به گزارش قدس آنلاین به نقل از زندگی آنلاین، دکتر سیاری معاون بهداشت وزارت بهداشت در صحبتهای خود چند موضوع را مطرح کرده که در این مقاله به آنها اشاره میشود.
1- 76 درصد مرگ و میر ایرانیان به خاطر چهار بیماری: قلبی و عروقی، سرطانها، دیابت و بیماریهای تنفسی میباشند.
2- آمارهای ارائه شده نشان میدهند که در طی سال92 هزار نفر به علت سکته قلبی و 42 هزار نفر به علت سکتههای مغزی فوت کردهاند.
3- در حال حاضر 300 تا 400 هزار نفر مبتلا به انواع سرطان میباشند که سالانه 30 هزار نفر آنها فوت مینمایند.
4- 35 میلیون نفر از جمعیت 64-15 ساله دچار اضافهوزن و چاقی هستند.
5- هفت تا ده میلیون نفر از جمعیت ایران دچار بیماری قند، 15 میلیون نفر دچار چربی خون، 10 میلیون نفر مبتلا به پرفشاری خون میباشند که پنجاه درصد آنها از بیماری خود خبر ندارند.
بعد از این بیانات هشدار دهنده جناب آقای دکتر سیاری معاون محترم بهداشت بیمناسبت نمیباشد به سند ملی پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر و عوامل خطر مرتبط در جمهوری اسلامی ایران در بازه زمانی 1394 تا 1404 نیز گذری و نظری بیفکنیم.
1- بیش از 76 درصد کل بیماریهای ایران به بیماریهای غیرواگیر اختصاص دارد. متاسفانه در بین 4 عامل خطر زمینهساز و ایجاد کننده چنین بیماریها مربوط به عوامل تغذیهای و سبک زندگی میباشد متاسفانه در تمامی سالهای بررسی مورد استناد در سطح کشور و جهان نشان میدهد که در کشور عزیزمان ایران عوامل تغذیه و فعالیتهای کم و ناکافی در مقایسه با کشورهای دیگر جهان در رده بالایی قرار دارد.
2- نتیجه بررسیهای به عمل آمده نمایانگر گسترش خزنده بیماریهای غیر واگیر اصلی عبارت میباشند از:
الف: بیماریهای قلبی و عروقی، حملههای مغزی و قلبی، افزایش فشار خون، بیماریهای عروقی محیطی، بیماریهای رماتیسم قلبی
ب: سرطانها، دیابت، بیماریهای کلیوی، بیماریهای روانی
چرا سفرههای سنتی ما در گذشته سالمتر بودند؟
برای اینکه هر خانوادهای با هر امکانات اقتصادی از منابع غذایی متعادلتر و متنوعتری برخوردار بودند. با هر غذای اصلی خانواده کاسهای ماست طبیعی و نوشیدنی سالمی به نام دوغ با عطر دلانگیز کاکونی و یا گل سرخ سبزی خوردن تازه چیده شده سالم با عطر و بوی اشتها برانگیز با برشی از پنیر و چند پره گردو و میوهجات بومی متناسب با فصل و یا مرباجات تهیه شده در منزل مزین میشدند.
سفرههای خانوادگی امکان لازم را نه تنها از بعد تامین نیازهای خورد و خوراک برآورده میکرد عامل ارتباط و به هم پیوستگی ارتباطات عاطفی خانوادگی و رایزنی و همدلی و هم بستگی تلقی میشد متاسفانه دیگر از آن سفرههای پر برکت و فراهم آمدن تمامی افراد خانواده به دور هم خبری نیست حتی اگر سفرهای گسترده میشود به استناد آمارهای بانک مرکزی مندرج در روزنامههای داخلی از تنوع مواد آنها در اغلب مواقع بین 25 تا 30 درصد کاسته شده است.
