تحولات منطقه

در سال ۲۰۱ هجری قمری، مأمون دستور داد تا هشتمین امام شیعیان را به توس بیاورند. این اتفاق تاریخی از مرز شلمچه به توس و از آنجا به مرو رخ داد.

 تا قدمگاه آمدیم پای پیاده
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، در سال ۲۰۱ هجری قمری، مأمون دستور داد تا هشتمین امام شیعیان را به توس بیاورند. این اتفاق تاریخی از مرز شلمچه به توس و از آنجا به مرو رخ داد. غالب علما، مورخان و کسانی که درباره مسیر عبور امام رضا(ع) از مدینه به مرو تحقیق کرده‌اند به این مسئله اعتقاد قوی دارند که امام رضا(ع) از مسیر بصره و مرز شلمچه وارد ایران شده و از شهرهای خرمشهر، اهواز، رامهرمز عبور کرده و به ارجان تشریف آورده‌اند. تا اینجا به هیچ عنوان مورد اختلاف بین مورخان و علما نیست و همه مطمئن هستند که امام رضا(ع) به ارجان مشرف شده‌اند. پس از ورود حضرت رضا(ع) به بهبهان، اولین قدمگاهی که میزبان این امام همام شد، مسجد بکان واقع در شهر ارجان(بهبهان کنونی) بود.‌ مسجد بکان با قدوم مبارک حضرت ثامن‌الحجج علی‌بن موسی‌الرضا(ع)، تبرکی مضاعف یافت و این افتخار را پیدا کرد تا در گوشه‌ای از زمین خود محلی برای نماز امام رئوف(ع) باشد. به همین منظور، نام این مسجد، به یمن این اتفاق مبارک از مسجد بکان به مسجد امام رضا(ع) تغییر یافت.‌ در این گزارش، عشق و دلدادگی مردم پنجمین شهر اهل بیت(ع) به امام رئوف(ع) در مناسبت‌های شهادت و ولادت امام رضا(ع) بیان شده است.

قدمت مسجد بکان و قدمگاه امام رضا(ع) در ارجان 
پس از ورود سپاهیان اسلام به ارجان در قرن اول هجری، این مسجد در مکانی مرتفع از شهر در امتداد ضلع جنوبی پل بزرگ بکان ساخته شد. اکنون مسجد این روستا که قدمتی بیش از هزار و چهارصد سال دارد از آثار باستانی ارجان محسوب می‌شود. ارجان در آن زمان شهری آباد، بزرگ و مرکز کوره(استان) ارجان بود و شش دروازه داشت. امام رضا(ع) بعد از عبور از کوشک‌ دشت(بهبهان کنونی) از طریق دروازه «ری‌شهر» وارد ارجان شدند و مورد استقبال اهالی ارجان قرار گرفتند.
سپس به محله پرجمعیت و اعیان‌نشین بکان در ساحل رودخانه خروشان تاب(مارون کنونی) رفتند و در مسجد این محل که از مساجد ساخته شده در صدر اسلام است و در مکان مرتفعی از شهر در امتداد مدخل پل بزرگ بکان واقع شده بود، به اقامه نماز جماعت پرداختند. آن حضرت پس از اقامه نماز و گفت‌وگو با اهالی ارجان از طریق دروازه «رصّافه» و مسیر بلاد شاپور راهی اقلید، ابرکوه، فراشاه، طبس، نیشابور و توس شدند. قدمگاه امام رضا(ع) یا مقام علی‌بن ‌موسی‌الرضا(ع) در ۱۴ کیلومتری شمال بهبهان واقع شده است.

پیشینه کاروان پیاده‌روی از پنجمین شهر اهل بیت(ع) تا قدمگاه در زمان شهادت امام رضا(ع)
آیین سنتی، مذهبی راهپیمایی مردم از شهرستان بهبهان تا قدمگاه امام رضا(ع) سابقه‌ای بیش از ۲۰۰ سال دارد. در سالروز شهادت امام رضا(ع) ابتدا مردم روستاها و شهر منصوریه با پای پیاده راهی قدمگاه متبرک حضرت رضا(ع) می‌شدند و بعدها این سنت حسنه در کل شهرستان رواج پیدا کرد. هم‌زمان با دهه آخر صفر و سالروز شهادت امام رضا(ع) مردم شهرهای بهبهان و منصوریه بر اساس یک سنت دیرینه، مسیر ۱۴ کیلومتری مساجد و امامزادگان این شهرها را تا قدمگاه امام رضا(ع) با پای پیاده طی کرده و به عزاداری می‌پردازند. در این آیین سنتی – مذهبی، که به عنوان طولانی‌ترین و باشکوه‌ترین آیین رضوی جنوب کشور شناخته می‌شود؛ مردم شهرهای بهبهان، منصوریه و دیگر شهرها و روستاهای اطراف، روز شهادت حضرت رضا(ع) با اجتماع در امام زادگان و مساجد بهبهان و منصوریه، در یک مراسم هماهنگ به سمت قدمگاه و مسجد تاریخی این شهر حرکت می‌کنند. موکب‌های رضوی نیز در طول مسیر، مشغول پذیرایی از آنان می‌شوند و صحنه‌های ماندگاری از عشق و ارادت مردم این سرزمین به امام هشتم(ع) را متجلی می‌کنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.