به گزارش خبرنگار قدس آنلاین، غلامرضا شریعتی در سمینار آموزشی مقابله با سیلاب و ریزگردها بااشاره به منشا و عوامل خارجی پدیده گردوخاک درخوزستان اظهار کرد : برخی گفتهاند که مسأله ریزگردهای خوزستان به مسألهای ملی تبدیل شده اما متعقدم که ریزگردها مسألهای ملی و منطقهای است و همه باید به اصلاح این روند کمک کنیم و در وهله اول به حل مشکلات کانونهای داخلی و سپس به کمک کردن برای حل منشاهای خارجی بپردازیم.
وی بر اهمیت مدرنیزه کردن کشاورزی برای مهار پدیده ریزگردها و تأمین حقآبه تالابها افزود: اگر خواهان حفظ وضعیت موجود کشاورزی، تأمین حقآبه تالابها، استفاده بهینه از سدهای موجود و جلوگیری از بروز ریزگردها هستیم، راهی جز مدرنیزه کردن کشاورزی، اصلاح روشهای آبیاری و کشاورزی و استفاده بهینه از منابع آبی موجود در مصارف کشاورزی و بازگردانی زهآبهای کشاورزی برای استفاده مجدد نداریم.
استاندار خوزستان با بیان اینکه قطعا دستکاری در محیط زیست بحرانهای خاص خود را بهدنبال دارد، بیان کرد: افزایش تولید و ثروت با مواجه کردن سلامت جامعه با مخاطرات هیچ ارزشی ندارد؛ بنابراین حفظ محیط زیست، تأمین حقآبه تالابها و ایجاد فضای بهتر برای زیست سالم تر، اولویت اصلی در خوزستان است و دولت بر این امر تأکید دارد.
شریعتی با تأکید بر اصرار دولت بر تأمین حقآبه استان، گفت: آبگیری بخش عمدهای از تالاب هورالعظیم حل شده است و برای دو نقطهای که فاقد آب هستند نیز تا خردادماه به شرکتهای نفتی جهت رفع موانع آبگیری بخش خشک تالاب مهلت دادهایم.
وی اظهار کرد: اگر نفت ثروت ملی است و باید در حفظ آن تلاش کنیم، این مجموعه باید در مهلت مقرر به تعهد خود عمل کند و از منطقه بیرون برود. در غیر این صورت هیچ فرصت دیگری نداریم که به نفت بدهیم.
استاندار خوزستان ادامه داد: ما خواهان تأمین حقآبه سایر تالابهای خوزستان نظیر تالاب میانگران ایذه، تالاب شادگان و سایر تالابهای استان هستیم.
وی علت شکلگیری کانون فعال گردوغبار در هندیجان، را احداث سد کوثر همزمان با کاهش آورد رودخانه زهره برشمرد و بیان کرد: آورد این رودخانه از ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعب به ۹۰۰ میلیون مترمکعب در سال رسید و کاهش جدی پیدا کرد. از سوی دیگر هم موجب بروز مشکلات جدی برای مردم به علت عدم امکان کشاورزی و همچنین بروز پدیده ریزگردها از ناحیه هندیجان شد. باید در این زمینه اقدامات جدیتری صورت گیرد.
استاندار خوزستان با اشاره به طرح فعلی دولت در عرصههای فوق بحرانی ریزگردها در استان، گفت: دولت به طور جدی جهت مقابله با ریزگردها وارد کار شده است و کانال آبی به طول ۴۷ کیلومتر و عرض ۵۰ متر برای انتقال آب ۲۰ مترمکعب بر ثانیه به عرصههای فوق بحرانی ریزگردها در جنوب شرق اهواز در حال احداث است.
شریعتی افزود: همچنین در ۲ ماه گذشته پنج هزار هکتار از این کانونها نهالکاری شده که بهعلاوه یک هزار و ۲۰۰ هکتار مجموعه نهالکاری شرکت نفت به ۶ هزار و ۲۰۰ هکتار میرسد.
وی اظهار کرد: پدیده گردوغبار مسألهای است که در حال حاضر در خوزستان با آن مواجه هستیم که از یک سو مسألهای زیستمحیطی است و از سوی دیگر سلامت مردم را تحت تأثیر قرار میدهد.
وی با اشاره به علل بروز پدیده گردوغبار و شکلگیری کانونهای گردوغبار در خوزستان، نقش عوامل انسانی در بروز این پدیده را بیشتر از عوامل طبیعی دانست و تصریح کرد: دستکاریهای بشر در طبیعیت و اقلیم خوزستان عامل اصلی بروز این پدیده است؛ آنچه به اثبات رسیده این است که عوامل انسانی سهم و درصد بیشتری از عوامل بروز پدیده گردوغبار در خوزستان را دارند و عوامل انسانی نسبت به عوامل طبیعی، اصلیتر هستند.
استاندار خوزستان ادامه داد: همزمان با احداث سدهای بزرگ روی رودخانه کرخه، مارون و زهره دوره خشکسالی در خوزستان آغاز شد. این سدها بر مبنای مجاسبات بارشی ۴۰ سال یا ۵۰ سال زمان خود احداث شدند که آن زمان هنوز با خشکسالی مواجه نشده بودیم. این سدها آورد رودخانههای استان را اساسا دستخوش تغییراتی جدی کرد.
شریعتی با انتقاد از مدیریت منابع آبی، عنوان کرد: مدیریت منابع آبی آنگونه که باید میبود، شکل نگرفت و فشارهای سیاسی و اجتماعی بر مدیریت کارشناسی منابع آب باعث ممانعت از مدیریت علمی منابع آبی شد و از این نظر هم با مشکل گردوغبار مواجه شدیم.
وی بیان کرد: در گذشته بارندگیها در خوزستان باعث ایجاد تالابهای فصلی، پر شدن تالابها و آبگیر شدن بخشی از اراضی میشد، اما پس از احداث سدها و کمبود بارندگی، تمامی این روندها به کلی قطع شد و آن دسته از اراضی که در گذشته به علت آبگیر بودن مانع از بروز پدیده گردوغبار میشدند، با وزش باد جزئی و متوسط شاهد خیزش گردوغبار از این اراضی هستیم.
نظر شما