تحولات لبنان و فلسطین

یکی از دلایل سرعت زیاد شدن و استقبال از آن، کوچک و قابل حمل بودن، سبک و ارزان بودن آن است

آیا اسپینرها بحث انگیز خواهند شد؟

به گزارش قدس آنلاین،  چندیست در بازار، در دست کودکان و حتی نوجوانان و در اینترنت، وسیله ی جدیدی، زیاد به چشم می خورد. این وسیله اسپینر نام دارد.

جالب است که این وسیله ناگهان انقدر پرطرفدار و مشهور شده است. نه تنها بین کودکان و در مدارس زیاد شده است بلکه حتی بزرگسالان هم از آن بی بهره نبوده اند.

فیجت اسپینر شیء کوچکی است که در دست جا می شود، لغزنده است و چرخنده! از پلاستیک یا فلز ساخته شده است. معمولا از دو قسمت تشکیل شده است، یک تکیه گاه یا بولبورینگ در مرکز دارد که توسط دو انگشت شصت و انگشت اشاره ثابت نگهداشته می شود. قسمت دیگر، صفحه ی معمولا سه گوشی است که وقتی با دست آزاد فرد به آن ضربه ی کوچکی وارد می شود، به سرعت و با تلاش بسیار کم می چرخد. گاه از این چرخش اشکال جالبی به چشم می آید که نتیجه خطای دید هم هستند.

یکی از دلایل سرعت زیاد شدن و استقبال از آن، کوچک و قابل حمل بودن، سبک و ارزان بودن آن است. فیجت اسپینر در کل دو نوع است، هم برای کودکان طراحی شده است و هم در انواع طرح و رنگ ها، برای بزرگسالان. همچنین در اینستاگرام و سایر شبکه های مجازی هم به شدت دنبال شده و استقبال می شود.

طبیعت اسپینر بسیار اعتیاد آور است.  سازندگان آن امیدوارند که عادت به داشتن دایمی آن در دست و بازی کردن با آن جای بسیای از وسایل دیگر همچون آی پدها، گوشی های تلفن همراه و امثال آن را بگیرد. نفس ثابت نگه داشتن یک شیء در دست که با سرعت زیاد در حرکت است، خود، به اعتیاد به آن کمک می کند. همانطور که با ضربه هایی کوچک آنرا به جلو و عقب می چرخانیم، می توانیم امواجی از نیروها را در دست خود در حال نوسان حس کنیم.

لذت بازی با فیجت اسپینر فقط در چرخاندن آن نیست بلکه وقتی فرد در حرکات ابتدایی در ارتباط با آن دچار تبحر شد، می تواند از ترفندهای زیادی در حین استفاده از آن لذت برده و هنرنمایی کند. این ترفندها، یک اسباب بازی ساده را تبدیل به یک وسیله ی هیجان انگیز و سرشار از شگفتی می کند. مثلا با بالا رفتن تمرکز، آنرا بدون کمک انگشت شصت دست، فقط روی یکی از انگشتان دست یا حتی یکی ازانگشتان پا، روی پیشانی یا حتی نوک بینی می چرخانند. یا مثلا با استفاده از بیش از یکی از آن ها می توان آن ها را در حین چرخش، روی هم قرار داده و یک برج چرخان ایجاد کرد که با چشمان ما بازی کرده و خطای دید ما را تحت کنترل در می آورد. حتی می توان آن ها را برای همدیگر پرتاب کرد و خیلی بازی های سرگرم کننده ی دیگر که خلاقیت و تمرکز را به شدت تحت الشعاش قرار می دهد.      

فیجت اسپینر سرگرمی ای است که استعداد خلاقیت بالقوه را در فرد به فعل تبدیل می کند. آنچه مسلم است به غیر از سرگرمی، این وسیله باعث افزایش تمرکز و رها شدن انرژی استرس فیزیکی در همه افراد می شود. در کنار این ها، مساله بسیار مهمی که گفته می شود این است که اسپینر، وسیله ای موثر در بهبود وضعیت بیماران اوتیسمی و ای- دی- اچ- دی  ADHD می باشد، هرچند هنوز برای اثبات این گفته، شواهد علمی قطعی وجود ندارد و روانشناسان در سراسر دنیا بر سر آن دچار اختلافند.

مثل بسیاری از چیزهایی که ناگهان در کشور ما مد می شود، این یکی هم محصول مد شدن ابتدایی آن در غرب است. در اروپا و آمریکا، فیجت اسپینر اسباب بازی سال خوانده شده است. البته هرچند شهرت آن مربوط به سال ۲۰۱۷ می باشد اما اسباب بازیهای شبیه آن از سال ۱۹۹۳ ساخته می شده است. این وسیله جزو پنجاه اسباب بازی برتر فروخته شده در شبکه آمازون است.

 فیجت اسپینر در دنیا تبدیل به وسیله ای شده است برای چشم و هم چشمی میان بزرگسالان. به عبارتی دیگر، به غیر از نفس سرگرمی بودن این وسیله، تهیه بهترین، جدیدترین، خاص ترین و گرانترین های آن هم برای بعضی ها، خود، یک سرگرمی شده است. همچنین است رقابت میان تولید و فروش آن. در اروپا یک اسپینر ساده را می توان با قیمت نازل پنج پوند تهیه کرد که آن را برای همگان قابل دسترس می کند. از طرفی دیگر گرانترین اسپینر دنیا به قیمت سیزده هزار پوند به فروش می رسد. جواهری مشهور روسی بنام خاویار چهار مدل از بهترین اسپینر ها را از جنس طلا و به اشکال مختلف مثلا با استفاده از سنگ های سواروفسکی ساخته است و به این قیمت گزاف به فروش می رساند.

در مدارس غرب این اسباب بازی آنقدر زیاد و رایج شده است که تبدیل به بحث داغ و بلکه معضل بعضی مدارس گشته است. ۳۲% از مدارس خصوصی و دولتی آمریکا آوردن این وسیله را در حیطه مدرسه ممنوع کرده اند. همچنین مضرات آن از جمله فرضیه تشکیل آن از سرب، حواس پرتی شاگردان از درس و معطوف گشتن تمام حواس آن ها به اسباب بازی هیجان انگیزشان، چالش معملم ها را در فضای مجازی سبب شده است. البته در همان جا، برخی مدارس، این وسیله را کاملا مجاز دانسته و آنرا برای تقویت تمرکز و قوای تشخیص فیزیک دانش آموزان، مفید می انگارند.

باید دید چه وقت زمان آن خواهد رسید که در کشور ما هم بحث های فرهنگی و علمی- اجتماعی پیرامون اسپینرها راه بیافتد.  

منبع: سایت الف

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.