تحولات منطقه

همایش بین المللی امام رضا و گفتگوی ادیان توحیدی در اصفهان عنوان «عدالت و محبت در ادیان» به میزبانی آستان قدس رضوی برگزار شد.

نخستین گردهمآیی نمایندگان ادیان توحیدی کشور به میزبانی آستان قدس رضوی برگزار شد
زمان مطالعه: ۱۲ دقیقه

به گزارش خبرنگار فرهنگی قدس آنلاین به نقل از مرکز اطلاع رسانی همایش بین المللی امام رضا ع و گفتگوی ادیان، نخستین پیش نشست تخصصی داخلی این همایش با عنوان «عدالت و محبت در ادیان» پیش از ظهر پنجشنبه ۱۹ مهر ماه به همت آستان قدس رضوی و به میزبانی شهر اصفهان و با حضور نمایندگان ادیان توحیدی کشور برگزار گردید.

در این گردهمآیی آیت الله دکتر عبدخدایی دبیر علمی همایش بین المللی امام رضا(ع) و گفتگوی ادیان، آیت الله طباطبایی نژاد نماینده ولی فقیه در استان اصفهان، آذین نماینده آستان قدس رضوی در استان اصفهان، حیدرعلی عابدی نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی، مهدی فولادگر عضو شورای اسلامی شهر اصفهان و نمایندگان ادیان مسیحی، کلیمی و زرتشتی در سالن همایش های موسسه اهل بیت اصفهان حضور یافتند.

در ابتدای این همایش نماینده آستان قدس رضوی در استان اصفهان ضمن خوش آمد گویی به میهمانان و اقلیت های دینی اظهار داشت: از اینکه دعوت ما را  پذیرفتید و به این همایش آمده اید بسیار سپاسگزارم و امیدوارم بتوانیم برنامه خوبی را در کنار هم برای گفتگوی مناسب بین ادیان پیش ببریم.

آذین ادامه داد: حضرت محمد(ص) نه تنها همه علمای دین را به هدایت علمی فرامی خواند بلکه مناظره صحیح بین ادیان مختلف را نیز آموخت و گفتمان تعامل و همزیستی میان پیروان ادیان را نیز بنیان نهاد تا ما با این آموزه ها، امروزه روابط بهتری را با دیگر ادیان داشته باشیم.

نماینده آستان قدس رضوی در استان اصفهان گفت: امیدوارم این همایش تاثیر گذار باشد و ادیان مختلف بتوانند با یکدیگر گفتگوی مناسب تری نسبت به گذشته داشته باشند و با محبت افزون تری با یکدیگر رفتار کنند.

محبت مورد نیاز درون جامعه با گفتگو بین ادیان به دست می آید

در ادامه این همایش آیت الله دکتر عبدخدایی دبیر علمی همایش بین المللی امام رضا(ع) و گفتگوی ادیان با تسلیت فرا رسیدن ماه صفر اظهار داشت: اگر چه ماه صفر در میان مسلمانان شیعه ماه مصیبت است اما همزمان ماه شهادت و رشادت نیز هست مانند خطبه ای که امام سجاد(ع) در سرزمین شام ایراد کردند و در این ماه و در قلب دشمن، قلب دشمن را به هم ریختند.

وی ادامه داد: تشکر میکنم از حضور شما عزیزان که از ادیان متعدد توحیدی به این همایش آمده اید و امیدواریم به مهمانی امام هشتم علیه السلام آمده باشید و از وجود امام هشتم برای گفتگو بهره ببریم.

عضو مجلس خبرگان رهبری افزود: ما در این همایش بحث گفتگو، عدالت و محبت با ادیان را داریم که دو بحث مهم و کلیدی است. محبت اصل و شاخص مهمی در میان ارزش های انسانی است و عدالت نیز عامل برجسته ای است که پیامبران نیز به دنبال آن بوده اند و در واقع محبت بهترین انگیزه برای انجام کارها و سامان و الفت جامعه بشری محسوب می شود.

