به گزارش خبر نگار قدس آنلاین، جمعی از بازنشستگان فرهنگی شهرستان جوین از دولت تدبیر و امید اجرای قانون مدیریت خدمات کشوری را خواستار شدند.
یکی از باز بازنشستگان گفت: چرا ما بازنشستگان خواهان اجرای قانون مدیریت خدمات کشوری هستیم؟
قربانعلی نقابی خاطر نشان کرد: فصل دهم قانون مدیریت خدمات کشوری شامل حقوق و مزایا است و شامل مواد۶۴ که ضریب ریالی۵۰۰ برای مبنای حقوق ازسال اجرای قانون ( م خ ک۸۶) برای شاغلین و بازنشستگان وافزایش این ضریب براساس نرخ تورم در سالهای بعد تعیین نموده است، ولی متاسفانه حقوق بازنشستگان مطابق نرخ تورم طبق این ماده افزایش نیافته، و اختلاف نزدیک به۷۰ درصدبین حقوق بازنشستگان ودیگرشاغلین بوجود آمده، درصورتی که ماده۶۴ قانون مدیریت اعلام و تاکید میدارد، به همان میزانیکه به حقوق شاغلین اضافه شده، به حقوق بازنشستگان باید اضافه شود.
وی تاکید کرد: مواد۶۵ تا۶۸ مربوط به جداول شغلی و رتبه بندیها وپست ها و سرپرستی ها وتحصیلات ودوره های آموزشی وفوق العاده های احکامی است که بعضی ازبندهای فوق درزمان بازنشستگی دراحکام منظورنشده است و امتیازات آن در فصل سیزده کسرشده و این امر از دیگر دلایل ایجاد شکاف و اختلاف درحقوق بازنشستگان نسبت به شاغلین است و اصل همترازی حقوق هارعایت نشده است.
باز نشسته دیگری گفت: فصل۱۳در ارتباط با تامین اجتماعی پس ازبازنشستگی است که شامل شرایط بازنشستگی ومحاسبه سنوات و نحوی کسورات وبرقراری احکام بازنشستگان کشوری طبق ماده ۱۰۹وجدول الف است، که درطول ده سال گذشته تطابق با مواد ۶۴ الی ۶۸ فصل ده و۱۲۵و۱۲۶فصل۱۵نداشته است، وبرای اولین بار بعد از اجرای اشتباه نظام پلکانی درسال۹۵ امتیازات بند الف ماده ۱۰۹تحت عنوان همسان سازی حقوق هادرسال ۹۶ افزایش پیدا کرده ولی بدلیل ایجاد مرز ۲ میلیون متاسفانه بصورت پلکانی اجرا گردید. واصل همترازی اجرا نشد.
حسین وحیدی اظهار داشت: فصل ۱۵ا شاره به ماده ۱۲۵ دارد، که ضرایب حقوق از اولین سال اجرای قانون مدیریت برمبنای۵۰۰ ریال تعیین گردید، و درسالهای بعد حداقل باید به اندازه نرخ تورم حقوق ها افزایش می یافت، که متاسفانه و طبق مستندات افزایش نیافتند، و اختلاف ۷۰درصدی بین حقوق های بازنشستگان با دیگر کارکنان ایجاد گردید.
وی تصریح کرد: نفس و ماهیت مواد ۶۴ الی ۶۸، ۱۰۹، ۱۲۵ و ۱۲۶ برای اجرای درست و قانونی یکی است، و درفصول مختلف قانون مدیریت بصورت مکرر آمده، بقیه مواد و بندها طبق مواد فوق الذکر و بخصوص رعایت و اجرا نکردن ماده ۱۲۶ از ابتدای اجرای آزمایشی قانون (م خ ک) از دیگر عوامل ایجاد اختلاف حقوقی بین بازنشستگان با دیگر شاغلین وبازنشستگان جدید است.
یکی از بازنشستگان با اشاره به موضوع همترازی و همسان سازی دریافتی بازنشستگان سنوات مختلف اگر در قالب نهایی نمودن قانون مدیریت بصورت پایدار مورد نظر هیئت دولت و نمایندگان مجلس شورای اسلامی و سازمان مدیریت واقع شود، وپس از چندین سال از تصویب این قانون با دیدی کارشناسانه و عمیق و به دور از تنگ نظری و محدود نگری و با انجام اصلاحات اساسی و بنیادی و راهکارهای مناسب درفصل سیزدهم مرتبط با دریافتی بازنشستگان و امتیازات جداول مواد ۱۰۹ و ۱۱۰ به طور کلی اقدام شود، مشکل بازنشستگان حل خواهد شد.
بهداد نژادپیشنهاد کرد: ارتقاء امتیازات جداول مواد ۱۰۹ و ۱۱۰ قانون مدیریت خدمات کشوری در سال ۹۷ بصورتی داده شود، که همترازی و همسان سازی کامل برای بازنشستگان کشوری لحاظ شود.
وی اضافه کرد: باید برابری و یکسان سازی دریافتی بازنشستگان با حقوق آخرین بازنشسته مشابه و همتراز خود از لحاظ تحصیلات، شغل وسنوات خدمت با تامین بارمالی اجرایی گردد، به گونه ای که هر بازنشسته متناسب با مدرک تحصیلی، پست سازمانی، سنوات خدمت و بطورکلی تلاشها، زحمات و شایستگی های دوران خدمت از مزایای طرح بهرمند شوند.
نظر شما