تحولات لبنان و فلسطین

یزد- استان یزد در مرکز ایران در قلمرو سلسله جبال مرکزی قرارگرفته که ازنظر آب و هوائی در ناحیه کوهستان شیرکوه معتدل و در دیگر نواحی گرم و خشک است.

پناهگاه تاریخی شیرکوه بی‌پناه مانده است

قدس: شیرکوه غنی‌ترین منطقه به لحاظ گونه‌های گیاهی در استان یزد است و یک کانون گونه‌زایی گیاهی در کشور است که ازلحاظ تنوع گونه‌های گیاهی، در نوع خود بی‌نظیر است.

تنها در یک منطقه ۵۰ هزار هکتاری در شیرکوه، ۶۰۰ گونه گیاهی شناسایی‌شده که این میزان ۸۰ درصد گونه‌های گیاهی استان یزد را تشکیل می‌دهد.

ناحیه کوهستانی شیرکوه، کوه برفخانه، کوه لاخسر، کوه گارو، کوه هامانه، کوه خونزا و دیگر ارتفاعات استان یزد، مناطقی هستند که بیش از ۳۰۰ گونه گیاهی را در خود جای داده اند.

شیرکوه مجموعه کوه‌هایی است واقع در استان یزد که مساحتی معادل سه هزار کیلومترمربع را شامل می‌شود و این کوهستان که غالباً در زمستان از برف و یخ پوشیده است، لطیف کننده هوا و تأمین‌کننده آب بسیاری از قنوات یزد(عروس کویر) است و به همین دلیل در دل مردم جایگاه ویژه‌ای دارد و به‌حق، مادر استان یزد لقب گرفته است.

شیرکوه همچنین یکی از نقاط سردسیر و خوش آب‌وهوای استان محسوب می‌شود و بیشتر توانمندان یزدی ویلایی در روستاهای اطراف این کوه به‌ویژه در ده بالا ، طزرجان و بنادک سادات دارند که حال این موضوع خود به یکی از دغدغه‌های دوستداران محیط‌زیست تبدیل‌شده است.

سرکوب کوهستان

اهمیت شیرکوه بر هیچ شخصی پوشیده نیست اما با سرکوب کوهستان شیرکوه زیر لودرها و همچنین جایگزین شدن ویلاهای لوکس به‌جای درختان کهن‌سال از اهمیت این کوهستان هرروز کاسته می‌شود.

سرکوب کوهستان شیرکوه زیر چرخ لودرها و همچنین جایگزین شدن ویلاهای لوکس به‌جای درختان کهن‌سال از اهمیت این کوهستان هرروز می کاهداین جمله را یکی از اعضای هیئت‌علمی دانشگاه یزد عنوان می‌کند و با اشاره به اهمیت تولید آب در منطقه شیرکوه می‌افزاید:  چهار دهه است که راستای حفظ منابع طبیعی در کشور تلاش‌های زیادی صورت گرفته است اما درنتیجه بر تعداد سیلاب‌ها افزوده‌شده است؛ به‌طوری‌که در سه دهه اخیر ۲۵۰ درصد بر تعداد سیلاب‌ها افزوده‌شده است.

علی طالبی بابیان اینکه کشور ایران در فرسایش خاک در جهان مقام اول را کسب کرده است، اظهار می‌کند: این وضعیت خوبی نیست که در این وضعیت بخشی از آن دست متخصصینی است که در سیاست هیچ دستی ندارند و اما ما را در این راستا واقعاً چه شده است؟ چرا باید سال‌به‌سال بر بودجه ستاد حوادث غیرمترقبه افزوده شود اما خروجی آن‌ها افزایش تعداد سیلاب‌ها و تخریب در طبیعت باشد.

طالبی خاطرنشان می‌کند:  با توجه به اینکه سازندهای سخت از منابع مهم ذخیره آب در دنیا هستند، پتانسیل آب زیرزمینی در سنگ‌های گرانیتی منطقه شیرکوه واقع در جنوب غرب یزد مورد ارزیابی قرارگرفته است؛ به‌گونه‌ای که این منطقه ازلحاظ اهمیت اصلی‌ترین منبع تغذیه آبخوان آبرفتی دشت یزد اردکان است.

سمینارهای بدون خروجی

این استاد دانشگاه در ادامه تصریح می‌کند: سال‌های سال است که سمینارهای مختلفی در این راستا تشکیل می‌شود اما چرا هیچ‌یک از این‌ها خروجی مناسبی نداشته و سال‌به‌سال بر تخریب‌های محیط‌زیست افزوده می‌شود؛ همچنین تحقیقات جدید نشان می‌دهد انسان هم‌اکنون مهم‌ترین عامل فرسایش خاک‌های سطحی زمین محسوب می‌شود و نقش تخریبی آن در این زمینه از نقش عوامل طبیعی بیشتراست.

وی با تأکید بر اینکه امروزه بهترین راهکارها در خصوص بهره‌برداری مناسب و پایدار از منابع طبیعی در سطح دنیا، مدیریت یکپارچه در حوزه آبخیز است، اذعان می کند: کوه‌های ایران تأمین‌کننده بیش از ۷۰ درصد منابع آبی است و همه شهرهای واقع در فلات مرکزی ایران پشتشان به کوه وصل است؛ به‌گونه‌ای که کوهستان شیرکوه یک پناهگاه تاریخی بازمانده دوران چهارم برای جویندگان ایران است و همچنین یک جزیره ثبات در اقیانوس متلاطم فلات مرکزی ایران به‌حساب می‌آید.

سلامت آبخیز

عضو هیئت‌علمی دانشگاه یزد بابیان اینکه سلامت آبخیز به‌عنوان شاخص از اهمیت خاصی برخوردار است، بر لزوم تغییر نگرش جامعه به‌عنوان تنها راهکار مناسب در این راستا تأکید کرد ه و ادامه می‌دهد: در جامعه جهانی در بحث‌های مشارکت مردمی موضوع تغییر نگرش‌ها به‌خوبی جاافتاده است که ما هم نسبت به این مهم نباید از هیچ تلاشی دریغ کنیم؛ چراکه حفظ طبیعت در فلسفه وجودی انسان‌ها نهادینه‌شده است.

طالبی ضمن گلایه از مسئولان عنوان می‌کند: انتظار حمایت بیشتری از مسئولان در مسائل زیست‌محیطی و بها دادن به کوهستان شیرکوه داریم؛ چراکه اگر شیرکوه نباشد یزدی هم وجود نخواهد داشت.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.