آیت الله عبدخدایی بیان کرد: اولیای خدا اگر کاری را انجام  میدهند برای عشق به خداست و محبت سرچشمه همه کارهایشان شده است و محبت الهی آنها را وادار به اعمال خوب و نیک می کند البته محبت نباید جاهلانه باشد زیرا ناخواسته مشکلاتی را به بار خواهد آورد.

دبیر علمی همایش بین المللی امام رضا(ع) و گفتگوی ادیان با اشاره به روایتی از حضرت مسیح(ع) گفت: حضرت مسیح علی نبینا و آله و علیه السلام در یکی از سفرهای خود بعد از صرف شام و استراحت همراهان با طشت پر آبی به سمت شاگردان و حواریون خود می رود تا پای آنها را بشوید اما شاگردان و حواریون می گویند شما بزرگتر ما هستی و نباید این کار را انجام دهید اما حضرت مسیح با وجود ممانعت شاگردان پای آنها  را می شوید تا به ما و پیروان خود بیاموزد آنها نیز نسبت به مردم بذل محبت داشته باشند.

وی ادامه داد: همچنین یکی از اصحاب امام کاظم علیه السلام به مهمانی امام هشتم یعنی حضرت رضا علیه السلام دعوت شده بود و تعریف میکرد امام رضا حتی مرکبی هم برایش تهیه دیده بودند و موقع خواب امام هشتم بستر او را آماده می کنند و می فرمایند: مهرورزی به مردم نیمی از سعادت است، مردم اگر عاقبت به خیری بخواهند باید به یکدیگر محبت کنند.

آیت الله دکتر عبدخدایی افزود: عشق و محبت به مردم انگیزه تمام حرکات اخلاقی است و محبت باید بر مبنای عدالت باشد همانطور که قرآن می گوید برای مردم کتاب و قانون فرستادیم تا براساس عدالت، زندگی و جامعه را اداره کنند.

عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: ما در دنیای امروز بسیار به محبت و عدالت نیازمندیم و در دنیایی که بر محور پول می چرخد و بدترین اعمال را با نام حقوق بشر انجام می دهند به محبت خیلی نیاز داریم و گفتگو بین ادیان می تواند این مهم را تأمین کند.

هدف از وحدت ادیان این نیست که مسیحی، مسلمان بشود

همچنین آیت الله طباطبایی نژاد نماینده ولی فقیه در استان اصفهان در پیش نشست تخصصی «عدالت و محبت در ادیان» اظهار داشت: هدف از گفتگوی بین ادیان این است که با اهل کتاب همفکری داشته باشیم چون ما با اهل کتاب در خیلی از موارد مشترک هستیم و مسئله وحدت و اتحاد میان ادیان مقوله ممکن و میسری است.

نماینده ولی فقیه و امام جمعه استان اصفهان ادامه داد: باید بدانیم بخشی از مردمان اهل کتاب اعم از مسلمین، یهودی، مسیحی و کلیمی اهل کتاب واقعی نیستند چرا که خیلی از صهونیست های یهودی و آمریکایی های مسیحی و مسلمانان تکفیری در حق همنوعان خود از ظلم و جور دریغ ندارند؛ با اینکه حضرت مسیح و دیگر پیامبران آمده بودند برای محبت و دوستی و دعوت ما به گفتگو در واقع دعوت از متدینان به دین حضرت عیسی و مسیح و زرتشت و محمد است نه دعوت از کسانی که صرفا ادعای دینداری به این ادیان را می کنند.

وی افزود: ما اهل کتاب همه از یک دین هستیم؛ دین یعنی تسلیم اراده خدا بودن و قرآن به ما می فرماید پیامبران الوالعزم داریم و دین بوسیله این پنج پیغمبر بزرگ توزیع شده است و خدا، پیامبر و معاد اصول دین هستند و کسی که به این سه باور نداشته باشد دین ندارد.

