تحولات منطقه

تروریست‌های داعش پس از شکست‌های متوالی در سوریه و عراق در صدد بازگشت به وطن خود از جمله عربستان، تونس، اروپا و قفقاز هستند که با توجه به باقی ماندن تفکر داعشی در نزد آنها، مناطق مذکور به شدت در خطر هستند.

افول داعش در سال ۲۰۱۶ در سوریه و عراق/ بازگشت تروریست‌ها به خانه‌هایشان
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین به نقل از تسنیم، روزنامه روسی «کامرسانت» در گزارشی به بررسی شکست های متوالی تروریست های داعش طی سال گذشته در سوریه و عراق پرداخته است.

روزنامه روسی «کامرسانت» در این خصوص می نویسد: مهم ترین جبهه مبارزه با تروریسم جهانی در سال ۲۰۱۶ میلادی، سوریه و عراق بود. در دو کشور نیز وضعیت در پایان سال بسیار خوب رقم خورد و معادله توازن قوا، به نفع تروریست ها نیست. در کشور سوریه، دستاورد بزرگ ارتش سوریه با حمایت ایران و حزب الله لبنان، آزادسازی شهر «حلب» بود که بخش شرقی آن از ۴ سال پیش در کنترل معارضان مسلح قرار داشت.

راهبرد و سناریوی نیروهای ارتش سوریه برای محاصره شهر حلب با دیگر مناطق این کشور مانند حمص و حماه که در چنگ تروریست ها بود، تفاوت داشت. زیرا محاصره شهرهای حماه و حمص چندین سال به طول انجامید و پیشروی های ارتش سوریه آهسته بود. نیروهای سوری برای تحقق اهداف خود در بازپس گیری این شهرها از روش هایی استفاده می کردند تا خود تروریست ها مجبور شوند مواضعشان را ترک کنند اما در حلب همه چیز فرق می کرد.

نیروهای ارتش سوریه برای آزادسازی شهر حلب سرعت را در دستور کار خود قرار دادند تا بتوانند پیش از روی کارآمدن «دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب آمریکا شهر حلب را بازپس گیرند. همچنین ارتش سوریه برای آزادسازی این شهر از روشی متفاوت با عملیات های خود در حماه و حمص استفاده کرد که موجب قطعی شدن پیروزی اش در آزاد کردن شهر حلب شد.

آزادسازی حلب میزان قدرت مقابله با تروریست ها و حامیان غربی و عربی آنها در کشورهای حاشیه خلیج فارس را به نفع ارتش سوریه تغییر داد. همچنین دمشق در مذاکرات صلح سوریه که در سال جدید میلادی ازسرگرفته خواهد شد، از موضع قدرت با معارضان گفتگو خواهد کرد.

در سال ۲۰۱۶ میلادی علاوه بر پیروزی های ارتش سوریه در نبردهای میدانی در این کشور، شاهد رویدادهای دیگری نیز در عرصه سوریه بودیم؛ نخست اینکه ترکیه نیز به عنوان یکی از طرف ها وارد نزاع سوریه شد و با هدف مبارزه با تروریست های داعش نظامیان خود را به خاک سوریه اعزام کرد. این در حالی است که کردهای سوریه دشمن اصلی آنکارا محسوب می شوند. زیرا کردها در صدد ایجاد منطقه خودمختار در مرزهای ترکیه هستند.

تغییر دومی که در عرصه سوریه رخ داد، ورود روسیه به نزاع سوریه از ۱۵ ماه گذشته تاکنون بود؛ این اقدام روس ها موجب تضعیف شدید تروریست ها در سوریه و پس از آن نیز آزادسازی شهر باستانی «تدمر» در استان حمص شد. تا جایی که هنرمندان روسی نیز در شهر باستانی تدمر کنسرت برگزار کردند. اما عناصر مسلح داعش در پایان سال ۲۰۱۶ وقتی دیدند بخش عظیمی از نیروهای ارتش سوریه مشغول عملیات آزادسازی شهر حلب هستند، از فرصت استفاده کرده و مجددا کنترل شهر باستانی تدمر را در دست خود گرفتند. با این حال این پیروزی تروریست ها تاثیر چندانی بر موازنه قوا در سوریه نداشت.

در کشور عراق که در همسایگی سوریه قرار دارد نیز تروریست های داعش مساحت گسترده‌ای از مناطق تحت کنترل خود را از دست داده‌اند. در همین راستا ارتش عراق به همراه متحدانش موفق شد علیرغم چالش های فراوان، شهرهای «فلوجه» و «الرمادی» واقع در استان الانبار را از چنگ تروریست های داعش آزاد کند و بر آن مسلط شود.

از سوی دیگر عملیات نیروهای عراقی برای آزادسازی شهر موصل در استان نینوا که به مرکز و پایتخت داعش در عراق مشهور است، با مشکلاتی مواجه شده است. توان نظامی و جنگی نیروهای ارتش عراق و دیگر نیروهایی که در کنار ارتش با تروریست ها مبارزه می کنند، فراتر از انتظارات مستشاران نظامی آمریکایی بود؛ مستشارانی که در طراحی نقشه برای آزادسازی شهر موصل نیز نقش داشته‌اند. در هر صورت نتیجه این عملیات روشن است و نیروهای عراقی دیر یا زود بر تروریست ها در این شهر پیروز خواهند شد.

پس از پیروزی نیروهای عراقی بر داعش، تروریست ها دیگر جایی در عراق ندارند و عناصر باقی مانده آنها نیز به شهر «الرقه» سوریه منتقل خواهند شد تا در دفاع از این شهر شرکت کنند ولی نتیجه این نبرد نیز مشخص است. نتیجه جنگ علیه داعش در سوریه و عراق تا همین الان روشن است؛ داعش نابود می شود اما متاسفانه باید اعلام کنیم که این موضوع به معنای نابودی پیروان فکری داعش نیست.

برخی از این افراد با تفکرات داعشی، به وطنشان از جمله عربستان، تونس، مصر، یمن، اروپا، آسیای میانه و شمال قفقاز در روسیه بازخواهند گشت. به نظر می رسد که این تروریست ها در کشورهای مذکور به اقدامات و جنگ خود ادامه دهند و این مشکلی است که جهان متمدن امروز نمی تواند به صورت نهایی و کامل آن را حل کند.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.