تحولات منطقه

با رای سنای آمریکا مایک پمپئو نماینده سابق مجلس نمایندگان ایالات متحده، به عنوان رئیس جدید سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا موسوم به سازمان سیا شد.

رئیس جدید سازمان سیا درباره برجام چه خواهد کرد؟
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، مایک پمپئو 53 ساله، قبلا عضو مجلس نمایندگان آمریکا از یکی از حوزه های انتخابیه ایالت کانزاس بوده و در سال 2011 توانست عضو مجلس نمایندگان شود.

با این وجود از صد سناتور سنای آمریکا 66 به پمپئو رای مثبت دادند و 32 نفر به او رای منفی دادند. آقای پمپئو برای احراز این سمت تنها به 52 رای نیاز داشت. رئیس جدید سازمان سیا، در مواضع سیاسی و بین الملی با ترامپ نزدیکی قابل توجهی دارد و در پرونده های مهم سیاست خارجه آمریکا همانند پرونده هسته ای ایران و داعش نیز کاملا همسو است.

همین نزدیکی سیاسی نیز سبب شده که نمایندگان دموکرات از سیاسی شدن حوزه امنیت ملی آمریکا ابراز نگرانی کنند.

مایک پمپئو همچنین مخالف جدی سیاسی اوباما بوده و به خصوص در قضایا حمله به سفارت آمریکا در بنغاری موج های سیاسی زیادی علیه کلنیتون و اوباما ایجاد کرد.

او همچنین در مجلس نمانیدگان آمریکا اقدامات اوباما در مقابل داعش را ضعیف می دانست و ادعای دولت وقت آمریکا مبنی بر کسب موفقیت های جنگی علیه داعش، اغراق آمیز توصیف کرده بود.

اما بر خلاف برخی دیگر از روسای قبلی سازمان سیا که کمتر سوابق آشکار سیاسی علیه ایران داشته اند، مایک پمپئو اظهارات ضد ایرانی قابل توجهی دارد و در صدر اقدامات شبه رسانه ای علیه برجام در آمریکا بوده است.

همچنانکه بر اساس گزارش پایگاه اینترنتی اسرائیل نشنال نیوز، مایک پمپئو، نامزد ریاست سیا در دولت ترامپ، تنها یک روز قبل از انتخابش در توئیتر شخصی‌اش نوشت: "منتظر عقب گرد از توافق هسته‌ای ایران هستم."

وی که علاقه قابل توجهی به موضوعات مرتبط با ایران داشته همچنین چند ماه پیش در یادداشتی نوشت: "یک سال بعد از توافق هسته‌ای اوباما با ایران، این توافق ما را در معرض خطر قرار داده است."

اما در داخل ایران و البته در میان جامعه تحلیلی در خارج از ایران که پرونده هسته ای جمهوری اسلامی را دنبال می کنند این در حال حاضر مهمترین سوال است که رئیس جدید سازمان سیا درباره برجام چه خواهد کرد؟ آنهم در شرایطی که، مارتین هنریچ، سناتور دموکرات از نیومکزیکو در جلسه بررسی اعتبارنامه با حضور آقای پمپئو به نکته مناسبی اشاره کرده و گفته است: "رئیس سازمان سیا وظیفه اش نظارت بر اجرای برجام است. این درحالی است که آقای پمپئو در زمان عضویت در مجلس نمایندگان آمریکا با این توافق مخالفت کرده بود. او چطور می تواند این تناقض را توضیح بدهد؟"

البته بمپو در مقابل این اظهارات گفته است که رویکردش در جایگاه رئیس سازمان سیا همانند دوران نمایندگی اش و یا به تعبییر دقیق تر همانند یک چهره سیاسی دیگر نخواهدبود.

در همین باره یک پژوهشگر مسایل آمریکا، که مواضع مایک پمپئو را ارزیابی کرده در گفتگو اختصاصی با جهان نیوز، اظهار داشت: رئیس جدید سازمان سیا یک راهبرد کلان اطلاعاتی را درباره ایران به صورت ویژه گسترش خواهد داد.

وی افزود: مایک پمپئو در بررسی پرونده های ضد ایرانی در مجلس نمایندگان آمریکا به این نتیجه رسیده است که خلا اطلاعاتی درباره ایران مقامات آمریکایی را دچار مشکل و شکاف در تصمیم گیری کرده و به همین دلیل وی راهبرد جمع آوری گسترده اخبار درباره رویدادهای راهبردی در ایران را به شدت افزایش خواهد داد.