آیت الله طباطبایی نژاد اظهار کرد: در همه ادیان راه و روش و شریعت فرق میکند اما دین همه توحید، نبوت و معاد است و مشکل امروزه ما این است که مشرکین و کفار علیه بشریت قیام کرده اند و عبد پول و مال هستند.

وی افزود: بحث و مقصود این جلسات چنین باشد که اهل دین و اهل کتاب بیایند دست به دست یکدیگر دهند و نگذارند جنایت کاران حکومت کنند نه اینکه مثلا مسیحی مسلمان بشود.

نماینده ولی فقیه در استان اصفهان در پایان خطاب به نمایندگان دیگر ادیان حاضر در جلسه گفت: برادران یهودی و مسیحی بدانید که قرآن بیشتر از تورات و انجیل از حضرت عیسی و موسی تعریف کرده و سخن گفته است.

محبت قلب مسیحیت است

کشیش «وارتان آقابابائیان» نماینده مسیحیت ارامنه در سخنرانی خود در پیش نشست تخصصی «عدالت و محبت در ادیان» از سلسله پیش نشست های داخلی همایش بین المللی امام رضا(ع) و گفتگوی ادیان گفت: محبت و مسیحیت دو مقوله  جدا نشدنی است و با یک پیشینه تاریخی مطرح است.

وی افزود: محبت در ابعاد مختلف در دین مسیحیت مطرح می شود، محبت قلب مسیحیت است و براین اساس شکل گرفته، حضرت عیسی با شریعت موسی دشمنی نداشت، بلکه می خواست دین موسی را با محبت تکمیل کند.

کشیش آقابابائیان تصریح کرد: بهترین محبت خداوند محبت به گناه کاران است  که آنها می بخشد، حضرت عیسی آن میزان به انسان محبت دارد که جایگاه عرشی خود را رها کرده و روی زمین به صلیب کشیده می شود.

وی ابراز کرد: محبت به همسایه و فقیران از اصول مسحیت است، عیسی(ع) از مسیحیت می خواهد که خشونت را با محبت جواب بدهد، امروزه همه از محبت و عشق سخن می گویند، چه عشق و محبتی، محبت چیزی نیست که شب بخوابیم و صبح در قلب ما یکباره پر از محبت باشد.

نماینده مسیحیان ارمنی اصفهان عنوان کرد: سرچشمه محبت خداوند است، باید محبت را از خداوند آموخت و از این جهت محبت ثمره روح القدس خوانده شده، پولوس محبت را کمربند کمال شمرده است که باید بپوشیم، بنابراین محبت امری اختیاری و انتخابی است.

وی تاکید کرد: محبت چیزی بیشتر از احساس است، محبت در مسیحیت فراتر از احساس و گفتار زبانی می رود، محبت در عمل صورت می گیرد، محبت ما به دیگران باید بی قیدو شرط باشد.

آقابابائیان ابراز کرد: محبت در مسحیت یعنی ایثار و فداکاری و این برای ایستادگی در مقابل دشمنان راهگشا است، وقتی راجع به دشمن سخنی می گوییم، دشمنان بزرگ در نظر ما مجسم می  شود

وی افزود: کسی که محبت دارد مزین به اخلاق است، عصبی و زود رنج نیست و از بی عدالتی خوشحالی نمی کند و کینه به دل نمی گیرد، دین مسیحیت دین محبت است، حضرت عیسی مسیح با محبت به دنیا آمد و محبت را سرلوحه کار خود قرارداد، ادیان یکتاپرست این محبت و عدالت خدایی را مدنظر داشته و مسیحیت یکی از ادیان است.

کشیش وارتان آقابابائیان با بیان اینکه چندین سال است در برگزاری چنین جلسات و همایش هایی همکاری داشته است، گفت: جلسات تخصصی زیادی در ارتباط با موضوع همبستگی میان ادیان برگزار می شود که امسال نیز در چند ماه آینده شاهد برگزار نشست دیگری خواهیم بود و امیدوارم با گفتگوی ادیان بتوانیم محبت را در جامعه فراگیر کنیم.

