تحولات منطقه

رئیس جمهور با بیان اینکه بانک های ما رسالت سنگینی بر دوش دارند گفت: اگر اقتصاد ما بخواهد رونق بیابد از رونق بانک ها آغاز می شود

رونق اقتصادی با رونق بانک ها آغاز می شود / سودهای بانکی شفاف نیست
زمان مطالعه: ۱۲ دقیقه

به گزارش «قدس آنلاین»،  حجت الاسلام حسن روحانی در پنجاه و ششمین مجمع سالیانه بانک مرکزی با بیان اینکه بانک های کشور بی تردید همان رگ هایی هستند که از لحاظ مالی و پولی خون را از منابع مالی کشور یعنی قلب به سراسر کشور و بخش های اقتصادی و جسم فعال در زمینه اقتصادی می رسانند. اگر یک جایی از این رگ ها اشکال پیدا کرده و نتواند خون رسانی کافی انجام دهد بدون تردید بدن دچار مشکل می شود.

وی افزود: بانک های ما رسالت سنگینی بر دوش دارند اگر اقتصاد ما بخواهد رونق بیابد از رونق بانک ها آغاز می شود. اگر بانک های ما نتوانند به اندازه کافی در زمینه مسائل پولی و مالی فعال باشند تحرک بخش اقتصاد ما هم پاین خواهد آمد.

روحانی با اشاره به برخی مشکلات بانک ها ادامه داد: برخی مشکلات به بیرون و برخی مشکلات به درون بانک ها مربوط است گاهی روابط تجاری دچار اختلاف می شود، شرایط تحریم به کشور اعمال می شود و ودجه دچار اختلال می شود که در این شرایط از بیرون مشکلات به سراغ بانک ها می آید. ممکن است یک بان برنامه ریزی و گزینش درست انجام داده اما فشار بیرونی باعث شده که بانک قادر نباشد به شرایطی که برنامه ریزی کرده بود حرکت داشته باشد.

وی ادامه داد: گاهی مشکلات از درون بانک است، بانک ها گاهی تسهیلات را بیش از توان پرداخت کرده و خود را به منابع بانک مرکزی متکی می کنند، سودهایشان شفاف نیست و اینها مشکلات داخل بانک هاست. اما اگر مشکلات بیرون و داخل بانک ها با هم وجود داشت کار سخت می شود.

رئیس جمهور با بیان اینکه اولین قدم ما در دولت ایجاد یک ثبات آن هم پایدار در بازار های مالی و پولی بود گفت: بی ثباتی خیلی مشکلات را به دنبال دارد. برگردید به ۹ مهر سال ۹۱ و بعد به  ۱۰ مهر بروید ببین وضع ارز چطور است ۶۲۵ تومان ثیمت ارز بالا می رود. در ۱۲ مهر دوباره ۲۰۰ تومن بالا می رود یعنی در عرض ۳ روز ۸۲۵ تومان قیمت ارز بالا می رود. وقتی بی ثباتی هست که در عرض ۲۴ ساعت قیمت ارز ۲۰ درصد افزایش می یابد همه دچار سرگیجه می شوند.

روحانی اظهار داشت: این مسئله اگر با نگرانی‌های سیاسی توأم شود، پیش‌بینی‌ها چه می‌شود و آینده را چگونه می‌توان ترسیم کرد؟ چگونه می‌توان سرمایه‌گذاری کرد و چطور با دنیا می‌توان معامله کرد و به یکباره شما می‌بینید که ما ۱۰۰ سال به عقب برگشته‌ایم. تمام تعاملات ما با دنیا از طریق بانکی بود و به یکباره ما به دنبال صرافی رفتیم؛ یعنی برمی‌گردیم به زمان قاجار.

وی ادامه داد: کار به جایی رسید که یکی از آدم‌های معروف بانکی و اقتصادی که نمی‌توانم اسم او را بگویم، در خلال مذاکرات برجام پیامی داد و به من گفت که فلانی مذاکره‌کنندگان به تو گزارش دیگری ندهند، اگر همه چیز در برجام حل بشود، سوئیفت محال است حل شود.

رئیس‌جمهور افزود: آن آقا استدلالش این بود که اساس تحریم‌ها از ابتدا این بود که سوئیفت را ببندند و این سیستم ارتباطی بین‌المللی سوئیفت امکان ندارد که برقرار شود و خودتان دیدید که چه تبلیغاتی هم در کشور بر سر این موضوع به راه افتاد تا جایی که بانک مرکزی مجبور شد خبرنگاران را به اتاقی ببرد و به آنها نشان دهد تا باور کنند که سوئیفت برقرار شده است و این مثل آن است که شما بگویید روز است و طرف مقابل باور نکند و ناچاراً باید او را به حیاط ببرید تا آفتاب را ببیند چرا که چاره دیگری ندارد.

