود را معطوف به برنامههای استانی میکند که توسط ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها، نهادها و سازمانهای عضو، برنامهریزی و هدایت میشود. در این سطح موضوعات علمی، پژوهشی، فرهنگی، هنری، سینمایی، مطبوعاتی، دیجیتالی و کودک و نوجوان در چهارچوب کارگروههای تخصصی تحت نظارت معاونتها و حوزههای تخصصی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام وظیفه میکنند.
علاوه بر این، در سطح بینالمللی برنامههایی تعریف شده است که با بهرهگیری از ظرفیت علمی - فرهنگی اندیشمندان و دانشمندان جهان و مشارکت عاشقان و ارادتمندان هشتمین اختر تابناک آسمان امامت و ولایت(ع) در اقصی نقاط جهان و با رویکرد علمی، پژوهشی و فرهنگی و هنری برگزار میشود البته بخش بینالملل با مدیریت و محوریت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و همکاری نهادهای فرهنگی مرتبط با خارج از کشور به ویژه مجمع جهانی اهلبیت(ع) و جامعةالمصطفی(ص) به فعالیت خود میپردازد.
در بخش عمومی و مردمی نیز سازماندهی برنامههای عمومی جشنواره بینالمللی امام رضا(ع) با ایجاد فرصتهای معنوی دهه کرامت در سراسر کشور در قالب جشنهای دهه کرامت با مشارکت اقشار مختلف و با محوریت ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور و همکاری سایر نهادهای فرهنگی و مرتبط اداره میشود.
به هر حال هدف کلی از این فعالیتها، تبیین و ترویج فرهنگ رضوی به منظور بهرهمندی از تعالیم و آموزههای رضوی با ایجاد فضای با نشاط معنوی در سطح جامعه است که توسط ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستگاههای عضو به اجرا گذاشته میشود و یکی از اولویتهای مهم دستگاه فرهنگی در هر سال است.
شناسایی پدیدآورندگان آثار فاخر فرهنگی هنری در زمینه فرهنگ رضوی، معرفی خادمان فرهنگ رضوی، ایجاد پژوهشها و تحقیقات علمی در این رابطه و چاپ و انتشار دستاوردهای آن از جمله فعالیتهای قابل تقدیر هر ساله این جشنواره است.
*دستاوردهای این جشنواره در حوزه فرهنگی چه بوده است؟
اصولا این جشنواره یک جشنواره ملی و بینالمللی فرهنگی و هنری است و دستاوردهای آن نیز در سطوح ملی، استانی و عمومی تاکنون در زمینههای فرهنگی بوده و بدیهی است مجموعه این فعالیتها میتواند در راستای ارائه سبک زندگی اسلامی ایرانی و الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و ارتقای فرهنگ دینی و هویت اسلامی ایرانی بسیار موثر و کارآمد باشد.
*با توجه به تنوع رشته ها و امکان درگیر شدن همه اقشار با این جشنواره، وزارت ارشاد چه راهبردهایی برای جذب و همراهی همگانی با آن تمهید کرده است؟
خوشبختانه، این جشنواره موفقیتهای فراوانی داشته است و گامهای بلند و موثری در رسیدن به اهداف خود برداشته است. درگیر شدن همه استانها و همه نهادهای فرهنگی هنری کشور با این جشنواره و مشارکت بسیاری از هنرمندان کشور با این مجموعه و سازماندهی فعالیتهای فرهنگی در دهها کشور اسلامی و غیراسلامی و همکاری بسیاری از علما، اندیشمندان و صاحبنظران در داخل و خارج کشور و ارایه دهها طرح پژوهشی و صدها مقاله، شعر، فیلم و تولید محصولات فرهنگی هنری فاخر در حوزههای نمایشی و تجسمی از جمله دستاوردهای این جشنواره فرهنگی است که نشان مدیریت جهادی و انقلابی مسئولان این بنیاد و جشنواره و نیز مدیران ملی و استان ها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
نظر شما