به گزارش قدس آنلاین، مدتی است که معادلات موجود در مرزهای سوریه و لبنان با رژیم صهیونیستی وارد فاز جدیدی شده و صهیونیست ها تلاش دارند تا با فریبکاری و مظلوم نمایی مقدمات حذف ایران را از معادلات سوریه فراهم کنند.
در همین رابطه جروزالیم پست امروز چهارشنبه در گزارشی اعلام کرد: پرچم ایران در آخرین نقاط مرزی لبنان با اسرائیل به اهتزار درآمده است. البته به غیر پرچم ایران پرچم سازمان ملل و اسپانیا نیز در این منطقه دیده می شود.
این رسانه صهیونیستی گزارش خود را با این عنوان منتشر کرده است: پرچم ایران در مرز اسرائیل: ما داریم میائیم.
در همین رابطه یوسی کوهن، رئیس سازمان اطلاعات خارجی اسرائیل «موساد» نیز در دیداری محرمانه با هیأتی آمریکایی، در رابطه با گسترش نفوذ ایران در منطقه هشدار داده است.
رئیس سازمان اطلاعات خارجی اسرائیل ایران، سوریه و حزبالله لبنان را تهدیدهای اصلی برای رژیم صهیونیستی خوانده و گفته است، جامعه جهانی نسبت به تهدید جمهوری اسلامی بیاعتنا است و تنها ایالات متحده میتواند از گسترش نفوذ ایران در منطقه جلوگیری کند، زیرا خطر را میشناسد.
رئیس سازمان موساد ضمن درخواست کمک از ایالات متحده برای مقابله با ایران، تصریح کرده است: «اسرائیل نمیتواند به تنهایی در برابر تهدید ایران وارد عمل شود».
نظارت دقیق بر تغییر سطح زیرساخت ها
یوسی کوهن در ادامه نه تنها برنامه هسته ای جمهوری اسلامی، بلکه حضور و دخالت ایران در عراق، سوریه، یمن و همچنین لبنان را به عنوان عواملی چالشآفرین برشمرده است.
او با اشاره به کمک تهران در تجهیز تسلیحاتی حزبالله لبنان، مدعی شده که ایران در راستای گسترش نفوذ خود در سوریه، در حال ایجاد حزبالله دوم در جولان سوریه است.
رئیس موساد دلیل ادعای خود را نظارت دقیق اسرائیل بر «تغییر سطح زیرساختها» در بلندیهای جولان عنوان کرده است.
نگرانی صهیونیست ها و اوج گیری تنش ها
شنبه گذشته (۲۴ ژوئن/ ۳ تیر) چندین خمپاره از خاک سوریه به مناطق تحت کنترل اسرائیل در بلندیهای جولان در مرز این کشور شلیک شد. طبق اعلام ارتش اسرائیل، اندک زمانی بعد نیروی هوایی این کشور یکی از مواضع و دو تانک ارتش سوریه را نابود کرد. به گفته منابع سوری، در جریان این حمله دو نفر کشته شدند.
سپس روز یکشنبه در دومین حمله متوالی، اسرائیل برخی مواضع ارتش سوریه در بلندیهای جولان را هدف قرار داد. اسرائیل اعلام کرد که این حمله را در واکنش به حمله خمپارهای از خاک سوریه به مناطق تحت کنترل خود در بلندیهای جولان انجام داده است. طبق اعلام ارتش اسرائیل، در این حمله دو موضع توپخانه و یک خودروی مهمات ارتش سوریه نابود شدهاند.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، همزمان اعلام کرده بود که هیچگونه حملهای از خاک سوریه به مناطق تحت کنترل خود را تحمل نخواهد کرد. او از تلاش ایران برای استقرار و تثبیت نظامی موقعیت خود در سوریه ابراز نگرانی کرده و گفته بود، اسرائیل تلاش جمهوری اسلامی برای مجهز کردن حزبالله لبنان به سلاحهای پیشرفته را به دقت زیر نظر دارد.
نتانیاهو در عین حال هشدار داده بود که کشورش اجازه حضور نظامی ایران در جولان را نخواهد داد. نخستوزیر اسرائیل همزمان تهدید کرده بود که برای جلوگیری از رسیدن سلاحهای پیشرفته به حزبالله از طریق سوریه و حضور نظامی ایران در جولان «دست به هر اقدام لازمی» خواهد زد.
نگرانی از تحولی استراتژیک
محافل رسمی رژیم صهیونیستی اخیرا از «تحولی با اهمیت ژئواستراتژیک» که با تصرف روستای «تنف» به دست ارتش سوریه مرتبط است خبر داده بودند. ارتش سوریه مدتی پیش روستای تنف در مثلث مرزی میان سوریه، عراق و اردن را تصرف کرد.
