به گزارش قدس آنلاین، برنامه تلویزیونی ثریا در قسمت اخیر خود مناظره زندهای با حضور مهدی رحمانیان مدیرمسئول روزنامه شرق و سیدیاسر جبرائیلی پژوهشگر اقتصاد سیاسی بهمناسبت دوسالگی توافقنامه برجام برگزار کرد. دو طرف در این برنامه دیدگاههای خود نسبت به برجام را مطرح کردند؛ جبرائیلی منتقد برجام و معتقد بود که این توافقنامه تقریباً هیچ کمکی به اقتصاد کشور نداشته بلکه ضررهایی را نیز به ایران وارد کرده است و در مقابل رحمانیان از این توافقنامه دفاع میکرد. جبرائیلی همچنین در بخشهایی از این برنامه با نمایش دادن تیترهای روزنامههای اصلاحطلبان پیش و پس از برجام از اغراقهای فراوانی که نسبت به برجام صورت گرفته بود شدیداً انتقاد کرد و گفت که اصلاحطلبان با این کار مردم را رسماً فریب دادهاند. او همچنین در بخشی از این برنامه گفت که متن برجام همان متن یک مؤسسه آمریکایی است که ۱۴ ماه پیش از توافق برجام منتشر شده بود.
پس از این مناظره روابط عمومی وزارت امور خارجه بیانیهای صادر و نسبت به این برنامه شدیداً اعتراض کرد. وزارت امور خارجه در جملاتی علیه یاسر جبرائیلی نوشت که "زمان این تردستیهای ژورنالیستی مدتها است که گذشته و مردم ما فریب این صحنهسازیهای سیاسی توسط تازه از راه رسیدگان ناشی و کماطلاع را نخواهند خورد".
بعد از انتشار این بیانیه وزارت امور خارجه، سید یاسر جبرائیلی نیز متعاقباً جوابیهای به آن منتشر کرده و رونوشتی از آن را برای انتشار در اختیار خبرگزاری تسنیم قرار داده است. متن کامل جوابیه جبرائیلی به وزارت امور خارجه بهشرح ذیل است:
پیرو مناظره روز چهارشنبه ۲۷ دیماه ۹۶ اینجانب با آقای مهدی رحمانیان مدیرمسئول روزنامه شرق در برنامه ثریا، وزارت امور خارجه دولت آقای روحانی بیانیهای صادر کرده و ضمن ایراد ناسزاهایی چون «تازه از راه رسیده»، «کماطلاع»، «عقدهگشا»، «مغرض سیاسی و جناحی»، «مصاحبه سخیف ساختگی»، «همنوایی با دشمنان» و...، مسائلی را مطرح کرده است که لازم میدانم نکاتی را درباره آنها متذکر شوم.
اولاً از خواندن متن این بیانیه حقیقتاً بسیار خوشحال شدم. وقتی شنیدم وزارت خارجه علیه این حقیر بیانیه داده، با خود گفتم لابد چونان همه بیانیههایی که از آن دستگاه صادر میشود، مرا نیز به «خویشتنداری» توصیه کردهاند. اما با مطالعه بیانیه دیدم که خیر، وزارت خارجه ما هم میتواند مواضع آتشین اتخاذ کند؛ اما ظاهراً آن کلیگوییهای دیپلماتیک، مصرف خارجی و این ناسزاگوییها، مصرف داخلی دارد.
