تحولات لبنان و فلسطین

بخشی از صحنه‌های این فیلم به مدت 10 روز با حضور بازیگرانی چون امیرعلی دانایی در فرانسه گرفته و همچنین با برنامه‌ریزی‌های انجام شده دو ماه از تصویربرداری «کلاه پهلوی» در تهران انجام می‌شود. به همین دلیل با توجه به صحنه‌های باقی مانده زمان پخش مجموعه هنوز مشخص نشده‌است. مجموعه تلویزیونی «کلاه پهلوی» جزء پروژه‌های الف سیما محسوب می‌شود که حدود 7 سال مرحله تصویربرداری آن به طول انجامیده است.<BR>

کلاه پهلوی روی مختار نامه را سفید کرد

قدس انلاین : سریال تلویزیونی «کلاه پهلوی» رکورد طولانی‌ترین پروسه تولید مجموعه‌های تلویزیونی را به نام خود ثبت کرده است.

با پایان پخش مجموعه تلویزیونی «مختارنامه» خبرهایی حاکی از اخلال چندباره در روند تولید مجموعه تلویزیونی «کلاه پهلوی» بواسطه مشکلات مالی منتشر شده‌است. سریالی که در نخستین سال‌های دهه 80 دوشادوش مجموعه‌هایی چون «یوسف پیامبر(ع)»، «در چشم ‌باد» و «مختارنامه» بعنوان سریال‌های «الف‌ویژه» در دستور کار مدیران تلویزیون قرار گرفت. از میان این مجموعه‌ها «یوسف پیامبر(ع)» پس از 4 سال، «درچشم باد» پس از 6 سال و «مختارنامه» پس از 10 سال آماده نمایش شده و روی آنتن شبکه اول سیما رفتند.

به نوشته تبیان , حکایت تولید سریال «کلاه پهلوی» به کارگردانی سید ضیاءالدین دری اما گویی پیچیده‌تر از سایر هم‌قطاران شده‌است و پس از نزدیک به 10 سال همچنان خبرهایی درباره انتخاب لوکیشن تازه و یا از سرگیری تصویربرداری این سریال در خارج از کشور به گوش می‌رسد. جالب اینکه روزگذشته برای چندمین‌بار کارگردان این مجموعه زبان به گلایه از شرایط مالی کرد و گفت: «همه می‌دانند کارگردان کلاه پهلوی پولی نگرفته است.»

این تاخیر علت خاصی ندارد!

سریال «کلاه پهلوی» که پیش از این اعلام شده بود جایگزین «مختارنامه» می‌شود و پس از ماه مبارک رمضان روی آنتن شبکه اول خواهد رفت به دلیل آماده نبودن برای پخش، توسط مدیر شبکه اول سیما با سریال «شوق پرواز» ساخته یدالله صمدی جایگزین شد تا در آینده‌ای فعلاً نامعلوم آماده پخش شود.
سید ضیاء‌الدین دری در گفت‌وگویی درباره تاخیر در پخش سریال «کلاه پهلوی» گفت:‌ این تاخیر علت خاصی ندارد. یک سریال باید برای پخش آماده شود تا بتوان آن را پخش کرد. کارگردان «کلاه پهلوی» در گفت‌وگو با ایسنا، ادامه داد:‌ پخش یک سریال باید با رسیدگی و وقت کافی انجام گیرد، یک سریال باید آماده شود و سرفرصت و به وقتش پخش شود. به‌علاوه اختیار پخش یک سریال در دست تلویزیون است و تلویزیون باید در این باره تصمیم‌گیری کند. ضیاء‌الدین دری همچنین ضمن انتقاد از وضعیت مالی سریال‌های تلویزیون و بودجه‌ای که در اختیار آنها قرار می‌گیرد، گفت: «مردم فکر می‌کنند ما پول زیادی می‌گیریم و با وجود این مساله کار را به موقع تحویل نمی‌دهیم؛ در حالی که همه می‌دانند کارگردان کلاه پهلوی پولی نگرفته‌است.»

کارگردان «کلاه پهلوی» همچنین با اعلام این که دوبله «کلاه پهلوی» هنوز آغاز نشده، از شروع دوبله در آینده‌ای نزدیک خبر داد. «کلاه پهلوی» ماجرای جوانی به نام فرخ را دنبال می‌کند که پس از ادامه تحصیل در فرانسه به ایران می‌آید و در شهری کوچک فرماندار می‌شود. در همین زمان با صدور فرمان کشف حجاب از سوی رضاخان او موظف به اجرای این فرمان می‌شود.

