تحولات منطقه

همه چیز از یک خبر شروع شد؛ اینکه عدهای کودک کار با طرح و ایده ای از کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان کتابخوان شده اند و برای گرفتن کتاب به کانون مراجعه کرده اند.

روبانهای رنگی کودکان کار را کتابخوان می‌کند
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

قدس آنلاین- همین خبر کافی بود که بروم به دنبال طرح کتابخوانکردن کودکان و نوجوانان کار و طراح این ایده.

بی‌میلی جامعه ما به کتاب سالهاست که ذهن فعالان فرهنگی را مشغول کرده است. همین مسئله باعث شده است که عدهای به دنبال این باشند که با ترفندهایی مردم را به کتابخوانی ترغیب و تشویق کنند.

دیوارهای مهربانی کتاب، زنگ مطالعه در مدارس، گذاشتن کتاب پشت ویترین مغازههایی که ربطی به کتاب ندارند یا فعالیتهایی نظیر فرستادن کتاب به مناطق محروم از جمله تلاشهایی است که جسته و گریخته با هدف گسترش کتابخوانی بهصورت خودجوش توسط افراد مختلف انجام شده است. همه فعالیتها به انگیزه کتابخوانکردن گروهی از مردم است؛ در روزگاری که همه با کتاب قهر کردهایم.

اگر بخواهیم فرهنگ مطالعه بین مردم گسترش یابد، چارهای جز این نیست که هر شهروند تبلیغ و گسترش مطالعه را وظیفه خودش بداند.

کتابخوانکردن کودکان کار هم ایدهای بود که به فکر یک کارشناس ادبی باسابقه و خلاق کانون پرورش فکری در خراسان جنوبی رسید.  

ویدا بزّی به ذهنش رسید که برای کودکان کار طرح ترویج کتابخوانی را ایجاد کند. ماجرا از جایی شروع شد که او سال گذشته در هفته‌ ملی کودک به مدیرکل کانون پرورش فکری خراسان جنوبی (خانم حمیدی) پیشنهاد می‌دهد که بسته‌ای فرهنگی شامل کتاب، سرگرمی و کارت عضویت رایگان ویژة مراکز کانون تهیه کنند و آن را در خیابان‌ها و سر چهارراه‌ها، بین کودکان و نوجوانان کار توزیع نمایند.

مدیرکل کانون هم با روی باز از این ایده استقبال کرد. سر چهارراهها بستههای کتاب به بچه‌ها هدیه داده می‌شد و بچهها بهصورت رایگان به عضویت کانون درمی‌آمدند. این طرح خاطره‌ای به‌یادماندنی شد در ذهن کودکان و نوجوانان کار بیرجند. اما امسال طرح ترویج کتابخوانی برای کودکان کار شکل دیگری به خودش گرفته است.

هدیهای برای پسر خوب کتابخوان

کارشناس خوشفکر کانون به فکرش رسید که پاکتی شامل چند کتاب کنار سطلهای زباله قرار دهد یا این پاکت را از شاخه‌های درخت‌های کاجی که نزدیک سطلهای زباله هستند، آویزان کند. این پاکتها طوری در مسیر رفتوآمد کودکان و نوجوانانی که مواد بازیافتی را در سطل‌های زباله‌ جست‌وجو می‌کنند، قرار گرفت که وقتی بچهها از سطلهای زباله مواد بازیافتی را جست‌وجو می‌کردند، چشمشان به پاکتهایی با ربانهای رنگی می‌خورد؛ پاکتهایی که بالای سمت چپ آن نوشته شده است: «فرستنده: خراسان جنوبی، بیرجند، خیابان شهدا، انتهای شهدای ۶، اداره‌کل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان» و در سمت راست نوشته شده است: «گیرنده: پسر خوب کتابخوان! کتاب داخل پاکت هدیه‌ای است برای تو. می‌توانی با در دست ‌داشتن این پاکت و مراجعه به یکی از مراکز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، به‌صورت رایگان عضو شوی و کتاب‌های بیشتری بخوانی».

تا به حال این طرح چند کودک را کتابخوان کرده است. این جمله را خانم بزی می‌گوید. او توضیح می‌دهد: پس از اجرای این طرح، چند کودک به کانون مراجعه کردهاند و خواستهاند عضو کانون شوند. ما هم آنها را عضو کردهایم و اتفاقاً اعضای فعالی هم هستند.

او ادامه می‌دهد: همین تعداد کودک و نوجوانی که به کانون مراجعه کردهاند، برای ما اتفاق بزرگی است چون فعالیتهای فرهنگی آن هم در میان این قشر بهسرعت نتیجه نمی‌دهد. بسیاری از کودکان کار علاقهای ندارند که به عنوان کودک کار شناخته شوند و همین مسئله آنها را از حضور در محیطهایی مانند کانون منع می‌کند. زمان زیادی خواهد برد که این اعتماد و علاقه بین کانون و این قشر به وجود آید،.

بزی اما امیدوار است که این طرح تعداد بیشتری از کودکان و نوجوانان کار را کتابخوان کند و طرح او در سطح کشور گسترش یابد. چون کتابخوانی، علاوه بر آرامکردن رنج درونی این افراد، نگاه تازهای را پیش چشم همه آنها می‌گشاید و فصل تازهای را در زندگی‌شان ایجاد می‌کند. 

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.