روحانی با بیان اینکه اولین تلاش دولت، بازگشت ثبات و آرامش به بازارها بود، گفت: من فکر می‌کنم بزرگترین موفقیت دولت، بازگشت ثبات و آرامش به بازارها بود. عده‌ای می‌گویند بزرگترین دستاورد دولت، تعامل با جهان بود، برخی معتقدند بزرگترین موفقیت ما در مسئله سلامت است و عده‌ای هم از اهتمام دولت به محیط‌زیست سخن به میان می‌آورند.

وی تصریح کرد: حتماً یکی از موفقیت‌های قابل ملاحظه دولت، بازگشت آرامش به بازارها بود. ما امروز شاهد یک تورم تک رقمی همراه با رشد هستیم و همانطور که رئیس کل محترم بانک مرکزی هم اشاره کردند، تا پایان امسال هم تورم ما تک رقمی خواهد بود و اینکه در یک سالی هم تورم تک رقمی باشد و هم رشد اقتصادی داشته باشیم، در تاریخ بعد از انقلاب این اولین مرتبه است که چنین چیزی می‌شود، چرا که گاهی رشد داشتیم و تورم دچار مشکل بوده و گاهی هم برعکس آن.

رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: ما حتماً یک رشد اقتصادی خوبی را تا پایان سال خواهیم داشت که حالا شاید ۶ یا ۷ درصد باشد، اما همه پیش‌بینی‌های ما بر مبنای بالای ۶ درصد تا پایان سال خواهد بود و در ۶ ماهه اول امسال شما دیدید که ۷.۴ درصد رشد اقتصادی داشتیم و تا پایان سال هم نهایتاً روشن خواهد شد که به چه میزان رشد خواهیم داشت.

روحانی اظهار داشت: یک ماهی است که وضعیت ارز تلاطم بی‌جهتی را پیدا کرده است که آقای سیف استدلال‌هایی دارند و این مسئله را به گردن اربعین و سال جدید مسیحی و این‌طور مسائل می‌اندازند که البته ما هنوز قبول نکرده‌ایم، چرا که اربعین همیشه خیر و برکت است، سال جدید مسیحی هم به همین ترتیب و بعید می‌دانم که چنین چیزی باشد. ولی به هر حال به استثنای یک مراسم کوتاه مدتی که دامن بازار ارز را گرفت که البته باید آن را هم بررسی کنیم و ببینیم که چه بود. در مجموع ما یک آرامش خوبی در بازار ارز طی سه سال و نیم گذشته داشتیم.

رئیس جمهور ادامه داد: من در جلسه قبلی پرسیدم که تورم ارز پارسال نسبت به امسال چقدر بوده گفتند ۵.۲ درصد بوده یعنی در طول یک سال گذشته که این را اگر بر مبنای دلار بخواهیم حساب کنیم و یک ایرادی هم بانک مرکزی همیشه دارد که می گوییم محاسبه بر مبنای دلار صحیح نیست.

روحانی با اشاره به اینکه در کشور ما واردات با دلار انجام نمی شود بلکه با یورو و امثال آن صورت می گیرد، گفت: معیار ما در بازار باید یورو باشد از سال ۹۲ تا امسال وقتی قیمت یورو را محاسبه می کنیم می بینیم کاهش پیدا کرده است به من گفته اند ۸ درصد قیمت یورو نسبت به سال ۹۲ کاهش داشته است.

وی افزود: اگر با دلار هم حساب کنیم دلار ۲۴ درصد افزایش قیمت داشته و بر اساس ارزش ریالی بیشترین افزایش قیمت دلار ۲۱.۷ درصد بوده است.

روحانی با بیان اینکه امروز شاهد یک ثبات در بازار هستیم، تصریح کرد: شروع رونق اقتصادی شکست رکود و حرکت به سمت رشد اقتصادی از اولویت های ماست. من از اول دوره ریاست جمهوری به چند مساله حساسیت داشتم؛ تورم، قیمت ارز و رشد اقتصادی و معتقدم اگر این شاخص ها درست حرکت کند خود به خود اقتصاد درست حرکت خواهد کرد.

رئیس قوه مجریه عنوان کرد: ما در صادرات غیرنفتی در سال گذشته برای تمام سال های ایران حتی سال های قبل از انقلاب هم رکورد زدیم.

