تحولات منطقه

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری تازه کار آمریکا از زمانی که کلیددار کاخ سفید شده است، در تلاش برای تحقق شعارهای انتخاباتی خود رویکرد خصمانه ای را نسبت به ایران اتخاذ کرده که نخستین مورد آن نامهربانی با اتباع ایرانی و گنجاندن نام آنها در لیست افراد ممنوع الورود به خاک آمریکا است.

پل پیلار: آزمایش موشکی ایران ناقض قطعنامه نیست
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین به نقل از مهر، اما، از اواسط هفته گذشته، با جبهه گیری رسانه های غربی علیه آزمایش موشکی جدید ایران و تشکیل جلسه شورای امنیت برای بررسی این موضوع، نوک پیکان حملات انتقادی ترامپ که بیشتر در قالب پیام های توئیتری ابراز می شود، بی وقفه ایران را نشانه می رود.

البته پرخاشگری های ترامپ، تنها به لفاظی هایی مانند «ایران در آستانه فرو پاشی بود اگر آمریکا با طنابی به اسم برجام به مددش نمی رسید» یا «قدر اوباما را ندانستید. من مثل او مهربان نیستم» خلاصه نشد و او در تصمیمی شتاب زده، تحریم های جدیدی را علیه افراد حقیقی و حقوقیِ وابسته به ایران، اعمال کرد.

از همه این مسائل که بگذریم، کاخ سفید می گوید آزمایش موشکی ایران ناقض برجام نیست حال آنکه ترامپ در همه اظهارات خود به توافق هسته ای کنایه می زند و به طور ضمنی از شکستن آن به عنوان ابزاری برای تهدید استفاده می کند.

در همین راستا گفتگویی با «پل پیلار» رئیس سابق بخش تحلیل عملیات سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) انجام شده است.

پیلار از اساتید دانشگاه «جرج تاون» است و تا کنون مسئولیت های متعددی را بر عهده داشته که از جمله آنها می توان به ریاست واحدهای تحلیل عملیات های سیا در شرق نزدیک، خلیج فارس و جنوب آسیا اشاره کرد. پیلار سابقه حضور در شورای اطلاعات ملی آمریکا را به عنوان یکی از اعضای اصلی آن نیز دارد.

*دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا، جمعه گذشته به بهانه آزمایش موشکی ایران از اعمال تحریم های جدید اقتصادی علیه اشخاص حقیقی و حقوقی این کشور خبر داد. آیا این قبیل تحریم ها در مغایرت با «برجام» نیست؟
این تحریم ها، آنهایی را که به واسطه توافق جامع هسته ای (برجام) لغو شده بودند، احیا نمی کند. تحریم های قبلی، اشخاص و شرکت هایی متفاوت (از آنهایی که اسامی شان جمعه اعلام شد) هدف قرار می دادند. بنابراین، نمی توان تحریم های جدید را ناقض برجام به حساب آورد.

با این وجود، طرح های دیگری در کنگره آمریکا مطرح هستند که باید به دقت ملاحظه شوند تا مبادا قانونی را در خود بگنجانند که تحریم های هسته ای را تحت عنوانی متفاوت احیا کنند، چراکه این اقدام می تواند ناقض برجام باشد.

*ترامپ مدعی است که آزمایش موشکی اخیر ایران مغایر با قطعنامه شماره ۲۲۳۱ شورای امنیت است. برآورد شما در این زمینه چیست؟
در این قطعنامه، به عمد، از زبان گنگی استفاده شده که تنها به فراخواندن ایران به عدم آزمایش موشک های بالستیک بسنده می کند. بنابراین، به بیان دقیقتر، این آزمایش (اخیر) ناقض قطعنامه شورای امنیت نیست. با این وجود، از دید آنها آزمایش اخیر ایران یک اقدام تحریک آمیزغیر ضروری تلقی می شود که قطعا مغایر با هدف و نیت اصلی قطعنامه شورای امنیت است. با این حساب، جای تعجب ندارد که در مواجهه با این آزمایش، شاهد واکنشی تا این حد منفی نه تنها از سوی دولت ترامپ بلکه از سوی همه ایالات متحده هستیم.

*ترامپ می گوید ایران با آتش بازی می کند و قدر مهربانی های «باراک اوباما» رئیس جمهوری سابق آمریکا را نمی داند. حال آنکه خود وی تا این اندازه با ایران مهربان نخواهد بود. پیش بینی شما از سیاست خارجی ترامپ در قبال ایران، چگونه است؟
هیچ معنایی ندارد که بگوییم اوباما با ایران مهربان بوده است. برجام حاصل مذاکراتی طولانی و دشوار بود که در آن هر یک از طرفین برای رسیدن به کمترین اهداف خود، امتیازاتی را به سایرین واگذار کرد.

بنابراین هیچ یک از طرفین، نسبت به سایرین مهربان نبود. واضح است که کاخ سفید و همچنین برخی دیگر در دولت ترامپ، برای تقابل با ایران مصمم هستند. روابط واشنگتن-تهران در آینده ای قابل پیش بینی، پرتنش و آبستن حادثه باقی خواهد ماند.

هر دو کشور نیازمند رعایت احتیاط شدید برای پرهیز از شرایطی هستند که به عنوان مثال مانورهای نظامی مخاطره آمیز و تحریک کننده را شامل می شوند و پتانسیل تبدیل شدن به شرایط غیر قابل کنترل را دارند.
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.