در آغاز ماه ژوئن سال جاری (۲۰۱۷) نیروهای مردمی عراق موسوم به حشد الشعبی که حدود ۱۰۰ هزار نیرو در اختیار دارد، به آن سوی مرزهای عراق رسیدند. مقامات اسرائیلی میگویند، با این تحول ایران به «رؤیای دست یافتن به مسیر زمینی رسیدن به دریای مدیترانه» نزدیک شده و میتواند از این پس نه تنها از راه دریا یا از طریق فرودگاه دمشق، بلکه از مسیر زمینی نیز برای حزبالله لبنان موشک و سلاح بفرستد.
صهیونیست ها در این رابطه به اظهارات دبیر کل حزب الله لبنان نیز اشاره کرده وی می نویسند: سید حسن نصرالله، رهبر حزبالله لبنان، به پیامد دیگری هم اشاره کرده است. او روز ۲۲ ژوئن (اول تیر) اسرائیل را تهدید کرده و گفته بود، جنگ اسرائیل علیه سوریه یا لبنان، میتواند هزاران یا حتی صدها هزار رزمنده را از کل جهان عرب و دنیای اسلام، از ایران، عراق و یمن، به مبارزه بکشاند.
این وضعیت درحالی است که جنبش مقاومت اسلامی «النجباء» عراق، از تشکیل «سپاه آزادسازی جولان» خبر داده بود. نیروهای تندرو اسرائیلی تشکیل چنین سپاهی را بهمثابه تهدیدی حیاتی برای رژیم صهیونیستی ارزیابی کردهاند.
بلندیهای جولان از منظر نظامی از اهمیتی استراتژیک برخوردار است. این بلندهای هم ناظر بر مناطق شمالی اسرائیل هستند و هم تا پایتخت سوریه فاصله چندانی ندارند. اسرائیل به واسطه اهمیت نظامی این منطقه، در جریان جنگ سال ۱۹۶۷ بخشبزرگی از آن را به تصرف خود درآورد. موضوعی که همواره باعث درگیری نظامی بین دو کشور سوریه و اسرائیل شد.
لابی برای حذف ایران از سوریه
گسترش نفوذ و حضور ایران در کشورهای منطقه باعث نگرانی بسیاری از کشورها و رژیم صهیونیستی شده است. از این رو مقابله با نفوذ ایران و بهویژه تلاش برای بیرون راندن نیروهای وابسته به ایران از سوریه به یکی از مباحث نشست و برخاستهای دیپلماتیک کنونی بدل شده است.
رسانه های صهیونیستی مدعی شده اند حذف ایران از سوریه، یکی از محورهای اصلی دور پنجم مذاکرات صلح سوریه در ژنو است. از سوی دیگر، وزیر امورخارجه آمریکا، رکس تیلرسون و همچنین سفیر این کشور در سازمان ملل نیز آشکارا اعلام کردهاند که نگران افزایش نفوذ و فعالیت های ایران در منطقه هستند.
حال، روزنامه جروزالیم پست به نقل از روزنامه کویتی «الرای» گزارش میدهد که اسرائیل با روسیه و آمریکا بر سر خروج نیروهای ایران از سوریه به توافق رسیده است. بر اساس گزارش این روزنامه، بنیامین نتانیاهو در جریان دیدارها و گفتگوهای خود با ترامپ و پوتین، نظر مساعد آنها را در زمینه الزام خروج نیروهای ایران از سوریه جلب کرده است.
در این نکته که دولت جدید آمریکا آشکارا خواستار محدود کردن نقش و نفوذ ایران در منطقه است، تردیدی وجود ندارد. اما تا کنون مسئولان روسیه چنین موضوعی را بیان نکردهاند. از اینرو راستیآزمایی پیرامون ادعای روزنامه «الرای» در شرایط کنونی ممکن نیست.
در این میان رسانه های غربی نیز برای ایجاد شکاف میان ایران و روسیه و بهره برداری مناسب از آن مدعی شده اند: یک نکته اما کاملا روشن است و آن اینکه در پوکر سیاسی پوتین در منطقه، همکاری با ایران جایگاه مقدسی ندارد و از این رو پدیدهای است با تاریخ مصرف مشخص. مذاکرات صلح آستانه و تلاشهای دولتهای ترکیه و روسیه نشان داد که روسیه برای پیشبرد سیاست های خود در منطقه همواره آماده است، مهرهای را جایگزین مهره دیگری کند. از آن گذشته، سوریه و حفظ دولت اسد گرچه برای کرملین اهمیت دارد، اما از اهمیتی استراتژیک از نوع اهمیتی که مثلا اوکراین برای روسیه دارد، برخوردار نیست.
نظر شما