وی با اشاره به ضرورت ایجاد انضباط مالی در کشور گفت: بانک مرکزی تلاش کرده که انضباط مالی به وجود آمده و ما به سمت تورم قابل قبولی حرکت کنیم، معنی ندارد در این شرایط جهانی تورم ما دو رقمی باشد مگر چند کشور در دنیا تورم دو رقمی دارند؟

روحانی با اشاره به اینکه بانک ها باید در این مسیر کمک کنند گفت: بانک ها بدهی بالا می آورند و به بانک مرکزی فشار وارد می کنند فشار به بانک مرکزی یعنی فشار به پایه پولی؛ ممکن است کسی فکر کند اگر بانک من توانست پول بیشتری جذب کند نشانه موفقیت من است اما گاهی انسان تشنه، آب شور می خورد در حالی که نمی داند آب شور تشنگی را زیاد می کند.

وی ادامه داد: اگر سود بانکی افزایش پیدا کند اولین ضرر کننده آن خود بانک ها هستند، انجماد دارایی های بانک ها که امروز می بینیم به خاطر استفاده از همان آب شور است.

رئیس جمهور با اشاره به اینکه اگر رونق در کشور ایجاد کنیم اقتصاد رشد می کند، تصریح کرد: بدون بانک در این زمینه نمی توانیم کاری انجام دهیم.

وی افزود: خوشحالیم که امسال تسهیلات بانک ها به بخش اقتصادی به خصوص برای سرمایه در گردش نسبت به سال گذشته افزایش خوبی داشته است؛ ۴۳ درصد تسهیلات ما نسبت به سال گذشته رشد داشته و از این میزان ۶۲ درصد برای سرمایه در گردش هزینه شده است که این رقم نیز قابل قبول است.

روحانی با اشاره به اینکه ۱۵ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان تسهیلات برای ۲۲ هزار و ۸۰۰ بنگاه کوچک و متوسط پرداخت شده است، گفت: وقتی می خواهیم بخش های اقتصادی راه بیفتد بانک ها باید به میدان بیایند این شکوفایی با آمدن بانک ها انجام می شود.

رئیس جمهور در ادامه سخنان خود با طرح این سوال که چطور می شود در کشوری تورم ۱۲ ماهه و نقطه به نقطه زیر ۱۰ درصد باشد گفت: با این وجود می بینیم که سود تسهیلات بالاست. در این صورت اقتصاد چگونه می چرخد و برای چه کسی به صرفه است؟ از آن طرف سود سپرده نباید به رقم ابلاغ شده اضافه شود.

وی افزود: در این صورت افراد چطور باید سرمایه گذاری کنند؟ سرمایه گذاری دردسرها و مشکلات فراوان خودش را دارد. بنابراین مهم است که ما سود تسهیلات را پایین بیاوریم. اولین قدم، سود بین بانکی بود که نزدیک ۳۰ درصد بود که کاهش پیدا کرد و به ۱۸ درصد رسید.

رئیس جمهور ادامه داد: در کنار این، سود تسهیلات باید کاهش پیدا کند تا بهینه و متعادل شود و در نتیجه اقتصاد رونق پیدا کند. این مساله به نفع بانک ها و همه ماست. بانک ها در این زمینه باید پیشتاز باشند.

وی با بیان اینکه بانک ها باید دسته بندی شوند تصریح کرد: بانک مرکزی هم باید به طور مداوم این مساله را به مردم اعلام کند. نمی شود همه را مثل یکدیگر نگاه کنیم و هر جا که بالای سرش بانک زده بود، بگوییم این هم بانک است و تفاوتی ندارد.

رئیس جمهور با تاکید بر اینکه رتبه بندی بانک ها باید توسط بانک مرکزی اعلام شود، اظهار داشت: البته این کار سخت است و فشارها زیاد می شود اما کار بانک مرکزی همین است؛ اعتماد مردم به بانک مرکزی است و بانک مرکزی باید بگوید ریسک شما در این بانک چقدر است.

روحانی با بیان اینکه بانک ها باید قدرتمندتر ظاهر شوند گفت: دارایی بانک ها اعم از دولتی و خصوصی باید افزایش پیدا کند. ما امروز می خواهیم پس از برجام با دنیا تعامل داشته باشیم و قدم های اولیه در این ارتباط برداشته شده است.

وی افزود: ما در اجرای توافقات خود پس از برجام غیر از مساله بانکی، در بقیه مسائل نزدیک صد درصد اجرایی و عملیاتی شده است، اما در بحث بانک مقداری تاخیر داریم البته این مساله تا اندازه ای به تخلفات و عدم اجرای دقیق تعهدات از سوی آمریکا و از سوی دیگر ترس بانک های بزرگ بازمی گردد.

