به گزارش قدس آنلاین، مردم خراسان اعتقاد دارند اگر شخصی روزه بگیرد در حالی که از بستگان یا برادر دینی خود کدورتی به دل داشته باشد روزهاش مورد قبول درگاه خداوند نیس و لذا این ماه به عنوان ماه صیقل دهدن دل ها شناخته می شود.
صلوات خوانی یا پیشخوانی رمضان
صلوات خوانی و یا پیشخوانی رمضان از جمله رسومی است که مردم خراسان پیش از رویت هلال ماه مبارک رمضان و در راستای پیشواز این ماه مبارک در آداب خود به آن عمل می کردند.
گلدستهخوانها و خوشخوانها تا نزدیک اذان صبح کار خود را ادامه میدادند و نزدیک اذان شروع به خواندن ابیاتی میکردند که در پایان هر بیت آن یک صلوات بوددر آداب و سنن ایران موسیقیای با نام موسیقی رۆیت هلال وجود دارد که در این آیین افراد منطقه و محله و در شهرها، بزرگان شهر به اتفاق یک یا دو نوحهخوان خوشصدا به مکانی بلند در منطقه خود میرفتند.
این افراد از قبل نقل و شیرینی آماده میکردند و در همین راستا دهلزنها، نقارهزنها، و کرنا نوازان نیز به عادت همیشگی خود در محل حضور مییافتند.
در این زمان چشمها به آسمان دوخته میشد و پس از آنکه هلال ماه رۆیت میشد نوحهخوانی که در جمع بود همه را به فرستادن صلوات دعوت میکرد و پس از آن آواز خواندن را آغاز میکرد.
با تقسیم نقل و شیرینی بین حاضران، نوازندگان سازهای کوبهای یا بادی سازهای خود را به صدا درمیآوردند تا همه روستا و منطقه متوجه آمدن این ماه بشوند.
به همین منظور در هنگام سحر و یک ساعت مانده به اذان برخی افراد به بام خانه خود میرفتند یا در بسیاری از جاها در گلدسته مسجد مناجات سحر را با آداب خاصی میخواندند.
مضمون اشعار به نوعی استقبال از رسیدن ماه رمضان بود، اما مهمتر از همه در شروع این مناجات دعوت مردم به فرستادن صلوات بود و مردمی که صدای پیشخوانی رمضان را میشنیدند با صدای بلند صلوات میفرستادند.
گلدستهخوانها و خوشخوانها تا نزدیک اذان صبح کار خود را ادامه میدادند و نزدیک اذان شروع به خواندن ابیاتی میکردند که در پایان هر بیت آن یک صلوات بود و همین رمزی بود تا مردم تازهبیدارشده آگاه شوند که وقت کمی برای خوردن سحری دارند و لذا این رسم به صلواتخوانی شهرت داشت.
رسم کلوخ اندازان
در اکثر نقاط ایران روز آخر ماه شعبان را روز «کلوخ اندازان» میگویند.
در این روز ضمن اینکه مردم دور هم جمع میشوند و به شادی و شادمانی میپردازند خود را برای ماه رمضان آماده میکنند.
روز کلوخ اندازان بعضی ها در خانه بزرگ خانواده جمع میشوند و بسیاری از مردم در صورت مناسب بودن هوا به باغها و گردشگاههای اطراف شهر و آبادی ها میروند.
در مشهد نیز مردم روز کلوخاندازان به بیرون از شهر میروند و آن روز را به شادی سپری میکنند
قابل توجه اینکه عدهای از مردم یک روز و بعضی دو تا سه روز قبل از ماه رمضان، روزه پیشوازی میگیرند.
در گذشته مردم ماه مبارک رمضان را با رؤیت هلال ماه آغاز میکردند به این صورت که مردم غروب روز آخر ماه شعبان به بالای منارهها، گلدستهها و پشت بام ها میرفتند و بانگاه دقیق در آسمان به جستجوی ماه میپرداختند و در صورت مشاهده ماه اعمال مخصوص ماه رمضان را بجا میآوردند.
در مشهد عقیده دارند وقتی هلال ماه رمضان را دیدند باید به شمشیر نگاه کنند و اگر شمشیر نباشد به سبزه، گل، آب یا به چراغ نگاه میکنند.
سفره صلوات
در شهرستان سبزوار نیز پیش از این فردی به نام طبال بدون دریافت مزد از مردم از سر خیر خواهی به هنگان سحر بر بام خانه می رفت و کار خود را با صلوات بر محمد و آل محمد(ص) و چاوشی و مدح علی بن ابی طالب شروع می کرد و طبلی بدست می گرفت و آرام آرام بر طبل می نواخت.
نظر شما