کار در دست تولید اما متوقف!

درباره دلایل طولانی شدن غیرطبیعی روند تولید سریال «کلاه پهلوی» اما کارگردان این مجموعه در سال 85 طی گفت وگویی به موارد جالبی اشاره کرده بود که بازخوانی آن اظهارات 5 سال بعد، خالی از لطف نیست. «بر اساس طرح اولیه با توجه به حسن نیت مدیران وقت شبکه اول سیما و سازمان صداوسیما، بر اساس همان طرح 200 صفحه‌ای، ساخت کلاه پهلوی تصویب شد و این سریال را در روند تولید قرار دادند.»

دری که آن روزها به‌شدت درگیر کارگردانی «کلاه پهلوی» در کاخ سعدآباد بود در نخستین اظهاترنظر رسمی درباره این پروژه با بیان مطالب بالا افزوده بود: «با شرایطی که گفتم، برای کار تهیه‌کننده انتخاب شد و برآورد مالی خود را اعلام کرد. قرار بر این شد که با بودجه 800 میلیون تومانی این سریال ساخته شود. در روند اداری و بروکراسی سازمان صداوسیما هرگاه پروژه‌ای به مرحله برآورد برسد، یعنی سازمان متعهد به تولید آن پروژه است. به همین علت کلاه پهلوی جزء پروژه‌های سال 80 محسوب شد، اما من تمام سال 80 و 81 و سه ماه نخست سال 82 را فقط می‌نوشتم.» دری ادامه داد: «تا زمانی که فیلمنامه نوشته می‌شود نمی‌توان پیش تولید را آغاز کرد. چرا که پس از پایان فیلمنامه می‌توان کار را برآورد کرد. درست است که در این 200 صفحه‌ کلان کار و حتی دکورهای مورد نیاز دیده می‌شد، اما در عمل تهیه‌کننده اولیه این کار (آقای اسلامی) و مجری طرح تشخیص دادند که متن باید تمام شود. به همان نسبت تا پایان بهار 82 هزینه‌ای برای این سریال تخصیص نگرفته بود. وقتی متن برای دومین بار رسمی و چهارمین‌بار (از نظر خودم) بازنویسی شد، پیش تولید را آغاز کردیم. در این مرحله خبر ساخت «کلاه پهلوی» در مطبوعات رفت که طبیعی هم بود این اتفاق بیفتد. کلاه پهلوی کار در دست تولیدی بود که به لحاظ تولیدی پیش نمی‌رفت.»

نخستین ناهماهنگی‌ها

به گفته دری فاز اول پیش تولید مجموعه «کلاه پهلوی» از تابستان 82، آغاز شد و برای پیش تولید چنین سریالی یک سال کار فشرده لازم بود. وی درباره نخستین ناهماهنگی در پروسه تولید «کلاه‌پهلوی» افزود: «برنامه‌ریزی کرد ه بودیم که این سریال را از خارج از کشور کلید بزنیم، اما تازه همان زمان بود که متوجه شدیم سازمان صداوسیما به مصلحت نمی‌داند شروع کار چنین پروژه سنگینی را از خارج از کشور باشد. در چنین شرایطی مجبوری که مجددا به نقطه صفر بروی و از اول آغاز کنی.»

سیدضیاء‌الدین دری در همان مقطع(سال85) سنت گلایه از اصحاب رسانه را هم از یاد نبرده و با انتقاد از عملکرد برخی مطبوعات در خصوص تعویق کلید خوردن سریال «کلاه پهلوی» گفته بود: «مطبوعات مدام می‌خواستند درباره این پروژه با ما صحبت کنند. اما به آن‌ها اعلام می‌کردیم که کار در مرحله‌ای نیست که بتوانیم با شما صحبت کنیم، چه اصراری دارید؟! اما آن‌ها می‌خواستند در هر شرایطی از ما خبر داشته باشند. اگر سه سال روزنامه‌ها را بررسی کنید، متوجه می‌شوید که برخی روزنامه‌ها با چه شگردهای ساده مطبوعاتی سعی داشتند به ما نیشتر بزنند و ما را مجبور به حرف زدن کنند در این مدت ما تحمل کردیم و نخواستیم به برخی مسائل شخصی دامن بزنیم.»

اگر بزن‌ در‌ رو بودم...

ضیاءالدین دری اما در یکی از واپسین گفت‌وگوهای مشروح خود درباره «کلاه پهلوی» به هفته نامه سروش (وابسته با سازمان صدا و سیما) به نکته جالب توجهی اشاره کرده بود. دری معتقد است11 سال از زندگی‌اش را وقف ساخت مجموعه تلویزیونی «کلاه پهلوی» کرده، اما این مجموعه چندین‌بار به دلیل «تغییر مدیریت» درهنگام نگارش و تولید متوقف شد.