رئیس جمهور گفت: طرف دیگر ما هستیم که جاذبه اش کم است؛ جاذبه را تنها نمی شود با بزک درست کرد بلکه به یک زیبایی خدادادی نیاز دارد. درست کردن صورت مالی که کار بانک را پیش نمی برد بلکه بانک های ما باید قدرتمند شوند و سرمایه شان افزایش پیدا کند نه اینکه بخواهند با وام، سرمایه را بالا ببرند.

روحانی افزود: سهامداران باید از پول مبارک خود بدهند و دولت نیز می تواند سهام خود در برخی بانک ها بفروشد. خارجی ها نیز می توانند سهام را بخرند تا از این طریق نیز تقویت شود. صندوق توسعه ملی نیز می تواند در این زمینه کمک کند.

وی تصریح کرد: اگر بانک های ما رونق پیدا کنند، خارجی ها خودشان می آیند نه اینکه شما بخواهید به سراغ شان بروید. دنیا در پی سود و پول است و وقتی می بیند بانکی، بانک درست و قابل اعتماد است، به سمتش خواهند آمد.

رئیس جمهور با اشاره به تبصره های ۳۵ و ۳۶ در اصلاح بودجه سال ۹۵  که توسط دولت به مجلس ارائه شد گفت: این تبصره به معنای کمک به دارایی بانک ها و پرداخت بخشی از بدهی ها به بانک ها بود. من یاد ندارم دولتی بیاید بگوید که می خواهم داوطلبانه بدهی هایم را پرداخت کنم. تنها دولت یازدهم آمده به بانک مرکزی و بقیه بانک ها گفته که می خواهد بدهی های خود را پرداخت کند.

روحانی با بیان اینکه بدهی ها باید شفاف باشد گفت: دولت، پرداخت بدهی های خود را آغاز کرده فلذا بدهی ما به بانک مرکزی کاهش پیدا کرده است، این قدم نخست است که برداشته شده البته قدم های دیگر نیز باید برداشته شود.

وی با بیان اینکه سود کوتاه مدت به نفع بانک ها نیست، خاطرنشان کرد: منافع ملی، سود بلندمدت همه ما را تضمین می کند. همه باید دست به دست هم بدهیم و کمک کنیم البته ما به دلیل قیمت نفت، شرایط سختی در سال گذشته و همچنین امسال داشتیم. در ماه هایی از سال ۹۴ قیمت نفت به ۲۵ دلار نیز رسید همین نفت در سال ۹۲ قیمتش ۱۰۸ دلار بود.

رئیس جمهور با بیان اینکه کاهش قیمت نفت روی تورم، رشد اقتصادی و ارزش پول ملی همه کشورهای صادرکننده نفت تاثیرگذاشت، گفت: با این حال ما توانستیم سال های ۹۳، ۹۴، و ۹۵ از این مشکل عبور کنیم و عبور خواهیم کرد. اقتصاد مقاومتی که ما از آن صحبت می کنیم همین است؛ اگر اقتصاد ما مقاومتی نبود، نمی توانستیم در برابر این تکانه شدید ایستادگی کنیم و بتوانیم رشد خود را ادامه دهیم تا منفی نشود.

روحانی با بیان اینکه صنعت نفت ما بعد از برجام کار بزرگی انجام داد، گفت: به طور معمول وقتی برجام اجرایی شد اگر می خواستیم تولید و صادرات نفت مان را افزایش دهیم، زمان زیادی می برد. چاه های بسته شده باید از نو باز می شد. چیزی در حدود یک میلیارد دلار تعمیر و به روز رسانی این چاه ها هزینه برد.

وی با اشاره به تاریخ اجرایی شدن برجام گفت: شرکت نفت در بهمن و اسفند سال گذشته تا تیر ماه ۹۵ توانست به شرایط قبل بازگردد، این مساله مهمی است. اینکه یک میلیون بشکه تولید نفت خام ظرف شش ماه افزوده شود، افتخار بزرگ برای همه مهندسین، کارگران صنعت نفت و دولت یازدهم است.

رئیس جمهور ادامه داد: اگر این شرایط بازگردانده نمی شد در اوپک نیز موفق نمی شدیم. اینکه توانستیم در اوپک موفق شویم و سهم صادرات نفتی مان را حفظ کنیم، به دلیل این توانمندی بود. این توانمندی و قدرت به خوبی انجام گرفت و ما امروز می توانیم با شرایط بهتری نسبت به سال آینده عمل کنیم.

روحانی با بیان اینکه اگر برجام نبود فروش نفت ما امسال به نصف می رسید، گفت: اگر از ابتدای مذاکرات هسته ای با موفقیت پیش نمی رفتیم، امروز فروش نفت مان در روز به جای دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه به ۲۰۰ هزار بشکه می رسید و باز هم پایین تر می آمد.

منبع: خبرگزاری مهر

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.