وی برگزاری این قبیل کنفرانس ها را موجب شنیدنی تر کردن دیدگاه های ادیان دانست و پیشنهاد کرد جلسات و دیدارهای تخصصی تر را بیشتر کنیم تا تعامل میان ادیان تقویت شود.
 
پیروان ادیان، کتب آسمانی یکدیگر را بخوانند/ به عنوان یک زرتشتی خواهان حکومت عدل علی(ع) هستم

«بهزاد نیک بین» نماینده زرتشتیان نیز در سخنرانی خود با اشاره به اینکه همه ما اهل کتاب هستیم گفت: اگر چه همه ما دین های متفاوت داریم اما در نهایت چکیده قرآن مجید، تورات و انجیل یکی است و فقط گویش ها و اعمال فرق می کند.

وی ادامه داد: از برگزار کنندگان این همایش سپاسگزارم و می خواهم این مطلب را فریاد بزنم و بگویم منِ زرتشتی باید تعصب را کنار گذاشته و قرآن و تورات را بخوانم.

نیک بین افزود: نباید بگوییم من زرتشتی بهترین و نیک ترینم، من مسیحی رستگار میشوم، من مسلمان بهشتی ام، ما نباید به دنبال یافتن برترین ها باشیم بلکه باید برتری را در اندیشه خودمان جست و جو کنیم.

این عالم و روحانی زرتشتی با بیان اینکه برای من حکومت عدل علی(ع) را روایت کرده اند گفت: در حکومت علی(ع) یک دینار اختلاس و حق خوری نبود اما الان این اختلاس ها از کجا سرچشمه میگیرد؟ من به عنوان یک زرتشتی حکومت علی وار میخواهم و امیدوارم این حکومت در جامعه و جهان جان بگیرد.

وی ادامه داد: آموزه زرتشت در سه کلمه اخلاق نیک، گفتار نیک و کردار نیک شکل گرفته که اسلام و قرآن کریم هم بر این سه اصل تاکید کرده است. امام راحل می فرماید ایران مال همه هست و توحید مذهب همه هست، تصریح‌ کرد: متاسفانه قرآن ها تزیین طاقچه خانه ها، انجیل ها گوشه کتابخانه ها و گات های زرتشت در پس پنهانکده ها مانده است و باید ادیان در این رابطه تدبیری کنند.

روحانی زرتشتی: مشهد مقدس گوشه اهورایی از ایران زمین است

این روحانی زرتشتی مشهد مقدس را گوشه اهورایی از ایران زمین توصیف کرد و گفت: به سه دلیل مشهد را دوست دارم اول به دلیل اینکه قبل از شهادت امام رضا(ع)  هم مکانی پاک و مقدس بوده و دوم به دلیل اینکه من ایرانی ام و افتخارم به گوشه گوشه این سرزمین است و سوم به خاطر اینکه مقبره حکیم ابوالقاسم فردوسی هم در توس خراسان رضوی دفن شده است.

وی پیشنهاد کرد: اگر میخواهیم گفتگو میان ادیان را توسعه دهیم باید اگر مسلمانیم قرآن بخوانیم اگر مسیحی هستیم انجیل و اگر یهودی هستیم تورات و اگر زرتشتی هستیم گات ها را خوب بخوانیم و سپس علاوه بر اینکه کتاب دین خود را می خوانیم، تعصب ها را کنار گذاشته و کتاب ادیان دیگر را مطالعه و کنکاش کنیم تا ادیان دیگر را نیز بشناسیم.

