به گزارش قدس آنلاین، دامنه اعتراضات و تظاهراتهای شهروندان عراقی در بصره و سایر شهرهای عراقی به دلیل وضعیت بد خدماترسانی دولت و بیکاری جوانان و فساد اداری در هفتمین روز خود (دیروز جمعه 13 جولای) به نجف اشرف و کربلای معلی نیز رسید.
علاوه بر بصره، شهرهای ناصریه (مرکز استان ذیقار)، العماره (مرکز استان میسان)، کربلا و نجف اشرف نیز شاهد تظاهراتهای مردمی بود.
به نوشته پایگاه خبری شبکه «السومریة»، شدت این اعتراضها به حدی بود که شورای وزارتی امنیت ملی نشستی فوقالعاده به ریاست «حیدر العبادی» نخست وزیر و وفرماندهی کل نیروهای مسلح برگزار کرد و مقامات سیاسی عراق به این اعتراضها واکنش نشان دادند.
وزرای امنیت، دفاع، کشور و امنیت ملی، رئیس دستگاه اطلاعاتی و مشاور شورای امنیت ملی و رئیس ستاد مشترک ارتش عراق در این نشست حضور داشتند و برخی منابع میگویند که این نشست چند ساعت پس از اعزام نیروهای نظامی و امنیتی به مناطق مختلف کشور برگزار شد. گفته میشود که دولت عراق برای مهار شرایط به وجود آمده دههزار سرباز و نیروهای امنیتی به منظور حفظ امنیت استانهای مختلف اعزام کرده است.
«مقتدی صدر» رهبر جریان صدر و رئیس ائتلاف «سائرون» نیز خواستار حمایت از تظاهراتکنندگان و عدم تعدی به آنها و حفظ اموال عمومی شد و طی پستی در شبکه اجتماعی توئیتر نوشت: ما راضی نیستیم که به تظاهراتکنندگان مظلوم تعدی شود و از تظاهراتکنندگان نیز انتظار داریم که بیتالمال و اموال عمومی را حفظ کنند زیرا این داراییها متعلق به ملت است نه فاسدان.
مرجعیت دینی عراق نیز ضمن اعلام همبستگی خود با اهالی بصره، از ساکنان این استان شیعه نشین خواست تا از روشهای مسالمت آمیز در تظاهرات استفاده کنند و اعلام کرد که با وجود تامین بودجه، در ارائه خدماتی عمومی به مردم بصره کوتاهی صورت میگیرد لذا از دولت مرکزی و محلی خواست تا به مطالبات مردم پاسخ دهد.
«فاضل الغراوی» عضو کمیساریای حقوق بشر عراق نیز جمعه (دیروز 13 جولای)، از زخمی شدن یکی از کارمندان این کمیساریا در تظاهرات استان «میسان» خبر داد و گفت این کارمند ما در حال نظارت بر تظاهرات میسان بود که از ناحیه کتف و سر طی درگیری میان تظاهراتکنندگان و نیروهای امنیتی زخمی شد.
بنا بر گزارش رسانههای محلی عراق، اعتراضها و تظاهراتها در بصره، ذیقار، نجف اشرف و کربلای معلی تا به آتش کشیدن دفتر احزاب سیاسی نیز رسید.
روزنامه «العربی الجدید» امروز (شنبه 14 جولای) به نقل از یک افسر عالیرتبه در وزارت کشور، عراق نوشت: طی تظاهراتها و اعتراضهای جمعه شب پیش، نُه دفتر و مقر حزب در استانهای بصره، ذیقار، نجف اشرف و کربلای معلی به آتش کشیده شد که دفتر احزاب «الدعوة»، «جریان حکمت ملی»، «الفضیلة»، عصائب اهل الحق، گردانهای حزبالله و ائتلاف «الفتح» بود.
دو کشته و بیش از شصت زخمی؛ انسداد 40 جاده و حمله به فرودگاه نجف
این منبع شمار قربانیان این درگیریها را 61 زخمی و دو کشته اعلام کرد که در میان زخمیها، 30 نفر از نیروهای امنیتی بودند. تظاهراتکنندگان دستکم 40 جاده اصلی را بستند و تا بامداد امروز نیز بسیاری از آنها هنوز در خیابانها بودند و شمار آنها در حال افزایش است.
