تحولات منطقه

استاد دانشگاههای آکسفورد و کمبریج معتقد است اقدامات انجام گرفته از سوی دولت دونالد ترامپ و اظهارات مقامات آمریکایی به گونه ای است که نشان می دهد واشنگتن جهان را به سمت قانون جنگل سوق می دهد.

دولت ترامپ جهان را به سمت قانون جنگل پیش می برد
زمان مطالعه: ۷ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، «پروفسور فرهنگ جهانپور» در مقاله ای که در سایت «بلاگ ترنسنشنال» منتشر کرده با پرداختن به تهدید اخیر آمریکا مبنی بر انجام حمله جدید علیه سوریه می نویسد: «نیکی هیلی» نماینده آمریکا در سازمان ملل در تاریخ ۲۶ ژوئن در بیانیه ای اعلام کرد که آمریکا مطلع شده که حکومت سوریه درصدد انجام حمله شیمایی دیگری است. اگر اسد با استفاده از تسلیحات شیمیایی حمله دیگری را انجام دهد هزنیه بسیار گزافی را خواهد پرداخت.

هیلی در ادامه این بیانیه عنوان داشت: مسئولیت هر گونه حملات بعدی علیه مردم سوریه نه تنها بر عهده بشار اسد بلکه بر عهده روسیه و ایران که از حکومت سوریه دفاع می کنند است.

در ادامه این اظهارات وقتی از «مایکل فالون» وزیر دفاع انگلیس سوال شد که واکنش انگلیس به حمله بعدی آمریکا به سوریه چه خواهد بود، در پاسخ گفت: ما از حمله آمریکا که در واکنش به استفاده از سلاح شیمایی در سوریه خواهد بود استقبال می کنیم.

جهانپور در ادامه می نویسد: با چنین اظهارات و بیانیه هایی دولت ترامپ جهان را به سمت قانون جنگل سوق می دهد. اگر اوضاع خاورمیانه به اندازه کافی بد نباشد این بیانیه های جنگ طلبانه اوضاع را بدتر کرده و ما را به سمت یک رویارویی جدید در خاورماینه می کشاند که تبعات آن قابل تصور نیست.

این استاد دانشگاه های کمبریج و آکسفورد در ادامه به حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ اشاره کرده و می نویسد: ۱۴ سال قبل در نقض آشکار حقوق بین الملل و بدون دریافت هیچگونه مجوزی از شورای امنیت سازمان ملل بوش حمله ای وحشیانه را به عراق  آغاز کرد تهاجمی که این کشور را نابود کرد و یک میلیون نفر نیز در پی آن کشته و مجروح شدند و موجب پیدایش داعش گردید؛ گروهی که اکنون ترور  را در سراسر جهان ایجاد می کند.

گویا ترامپ هیچ درسی از این اشتباه ویرانگر نگرفته و به نظر می رسد که در صدد تکرار آن اشتباه در مقیاسی بزرگتر است. این وضعیت در حالی است که ترامپ در دوران فعالیت های انتخاباتی خود از جنگ های خاورمیانه انتقاد کرده و دولت وقت آمریکا را متهم کرده بود که با صرف ۶ تریلیون دلار در این جنگ ها هیچ دست آوردی نداشته است. ترامپ همچنین گفته بود که هیچ علاقه ای به تغییر حکومت ها ندارد و معتقد است که مشکلات جهانی باید از طریق مذاکره و توافق حل شوند.

جهانپور در ادامه می نویسد: اینکه ترامپ دیدگاه خود را تغییر داده و یا آنکه «نئو کان ها» (نو محافظه کاران جنگ طلب) بر دولت وی تسلط یافته اند فرق چندانی نمی کند حقیقت روشن آن است که دولت آمریکا به گونه ای خطرناک عمل کرده و جهان را به سمت یک بحران دیگر پیش می برد.

جهانپور در ادامه به دشمنی دولت ترامپ با ایران اشاره کرده و می نویسد: دشمنی ترامپ با ایران در حالی است که تهران صدها ساعت را صرف مذاکره با آمریکا و دیگر اعضای دائم شورای امنیت کرده و به توافقی  مهم دست یافته که مورد تائید شورای امنیت نیز هست.

پروفسور جهانپور در ادامه به دوستی ترامپ با عربستان اشاره کره و می نویسد دوستی ترامپ با ریاض در حالی است که عربستان سعودی عامل شکل گیری گروه های تروریستی همچون طالبان، القاعده، داعش و بوکوحرام است. این گروه ها حملات تروریستی متعددی را در نقاط مختلف جهان انجام داده و می دهند که بارزترین مورد آن حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ آمریکاست.

در ادامه این مطلب به تحولات اخیر سوریه و اقدامات تحریک آمیز آمریکا در هدف قرار دادن هواپیمای سوری و پهپاد ایرانی اشاره کرده و می نویسد که اسناد فاش شده نشان می دهد که تحولات سوریه توطئه ای از سوی عربستان، اسرائیل و آمریکا است که با حمایت ترکیه و قطر با هدف قطع روابط میان ایران و حزب الله در سوریه انجام می شود.

به اعتقاد جهانپور متاسفانه تمام این تحولات نشان می دهد که آمریکا در راستای تقابل با ایران گام برمی دارد و «رکس تیلرسون» وزیر خارجه آمریکا نیز به صراحت درباره لزوم تغییر رژیم در ایران صحبت می کند و برخی از اعضای کنگره از این رویکرد حمایت می کنند و تحریم های جدیدی را علیه تهران اعمال می کند و دادگاه های آمریکایی دارائی های ایران را مسدود می کند.  