این کارشناس مسایل امنیتی تصریح کرد: بر اساس کدهای یک ارزیابی اطلاعاتی موجود در تهران بمپو به ترامپ قول داده است که خلا اطلاعات آمریکا درباره برجام را بگونه ای جبران خواهد کرد که وی بتواند دو هدف گذاری مهم و فوری را محقق کند. این دو هدف گذاری نیز اینگونه است که خلا اطلاعات راهبردی بگونه ای جبران شود که ایران با انتشار برخی اخبار و اطلاعات چنان تحت فشار قرار بگیرد که اولا گسترش نظارت بیشتر و سخت تر را بپذیرد  و هم  هدف دوم که ایجاد فضا برای تغییرات درباره برجام است را فرآهم کند. بنابراین در حوزه اجرای برجام سختگیری های جدی تر از دوران اوباما پیش روی کشور خواهد بود و بمپو در سازمان سیا تلاش خواهد کرد رفت و آمدهای نظارتی و گسترش جاسوسی از مراکز مهمی همچون پارچین و فردو را افزایش بدهد.

وی افرود: ترامپ بخشی از فشار را می خواهد با پشتوانه فشارهای سیاسی و تبلیغاتی و ژست های قلدرمابانه اوایل ریاست جمهوری تولید کند و بخش مهمتر را با انتشار و کسب اخبار مهم از پرونده هسته ای ایران برای متقاعد کردن برخی کشورهای اروپایی از طریق سازمان سیا، فرآهم کند.

این پژوهشگر مسایل آمریکا افزود: ترامپ همچنین علاقه مندی جدی دارد که نشان بدهد نه تنها درباره برجام بلکه در پرونده های  دیگر همانند حقوق بشری نیز ایران را وارد فاز امتیاز دادن خواهد کرد و به همین دلیل خواسته جدی او از بمپو کسب اخبار اطلاعاتی دقیق در این حوزه ها نیز خواهد بود. ترامپ در اینباره پشتوانه حزبی جمهوریخواهان را نیز خواهد داشت زیرا آنها نمی خواهند که دموکرات ها همیشه مدال عقب نشینی ایران در پرونده هسته ای را برای خود مصادره کنند و به همین دلیل ابتدا به دنبال مصادره موفقیت های دیپلماتیک هسته ای دوران اوباما به نفع خود و سپس همتراز سازی اقدام ویژه ای همانند اقدامات دیپلماتیک هسته ای اوباما در مقابل ایران برای جبران نبود نمونه مشابه آن در کارنامه جمهوریخواهان هستند.

وی افزود: معتقدم بمپو از مدت ها قبل طرح جمع آوری خبر گسترده درباره ایران را به کارشناسان ارشد سازمان سیا را پیشنهاد داده بود و چند ماه قبل برای تست کردن طرح خود  تلاش کرد که زمینه های سفر به ایران را فرآهم کند.

این پژوهشگر مسایل آمریکا افزود: فوریه 2016 مایک پمپیو به همراه دو نماینده جمهوری‌خواه دیگر از طریق دفتر حفاظت منافع ایران در آمریکا برای بازدید از ایران درخواست روادید کردند ولی با هوشیاری امنیتی ایران این اقدام خنثی شد.

وی افزود: بمپو تصورش این بوده که با سفر به تهران می تواند طرح جمع آوری اخبار از ایران را با شرایط حقیقی تر لمس کند.

این پژوهشگر مسایل آمریکا اظهار داشت: ارزیابی ها نشان می دهد که وی تصورات امنیتی خاصی درباره ایران و به خصوص درباره سپاه پاسداران داشته و در طراحی جدید تقابل با جمهوری اسلامی برای این نهاد انقلابی جایگاه بسیار خاصی را در نظر خواهد گرفت.

وی افزود: یکی از ارزیابی دیگر موجود در تهران نیز نشان می دهد که وی معتقد است که طراحی امنیتی آمریکا در مواجه با سپاه پاسداران باید به سمتی برود که آمریکا مواجه سیاست خارجه خود در مقابله با جمهوری اسلامی را بر پایه تحرکات سپاه قدس در منطقه بازطراحی دقیق تری کند. ضمن اینکه بمپو علاقه مند است که درباره سپاه کار ویژه های جدی در ایجاد تقابل و منافع با افکار عمومی ایران  درباره این نهاد انقلابی صورت بپذیرد.

این پژوهشگر مسایل آمریکا اظهار داشت: علی رغم اینکه بمپو گفته برنامه نظارتی بر پرونده هسته ای ایران در پسا برجام جوابگو بسیاری از نیازمندهای اطلاعاتی انها می باشد ولی وی معتقد است ایران توانای بالای در فریب های اطلاعاتی و دور زدن سرویس های امنیتی دارد و تاکنون بخش های جدی از پیشرفت هسته ای جمهوری اسلامی نیز بر این اساس پایه ریزی شده است.
منبع:جهان نیوز
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.