به گزارش قدس آنلاین به نقل از ایسنا، دکتر خداکرم جلالی در سمینار آموزشی مقابله با ریزگردها و سیلاب که امروز، 14 اردیبهشتماه در گیت بوستان اهواز برگزار شد، اظهار کرد: در ایران تاکنون هشت میلیون هکتار بیابانزدایی شده و در مجموع 87 شهر، چهار هزار و 350 روستا،51 شهرک و 100 کیلومتر راه و 600 هزار هکتار اراضی کشاورزی از فرسایشهای شدید بادی ایمن شدهاند.
وی افزود: خوزستان به لحاظ جایگاهی که در نظام جمهوری اسلامی دارد، حائز اهمیت است. از 6.4 میلیون هکتار مساحت استان 1.2 میلیون آن اراضی بیابانی است که در مجموع 350 هزار هکتار تپه ماسهای و 350 هزار هکتار کانونهای گردوغباراست.
رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور ادامه داد: تاکنون 120 هزار هکتار از نواحی خوزستان بیابانزدایی شده که 64 هزار هکتار از آن جنگلهای بیابانی است و این کار باید ادامه پیدا کند. از 350 هزار هکتار کانونهای گردوغبار در خوزستان، حدود 205 هزار هکتار از آن در گذشته مرتع و هور بودهاند. حدود 58 هزار هکتار اراضی کشاورزی بذرپاشیشده امسال، به دلیل نبود باران به کانون گردوغبار تبدیل شد.
جلالی عنوان کرد: 45 هزار هکتار از اراضی در خوزستان، بیابانی و 39 هزار هکتار تالابهای خشکشده هستند. در پایشی که از عرصههای گرد و غبار در کشور انجام شد، مشاهده شده که از سال 80 تا 95 حدود یک میلیون هکتار از تالابهای کشور خشک شده است. خبر خوب این است که دو هفته پیش در پایش ماهوارهای از تالابها مشاهده کردیم بیش از 70 هزار هکتار از آنها به دلیل بارشهای بهاری آبگیری شدهاند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: کاری که سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت نیرو در تالاب هورالعظیم کردهاند، از جهات مختلف بینظیر است که 500 دستگاه در طول 2 ماه بکار گرفته شدند و تاکنون 75 درصد کار انجام شده است؛ همچنین قابل ذکر است که این آب برای بیابانزدایی استفاده شده که این امر نیز قابل تقدیر است.
جلالی گفت: وزارت نیرو باید منطقه شرق اهواز را نیز در زمینه تامین آب مورد توجه قرار دهد. در دو سال اخیر در زمینه نهالکاری بیش از 13 هزار هکتار اراضی نهالکاری و مالچ پاشی شدند که در این مدت کوتاه پنج هزار هکتار زمین نهالکاری شد؛ این کار وزارت جهاد کشاورزی مقطعی نیست و با احداث کانال انتقال آب در منطقه شرق اهواز مشکل بیابانها به صورت تضمینی رفع خواهد شد.
رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور با اشاره به سیاستها و راهبردهای وزارت جهاد کشاورزی و این سازمان، گفت: با این راهبردها میتوانیم آینده روشنی را برای منطقه بحرانی خوزستان و شرق اهواز انتظار داشته باشیم، از جمله بحث جامعنگری در حوضههای آبخیز از راهبردهای اساسی است؛ نبود جامعنگری از مشکلات موجود است و اگر جامعنگری داشته باشیم میتوانیم بهتر عمل کنیم.
وی ادامه داد: فکر میکنم باید مبنای مدیریت و برنامهریزی نظام اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ما براساس حوضههای آبخیز باشد. مشکلات امروز تالابها به دلیل این است که در حوضه آبخیزداری جامعنگری نداشتهایم.
جلالی با اشاره به لزوم مشارکت مردم و جوامع محلی گفت: این از استراتژیهای مهم در مساله بیابانزدایی است که نیاز به بسترسازی دارد؛ همچنین بهبود شاخصهای توسعه انسانی و جوامع روستایی باید مورد توجه قرار بگیرد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر لزوم تقدم پیشگیری بر درمان، گفت: در این زمینه 18 دستگاه مسئولیت دارند که باید به این امر توجه کنند. براساس بررسیهای وزارت نیرو بین 10 تا 20 درصد منشاءهای گرد و غبار داخلی است؛ باید آمادگی پیدا کنیم که در مقابل ریزگردهای خارجی مصونیتهای لازم در دستور کار قرار بگیرد.
جلالی افزود: سازمان جنگلها و مراتع کشور در بین کشورهای آسیایی پیشتاز است و امیدواریم بتوانیم وظیفه خود را در این زمینه نیز به خوبی انجام دهیم.
نظر شما