به جای سبزی و میوهجات آش و آبگوشت و سبزی پلو ماهی بورانیهای متنوع کوکوهای جور واجور، شامی و کتلت، دلمه، کوفته، تخممرغ، سیبزمینی، کته با نیمرو، فسنجون و قورمهسبزی، قیمه بادمجان، خورشت کدو و غیره غذاهای حاضری و آسان دسترس و نوشابههای رنگین و بی رنگ، چیپس و پنیر، ناگت وغیره به طور جمعی و فردی شکمها را انباشته عضلات را وارفته و استخوانها را آری از منابع معدنی مینماید چرا که از حالت تفنن و هر ازچندگاهی درآمده و جایگزین غذاهای روزمره و دائمی اغلب خانوادههای شهری و روستایی مخصوصا کودکان و نوجوانان و جوانان در چنبره اعتیاد به مصرف غذاهای آسان دسترس و نوشابهها گرفتار شدهاند در معرض خطر بیماری های مورد اشاره قرار میگیرند.
پیامد مصرف بیرویه و دائمی fast food یا غذاهای آسان دسترس
مصرفی بیرویه و دائمی غذاهای حاضری و آسان دسترس حتی اگر به فرض محال کلیه استانداردهای مورد استناد کاملا از آغازین لحظه تهیه و تامین مواد اولیه و افزودنیهای مجاز شرایط پخت؛ بهداشت محیط و بهداشت و سلامتی تهیه و توزیع کننده رعایت شده باشد به علت عدم تامین کلیه نیازهای فرد به ریزمغذیها و سایر ترکیبات مورد بحث به تدریج موجبات افت توان دفاعی بدن خواهد شد.
به علت خوش طعم بودن ناشی از افزودنیها و بکارگیری پنیرهای پرچرب و نمک فراوان و ایجاد رایحه اشتها برانگیز ناشی از آویشن و کاکوتی بکار برده شده و سهولت مصرف در هر بار تناول این غذاها انرژی فراوانتری نسبت به نیاز واقعی خود در هر وعده غذایی و دریافت نمک بیشتر چربی افزونتری نه تنها تناسب اندام شما را برهم خواهد زد بلکه ترکیبات زیست محیطی مایعات بدن را از حالت تعادل خارج خواهد نمود و زمینه اختلالات عصبی، پوستی، تنفسی، گوارشی ضایعات متعددی در مسیر دهان مری و معده و رودهها و کبد را بسترسازی خواهد کرد.
عوارض ناشی از گرایش دائمی به غذاهای آسان دسترسی با نوشیدن نوشابههای گازدار و بیگاز رنگین و بیرنگ با تجمیع اثرات زیانبار fast food غذاهای آسانتر بیشتر خواهد شد.
چرا روز به روز به تعداد مصرف کنندگان غذاهای آسان دسترس افزوده میشود؟
علت عمده اقبال مردم به مصرف غذاهای آسان دسترس را باید از ابعاد مختلفی مورد توجه قرار داد که عمدهترین دلایل آن استفاده بهینه از روانشناسی نور و رنگ و طعم و رایحه و اشتها برانگیز میباشد که در هر محل تهیه و توزیع و سرو آنها مشاهده میگردد.
ظاهر دلانگیز و هارمونی رنگهای مختلف از تلفیق انواع مواد تشکیل دهنده با قشری از پنیر سفید و طلایی رنگ و رایحه خوش آیند سرخ شدن در روغنهای آنچنانی و نمایش برشهایی از منوی ارائه شده با آن رشتههای کش آمده از پنیر ذوب شده و سیبزمینیهای برشته همراه با لیوان خوشرنگ و استفاده از رنگهای شاد و نور کافی در میحط سرو غذا و پوشش جالب سرو کننده و خدمه بستهبندیهای الوان و از همه مهمتر قیمت ارزان هر بیاشتهایی را از بین برده و ولع خوردن کاذب را القا میکند.
گرچه تمام این زیباییهای ظاهری اغوا کننده همانند مار خوش خط و خال بسیار فریبنده و جذاب به نظر میرسد ولی در ورای این همه رنگ و لعاب و عطر و رایحه خطرات بسیار گستردهای برای بر هم زدن تعادل و تناسب و ایجاد سوءتغذیه در هر برش این تولیدات نهفته میباشد.
۱۱ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۶:۵۵
کد خبر: 508857
علت عمده اقبال مردم به مصرف غذاهای آسان دسترس را باید از ابعاد مختلفی مورد توجه قرار داد که عمدهترین دلایل آن استفاده بهینه از روانشناسی نور و طعم میباشد که در هر محل سرو آنها مشاهده میگردد.
نظر شما