حجت الاسلام جواد عبادی، کارشناس مسائل اقتصادی در گفت وگو با خبرنگار استادنیوز درباره قانون بانکداری بدون ربا خاطرنشان کرد: در این قانون به عمد از عنوان بانکداری اسلامی استفاده نشده، چون انتظار نداشتن تمام الزامات اسلامی درباره بانکداری رعایت شود. این قانون می گوید ساختار نظام بانکداری ما همان نظام بانکداری غربی است ولی برای این که از نظر شرعی بدترین معاملات حرام یعنی ربا برداشته شود باید بانکداری بدون ربا داشته باشیم. به همین دلیل از این قانون جز برداشتن ربا نباید انتظاری داشت. این انتظار حداقلی نیز پس از ۳۳ سال محقق نشد. به همین دلیل چالش های اقتصادی در آن وجود دارد.
این کارشناس مسائل دینی با بیان این که هنوز طرح بانکداری اسلامی طراحی نشده تا به اجرا برسد، اضافه کرد: اگر بانکداری اسلامی اجرا شود، افزون بر برداشتن ربا، توزیع عادلانه ثروت، کارآیی، رفع مشکلات اشتغال، اقتصاد مقاومتی و… صورت می گیرد.
حجت الاسلام عبادی، درباره تأثیر سود بانک ها در اقتصاد بیان داشت: مردم وقتی پول های خود را در بانک می گذارند که بانک بتواند حداقل به اندازه نرخ تورم به آن ها سود بدهد. از دیدگاه مردم این هم سود نیست بلکه تنها ارزش پولشان حفظ می شود. کف انتظار سپرده گذاران این است که بانک به اندازه نرخ تورم به آن ها سود بدهد به همین دلیل اگر نرخ تورم پایین بیاید دولت می تواند سود بانکی را نیز کاهش دهد.
وی اضافه کرد: اکنون دولت به این راحتی نمی تواند نرخ سود تسهیلات را کاهش دهد چون در صورتی این کار میسر است که بتوان تورم را کاهش داد. اگر سود بانک کمتر از نرخ تورم باشد مردم پول خود را در بانک نگذاشته و آن را در بازار مسکن، سکه، ماشین و… هزینه می کند. این پول هم زمانی سبب رونق اقتصاد می شود که برای سرمایه مردم در بخش های مولد اقتصاد کشش و جا وجود داشته باشد. ولی وقتی کشش واقعی برای جذب اطمینان بخش سپرده های مردم نباشد، مردم خودشان سعی می کنند سرمایه شان را در بخش سود آور هزینه کنند و معمولا در بخشی سرمایه گذاری می کنند که رونق اقتصادی خاصی ندارد. برای نمونه در بازار سکه استفاده می شود و وقتی بازار سکه اشباع شده به بازار ارز هجوم می آورند و وقتی بازار ارز خراب شد به دیگر بازارها همانند موبایل، ماشین و… هجوم می آورند.
این کارشناس اقتصادی تأکید کرد: اکنون صلاح این است که در گام نخست، زیر ساخت های اقتصادی برای ورود سرمایه فراهم شود سپس دریچه سرمایه مردم را به سمت بازار بگشاییم. البته بحث بانک و بانکداری ابعاد مختلفی دارد که یک طرفه صحبت کردن درباره آن ها ما را از اهداف دور می کند. وی در پایان یادآور شد: همچنین نباید کارمند را مقصر اصلی آسیب بانک بدانیم بلکه بخشی از آن به درون و بخشی به بیرون بانک برمی گردد. برای ارائه راهکار جامع و بنیادی برای چالش های بانکی به ویژه مباحث شرعی و اقتصادی باید چالش های بیرون و درون بانکی ملاحظه شود. وگرنه راهکار مقطعی و نگاه تنگ نظرانه ما را به جایی نمی رساند بلکه مشکلات را بیشتر می کند.
۱۱ مهر ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۵
کد خبر: ۵۶۶۳۶۷
حجت الاسلام عبادی، درباره تأثیر سود بانک ها در اقتصاد بیان داشت: مردم وقتی پول های خود را در بانک می گذارند که بانک بتواند حداقل به اندازه نرخ تورم به آن ها سود بدهد.
زمان مطالعه: ۲ دقیقه
منبع: استاد نیوز
نظر شما