با این وجود صرف نظر از اینکه تئوری های مطرح شده درباره دخالت های آمریکا در سوریه و اینکه این دخالت ها در حمایت از اسرائیل و علیه ایران هستند درست باشند یا خیر این حقیقت خودنمایی می کند که دولت آمریکا یکبار دیگر و مجددا با حمایت انگلیس در حال دست زدن به اقدامی غیر قانونی و خطرناک است که نتیجه آن تقابل میان ایران و روسیه از یک سو با آمریکا و اسرائیل و عربستان سعودی از سوی دیگر است.

هیچ نیازی به ذکر این مطلب نیست که این اقدامات آمریکا نقض قوانین سازمان ملل بوده و اقدامی تهاجمی است که بصورت غیرقانونی حاکمیت یک کشور را نقض می کند. با وجود همه این موارد چند نکته وجود دارد که ذکر آنها در این خصوص ضروری است:

- باید این سوال مطرح شود که آمریکا با چه مجوزی دست به اقدامات تحریک آمیز در سوریه علیه دولت قانونی این کشور می زند؟ نیروهای ایرانی و روسی بر اساس درخواست و دعوت دولت سوریه به این کشور رفته اند اما آمریکا با چه مجوزی در سوریه حضور داشته و علیه نیروهای این کشور دست به اقدام می زند؟

- آیا دولت ترامپ واقعا علاقمند به مبارزه با داعش هست یا خیر؟ اگر این چنین است چرا به نیروهای سوری و همپیمانان آنها درست در زمانیکه داعش در موضع ضعف قرار گرفته حمله می کند؟

-  آیا دولت ترامپ معتقد به دموکراسی، انتخابات آزاد، و حاکمیت قانون هست یا خیر؟ اگر اینچنین است چگونه ممکن است که ترامپ با تعدادی از حاکمان دیکتاتور در ریاض دور یک میز بنشیند آن هم زمانیکه ایرانی ها در یک انتخابات چشمگیر شرکت کرده و با میزان مشارکت ۷۶ درصدی رئیس جمهور خود را انتخاب می کنند؟

- اینکه دولت ترامپ بدنبال تغییر رفتار ایران با تاکید بر مواردی همچون آزادی و حقوق بشر است یا اینکه درپی تغییر رژیم در این کشور است مهم نیست، موضوع مهم این است که آیا این کار برای خوشایند اسرائیل و اعراب انجام می شود؟ ایران مسیری طولانی در مواجه با مخالفان داخلی و همچنین همزیستی با غرب را طی کرده که یکی از نمونه های آن برجام است. آیا این عاقلانه است که اجازه دهیم این تجربه دموکراسی در تنها کشور خاورمیانه که پتانسیل بالایی برای دموکراسی و همکاری با غرب دارد از بین برود؟

- ترامپ در اظهارات انتخاباتی خود از علاقه به همکاری با روسیه برای نابودی داعش سخن گفته بود. روسیه و ایران مدت هاست که با داعش در عراق و سوریه می جنگند. اگر ترامپ قصد عمل به وعده های انتخاباتی خود را دارد چرا با روسیه برای پایان کار داعش در سوریه همکاری نمی کند و بجای آن اقدامات روسیه و ایران را در سوریه زیر سوال می برد؟ آیا ترامپ و ژنرال های آمریکایی به تبعات رویایی با روسیه برای ایلات متحده و جهان فکر کرده اند؟

- آیا دولت ترامپ معتقد به حل مناقشه اعراب- اسرائیل با دادن حداقل عدالت به فلسطینی هایی که ۵۰ سال است تحت اشغال بیرحمانه قرار دارند است یا آنکه می خواهد  چشم خود را بر روی این اشغال ۵۰ ساله ببندد؟ برای حمایت از صلحی پایدار در خاورماینه آیا بهتر نیست بجای بی ثبات کردن منطقه و حمایت از تل آویو با فشار بر اسرائیل بدنبال یک توافق عادلانه باشیم؟

- ترامپ در دوران رقابت های انتخاباتی خود انتقادات تندی را متوجه دولت اوباما کرده و از اینکه دولت وقت آمریکا به خط قرمزی که برای دولت سوریه در استفاده از تسلیحات شیمایی قرار داده بود عمل نکرده آن را مورد حمله قرار می داد اما آیا ترامپ این موضوع را تشخیص داده که با آن سخنان و اظهارات و بیانیه های اخیر (اظهارات نیکی هیلی) تروریست ها را به انجام چنین کاری (انجام حملات شیمایی در سوریه) دعوت کرده و سپس در صورت وقوع این حملات آمریکا هیچ چاره ای بجز حمله به سوریه نخواهد داشت صرف نظر از اینکه دولت عامل این کار باشد یا نباشد.

- نکته پایانی آنکه آیا دولت آمریکا معتقد به حاکمیت قانون، مرجعیت شورای امنیت سازمان ملل و نیاز به گفتگو و مذاکره برای حل صلح آمیز مناقشات هست یا آنکه به قانون جنگل اعتقاد دارد؟ اگر معتقد به حاکمیت قانون است باید صراحتا هر گونه اقدامی که فاقد مجوز شورای امنیت بوده و بر خلاف حقوق بین الملل است متوقف کند.

منبع: خبرگزاری مهر

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.