در تظاهرات روز گذشته تظاهراتکنندگان وارد فرودگاه نجف اشرف و شماری از ساختمانهای اداری در استان میسان شدند اما نیروهای ضد شورش موفق شدند آنها را از این ساختمانها بیرونکنند هرچند که خساراتی مادی به ساختمان فرودگاه وارد شد. وزارت حمل و نقل عراق بلافاصله پس از یورش تظاهرات کنندگان، کلیه هواپیماها را از نجف اشرف به بغداد منتقل کرد و مسافران را تحت الحفظ از طریق زمینی به مقصد هدایت کرد.
در پی این نابسامانی در فرودگاه نجف اشرف، خطوط هوایپمایی کویت کلیه پروازها به مقصد نجف اشرف را از روز شنبه (امروز) تا اطلاع ثانوی لغو کرد.
برخی منابع رسانه ایاز از سرگیری پروازها به فرودگاه نجف، پس از خارج شدن کلیه تظاهراتکنندگان از آن، از شب پیش خبر میدهند اما هنوز وزارت حمل و نقل عراق این خبر را رسما تایید نکرده است.
مدیریت فرودگاه نجف اشرف نیز اعلام کرد که علیه مقامات امنیتی که مانع حملات خرابکارانه نشدهاند، نزد دستگاه قضایی شکایت خواهد کرد و دولت محلی و نیروهای امنیتی را مسئول این خسارات وارده به فرودگاه میداند.
حمله به فرودگاه توطئه بود؟
«جواد الکرعاوی» معاون رئیس شورای اداری فرودگاه نجف نیز اعلام کرد که طراحان این توطئه، برخی مقامات مسئول دولتی و برخی احزاب دارای اهداف اقتصادی هستند که طی سالهای متمادی به دنبال سیطره اقتصادی بر این فرودگاه بودهاند.
این مسئول عراقی گفت، آنها (طراحان حمله به فرودگاه نجف) با تحریک معترضان موجب ورود آنها به فرودگاه و تخریب تجهیزات مختلف آن و در نتیجه بسته شدن آن شدند.
منابع محلی نیز اعلام کردند که دولت عراق، اینترنت برخی از شهرها از جمله الهارثه، المعقل و الزبیر در استان بصره و «الهندیه»، مرکز شهر نجف اشرف، ناصریه، میسان و بخشهایی از استان بابل را قطع کردند.
تظاهرات ادامه مییابد؟
در چنین شرایطی، تظاهراتکنندگان تاکید دارند که تا زمانی که اصلاحات انجام نشود، به اعتراضهای خود ادامه میدهند. شیخ «سعد الحلفی» عضو شورای عشائر بصره نیز در گفتوگو با العربی الجدید اظهار داشت که تا زمانی که معترضان به ایجاد تغییر در کشور اطمینان نیابند، به تظاهرات ادامه خواهند داد.
«لؤی الیاسری» استاندار نجف اشرف نیز در گفتوگو با السومریة، با اشاره به مسالمتآمیز بودن اعتراضها مقابل استانداری اعلام کرد که تظاهراتکنندگان قصد ورود به ساختمان استانداری را داشتند اما پس از گفتوگو تفاهم حاصل شد و ما مطالباتشان را دریافت کردیم.
«نوری المالکی» معاون رئیسجمهور عراق نیز که دفتر حزب او «الدعوة» نیز دیروز هدف تظاهرات کنندگان قرار گرفت، پنجشنبه، از اهمال دولت در قبال مطالبات اساسی شهروندان عراقی و عدم خدماترسانی مناسب و رفع مشکل بیکاری انتقاد کرده بود.
وی پنجشنبه شب در دیدار با جمعی از خبرنگاران گفت: مناطق جنوبی عراق به طور مشخص عامدانه در دوره رژیم سابق، مورد اهمال واقع میشد. پس از سقوط صدام نیز دولتهای مختلف مشغول مقابله با تروریسم ، داعش و مشکلات ناشی از منازعات طائفهای بودند. درباره استانهای غربی کشور نیز شرایط مشابهی حاکم شده است.
منبع: خبرگزاری فارس
انتهای پیام/
نظر شما