تحولات منطقه

قدس آنلاین: همه چیز از «هشتگ» آغاز شد ... هشتگ‌هایی که در فضای اینستاگرام، «کتابخانه و موزه ملی ملک» را می‌شناساندند. هشتگ‌ها اما بی‌هدف نبودند؛ دوستدارانی آن‌ها را در سال‌های گذشته همچون پیوستار نخستین موزه وقفی- خصوصی ایران در فضای مجازی، به کار گرفته بودند تا نشان دهند یک موزه می‌تواند فرای دیوارهای ساختمان خود، در جاهای دیگر حضوری پیوسته با واقعیت خود داشته باشد. کسانی که آن هشتگ‌ها را در اینستاگرام به کار برده بودند، هفته گذشته ناگهان با فراخوانی متفاوت روبه‌رو شدند «دوست عزیز! شما به دلیل به‌کاربردن هشتگ‌های (#کتابخانه-و-موزه-ملی-ملک، #موزه-ملی-ملک یا #موزه-ملک) در اشتراک اینستاگرام خود، به یک تور ویژه هم‌زمان با روز جهانی موزه ۲۰۱۸ میلادی، در کتابخانه و موزه ملی ملک دعوت شده‌اید» ... و این آغاز یک کار ویژه بود ...

همه چیز از «هشتگ» آغاز شد
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

مخاطبان‌اند که معمولا موزه‌ها را برمی‌گزینند و به سراغ‌شان می‌روند یا موزه‌ها بیش‌تر با تبلیغ و آگاهی‌رسانی می‌کوشند دوستداران و مخاطبان را به سوی خود بکشانند. شعار امسال روز جهانی موزه اما بر پیوستگی مخاطبان و موزه‌ها تاکید می‌کند؛ مخاطبانی که موزه را روایت می‌کنند و با روایت‌شان پیوستگی و حضور موزه، بیرون از تالارها و ساختمان آن می‌شوند. شبکه‌ای از پیوندها، پیوستگی را در پی می‌آورند. مخاطبان در فضای مجازی هشتگ می‌گذارند و هشتگ‌ها دستاویز و فرصت پدیدآوردن پیوندها می‌شوند. کتابخانه و موزه ملی ملک، برای تحقق نمادین شعار روز جهانی موزه در سال ۲۰۱۸ میلادی، در پی راویانی رفت که موزه ملی ملک را در فضای اینستاگرام به اشتراک گذاشته و هشتگ‌های (#کتابخانه-و-موزه-ملی-ملک، #موزه-ملی-ملک یا #موزه-ملک) را به‌کاربرده‌اند. آنان هم‌زمان با روز جهانی موزه به یک تور ویژه مشترک برای تماشای نادیده‌های یک موزه فراخوانده شدند؛ توری که دیگر فقط بازدید موزه و آثار آن نبود ...

هشتگ‌گذاران در موزه

مهمانان که از راه اشتراک اینستاگرام خود، فراخوانده شده بودند پس از حضور در موزه و پذیرشی ویژه، نخست در کارگاه ضرب سکه و روایت نمایشی و عروسکی در دو تالار موزه شرکت کردند. عروسک کمال‌الملک در تالار آثار کمال‌الملک و خاندان غفاری از خودش روایت کرد و ناصرالدین شاه قاجار روبه‌روی تابلوی «میدان مشق»، همچنین در نمایشگاه «گزیده هنر اسلامی- ایرانی؛ دوره قاجار» از سایه‌روشن درآمد و پیش روی میهمانان ایستاد. دوستداران کتابخانه و موزه ملی ملک سپس به تماشای مخزن آثار موزه‌ای رفتند.

عکسی به یادگار به دنیای ایران عصر قاجار

نمایشگاه «گزیده هنر اسلامی- ایرانی؛ دوره قاجار» در این تور ویژه فرصتی جذاب فراهم آورد تا میهمانان تور ویژه روز جهانی موزه، لباس قاجاری بپوشند و در نمایشگاه با شمایل قاجاری و آثار این دوره به یادگار عکس بگیرند.

مخاطبان مهمان‌شده اکنون یادگار و خاطره‌ای دارند که ویژه روز جهانی موزه ۲۰۱۸ در کتابخانه و موزه ملی ملک است و می‌توانند با هشتگ جهانی و مشترک این روز با موزه‌های دیگر پیوند بخورند. این روز برای آنان البته خاطره‌ای ویژه برجای می‌گذارد. آن‌ها در شمایل موزه، خود را ثبت کرده و تنها بیننده نبوده‌اند؛ موزه، بهانه پیوند و خاطره‌آفرینی‌شان شده است. آن‌ها می‌توانند خود را در جهان موزه به نمایش بگذارند و در دنیای خیال‌انگیز تاریخ سرکنند. دیگر تنها فهم تاریخی هدف نیست، که تجربه کنونی و فردی نیز زمینه‌ساز پیوند می‌شود و حلقه‌هایی تازه با لینک‌های مجازی شکل می‌گیرد. کتابخانه و موزه ملی ملک، هم‌زمان با روز جهانی موزه در سال ۱۳۹۷ خورشیدی، میزبان یک مهمانی دگرگونه بود؛ هشتگ‌ها مسیر برپایی و فراخوان آن بود و دوباره روایتی برای پیوستگی در قابی دیگر شکل گرفت.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.