ثانیاً جای خشنودی است که این بیانیه درباره ۹۰ درصد اظهارات این حقیر در برنامه ثریا سخنی برای گفتن نداشته و صرفاً درباره یک نکته بیانیه داده است که آن هم نهتنها تکذیبیه نیست، بلکه تأییدیه است. آن نکته، اشاره حقیر به انتشار متن برجام توسط اندیشکده آمریکایی International Crisis Group چهارده ماه پیش از توافق بود که دوستان وزارت خارجه ضمن تأیید این سخن، در کمال تعجب آن را نقطه قوت مذاکره کنندگان دانستهاند: «اینکه در میانه راه یک مؤسسه مطالعاتی پیشنهادهایی را برای پایین آمدن مذاکره کنندگان آمریکایی از مواضع خود مطرح نماید و آنها هم قبول نمایند، اتفاقاً نقطه قوت مذاکره کنندگان ایرانی است». همانطوری که مشاهده میکنید، آقایان تکذیب نکردهاند که مفاد پیشنهاد ICG در برجام تکرار شده است، اما حقیقتاً جای سؤال است که؛ تکرار متن پیشنهادی یک اندیشکده وابسته به دولت آمریکا ــ که جرج سوروس از اعضای اصلی آن است ــ در برجام، چگونه نقطه قوت مذاکره کنندگان ایرانی است؟
ثالثاً، وزارت خارجه اظهارات این جانب را «تردستی ژورنالیستی» خوانده و گفته است «مردم فریب صحنهسازیهای سیاسی مخالفان برجام را نخواهند خورد». برادران گرامی! تردستی ژورنالیستی و صحنهسازی سیاسی را کسانی انجام دادند که مدعی شدند تمامی تحریمها در روز اجرای برجام لغو ــ و نه تعلیق ــ خواهد شد. کسانی مردم را فریب دادند که آب خوردن مردم را هم به برجام پیوند دادند. لیست این تردستیها و صحنهسازیها فراوان است، مکرر درباره آنها سخن گفتهایم و صدای مقامات دولت هنوز در گوش مردم است. از دیگر سو، همه گفتهها و نوشتههای منتقدان در طول مذاکرات و ادعاهای شما عالیجنابان موجود است. مردم خوب میفهمند چهکسانی دغدغه منافع ملی را داشتند و درباره این روزها انذار میدادند و چهکسانی عدهای را با «یک دلاری و هزار تومانی» وسط خیابانهای تهران رقصاندند.
رابعاً، این پرسش از جناب آقای دکتر ظریف بسیار جدی است که؛ آمریکاییها، چه امیدی به حضور طیف سیاسی جنابعالی در قدرت داشتند و پیروزی شما در انتخابات چهنفعی برایشان داشت که به شورای روابط خارجی آمریکا رفتید و آنها را تهدید کردید که اگر توافق نشود، مردم به افراد دیگری رأی خواهند داد. «همنوایی با دشمنان قسمخورده ملت»، این رفتارهای حیرتانگیز شما سیاسی است یا نقدهای مستند ما بر برجام؟
خامساً، بارها گفتهایم و باز هم تکرار میکنیم که دو برجام وجود دارد؛ یکی برجام آمریکایی که متن برجام موجود با همه سوابق درخشانش است، و دیگری برجام نظام جمهوری اسلامی که اجرای آن، مشروط به شروط ۹گانه رهبر حکیم انقلاب اسلامی است، که دولت اغلب آنها را رعایت نکرده است. لذا دولت آقای روحانی حق ندارد توافق خود با آمریکاییها را بهپای نظام بنویسد. طبق شروط رهبر انقلاب، اقداماتی نظیر تصویب تحریم کاتسا، نقض برجام است و باید روال مصوب مجلس درباره تعهدات ایران طی شود. دولت آقای روحانی اگر مجری برجام نظام بود، تاکنون این روال مصوب را طی کرده بود.
سادساً، وزارت امور خارجه در پایان بیانیه خود، این حقیر را به پیگیری حقوقی تهدید کرده است. من حتماً از شکایت این دستگاه استقبال میکنم تا در یک دادگاه علنی، ناگفتههای دیگری را نیز بازگویم.
سابعاً، در بیانیه وزارت خارجه ادعا شده است صدا و سیما با این حقیر «مصاحبه سخیف ساختگی» کرده است. ظاهراً آقایان تفاوت مناظره و مصاحبه را نمیدانند. برنامه ثریا مصاحبه یکطرفه مانند تمام مصاحبههای مقامات دولتی نبود، بلکه یک مناظره میان این حقیر و یکی از بزرگترین بزککنندگان آمریکا یعنی مدیرمسئول روزنامه شرق بوده است. اگر تصور دوستان وزارت خارجه این است که مدیرمسئول روزنامه شرق «نقش ساختگی» داشته است، این را باید از وی سؤال کنند، اما پیشنهاد اینجانب این است که در برنامهای دیگر، یکی از مسئولان وزارت خارجه به مناظره بیایند تا مناظره، بهزعم آنان، «واقعی» شود.
نهایتاً از مسئولان محترم سازمان صدا و سیما درخواست میکنم به این نکته توجه داشته باشند که امروز، روز نتیجه گرفتن از تجربه برجام است. تجربه برجام، همان بیفایده بودن مذاکره با آمریکا و ضرورت بازگشت به خویشتن برای رسیدن به عزت و پیشرفت و تعالی ملت ایران است. جز با این قبیل برنامهها، تجربه گرانسنگ برجام به دست نخواهد آمد. صدا و سیما اگر در این برهه، به درسها و تجربههای برجام نپردازد، وظیفه خود را در حق ملت ادا نکرده است.
والعاقبة للمتقین
سید یاسر جبرائیلی
۳۰ دیماه ۹۶
نظر شما