دری در توضیح این ادعا و در پاسخ به این سوال که «تاکنون کارگردانی این همه سال درگیر پروژه‌ای نبوده است. چه مسئله‌ای به شما انگیزه داد این همه سال ادامه بدهید و خسته نشوید؟» می‌افزاید: «فکر نمی‌کردم این همه سال طول بکشد. روند کار در صدا‌و‌سیما و نظر مدیرانی که تغییر کردند باعث طولانی شدن پروژه شد. ما نمی‌خواستیم بزن برو کار کنیم و در تولید به جزئیات دقت می‌کردیم. تغییر مدیریت باعث شد ما دوباره از صفر شروع کنیم و دوباره وسط راه متوقف‌مان کردند.»

دری معتقد است: «می‌شد کلاه پهلوی درسال 84 نمایش داده شود و ما هم از آن سال به بعد دنبال کارهای دیگر می‌رفتیم. من سعی کردم کار آبرومندی بسازم. به همین دلیل نیامدم بزن در رو کار کنم. اگر این کار را می‌کردم کلاه پهلوی تمام شده بود،‌ ولی مسلماً‌ کلاه پهلوی که الان هست، نمی‌شد.»

تعویق چندباره در پخش

با وجود این اظهارات اما نکته جالب درباره روند تولید مجموعه «کلاه پهلوی» اعلام چندباره تاریخ پایان پروژه و حتی زمان قطعی پخش آن است. سریالی که در نیمه ابتدایی سال 88 خبر رسید تا پایان آن سال پرونده‌اش بسته خواهد شد و یکسال بعد کارگردانش در گفت‌وگویی خبر از پخش قطعی مجموعه در زمستان 89 داده بود، چندی پیش و در نیمه نخست سال 90 با سپردن جایگاه خود در کنداکتور پخش شبکه اول به سریال «شوق پرواز» باردیگر زمان پخشش به آینده موکول شد. بنابر تازه‌ترین خبرها درباره این پروژه تصویربرداری بخشی از «کلاه پهلوی» در فرانسه از سر گرفته خواهد شد. بخشهای دیگری از صحنه‌های این مجموعه هم در تهران تصویربرداری می‌شود. سیامک مهماندوست تدوین این مجموعه را برعهده دارد و دری نیز بازبینی این مرحله را انجام داده‌است. بهمن حیدری صداگذاری را برعهده دارد.

بخشی از صحنه‌های این فیلم به مدت 10 روز با حضور بازیگرانی چون امیرعلی دانایی در فرانسه گرفته و همچنین با برنامه‌ریزی‌های انجام شده دو ماه از تصویربرداری «کلاه پهلوی» در تهران انجام می‌شود. به همین دلیل با توجه به صحنه‌های باقی مانده زمان پخش مجموعه هنوز مشخص نشده‌است. مجموعه تلویزیونی «کلاه پهلوی» جزء پروژه‌های الف سیما محسوب می‌شود که حدود 7 سال مرحله تصویربرداری آن به طول انجامیده است.

این سریال یکی از مجموعه‌های پربازیگر محسوب می‌شود که در برخی از سکانس‌های آن حدود 400 هنرور حضور داشته‌اند. «کلاه پهلوی» به تهیه‌کنندگی محمدرضا تخت‌کشیان در30 قسمت 50 دقیقه‌ای برای گروه فیلم و سریال شبکه اول سیما تهیه‌می‌شود و بازیگرانی چون داریوش فرهنگ، داریوش کاردان، شقایق فراهانی، رضا کیانیان، گوهر خیراندیش، فرهاد آئیش، جمشید شاه‌محمدی، رضا فیاضی، بهاره افشار، محمدرضا شریفی نیا، مریلا زارعی ، عباس امیری، صالح میرزاآقایی، آناهیتا نعمتی، شهره لرستانی، نیلوفر خوش‌خلق، سیروس گرجستانی، داود رشیدی، بیوک میرزایی و نادر سلیمانی در آن ایفای نقش دارند.

«کلاه پهلوی» ماجرای جوانی به نام فرخ را دنبال می‌کند که پس از ادامه تحصیل در فرانسه به ایران می‌آید و در شهری کوچک فرماندار می‌شود. در همین زمان با صدور فرمان کشف حجاب از سوی رضاخان او موظف به اجرای این فرمان می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.