«بهزاد نیک بین» با تشکر و سپاس از آستان قدس رضوی برای برگزاری این همایش اظهار کرد: این حرکت آستان قدس رضوی سخن امام خمینی را نشان داد که فرمود: ایران مال همه، توحید مذهب همه است و این جمله یعنی همه در کنار هم با یکدیگر صحبت می کنیم و عقاید خود را مطرح کرده و نقطه ضعف ها را بیان می کنیم تا روابط بهتری میان ادیان برقرار شود.

نماینده کلیمیان: مسلمانان بیشترین شهیدِ در راه خدا را دارند

در ادامه خاخام «صدیق پور» نماینده دیانت کلیمی در سخنرانی خود در پیش نشست تخصصی «عدالت و محبت در ادیان» از سلسله پیش نشست های داخلی همایش بین المللی امام رضا(ع) و گفتگوی ادیان اظهار کرد: در دین یهود خشونت و خدای خشمگین وجود ندارد و خداوند مهربان در تمام کتاب های ما ذکر شده است.

وی ادامه داد: خداوند یاور من است و اوست آفریدگار آسمان و زمین و خدایی که ابراهیم و پیغمبران دیگر را با محبت خود برگزید.

صدیق پور با اشاره به خصوصیات حضرت ابراهیم(ع) گفت: یکی از خصوصیات حضرت ابراهیم این بود که دیگران را به خداپرستی دعوت می کرد و از طریق دعوت و محبت و راهنمایی، آنها را به دین فرا می خواند و به این دلیل اینجا و در این مقطع زمانی باید شناخت وحدانیت کامل و گسترده شود. ادیان الهی در نظام ارزش ها و اخلاق مشترکات فراوانی دارند.

وی افزود: ادیان الهی تمام ویژگی های خوب بشری را دارند که عبارت اند از عدالت اجتماعی، خیرخواهی، صداقت و انتخاب حق و حقیقت.

نماینده یهودیان در اصفهان تاکید کرد: یکی از مشترکات که در بین ادیان هست مسئله موعود یا همان مهدویت است؛ ما ادیان توحیدی، موعود و مهدویت را اصل می دانیم و آن موعود یا مهدویتی است که همه ادیان منتظر منجی عالم بشریت بوده و محبوب همه است.

وی افزود: در ده فرمان تورات آمده است کار خلاف نکن و در دین زرتشت کردار نیک توصیه شده، در دین یهود آمده دیگران و هم نوع خود را دوست بدار و در دین مسیحیت مهربانی حرف اول را می زند، و همه این ها مؤید آن است که ادیان توحیدی اشتراکات فراوانی دارند.

صدیق پور با بیان اینکه شهداء رحلت نمی کنند گفت: آن شهیدی که هرگز رحلت نکرد حضرت ابراهیم بود که خود را به آتش نمرودیان فرستاد، ابراهیمی که به امر خدا و به دست خویش فرزندش را به خداوند تقدیم و قربانی نمود اما خدا مانع این کارش شد.

وی تصریح کرد: هیچ دینی بیشتر از اسلام شهادت را ارج نداده و پیروانش در راه خدا شهید نشده اند.

روحانی کلیمی: به مشهد سفر کرده و موفقیت های کاری خود را مرهون امام رضا می دانم

این روحانی و عالم کلیمی گفت چند بار به مشهد سفر کرده ام. من بنیان گذار صنعت فیروزه کوبی در اصفهان بودم و به همین دلیل چندین بار به مشهد و خراسان سفر داشته ام و موفقیت خود در این زمینه را اول از جانب خدا و بعد امام رضا(ع) می دانم.

در ادامه این گردهمآیی اصغر منتظرالقائم رئیس دانشکده علوم و معارف قرآن کریم، حجت الاسلام رستمیان پژوهشگر و استاد حوزه علمیه، حجت الاسلام حاجی احمدی استاد حوزه علمیه و آرمان فروهری پژوهشگر و استاد دانشگاه مقالات خود را قرائت کردند دادند و سپس از طرف آستان قدس رضوی هدایا و لوح یادبودی به شرکت کنندگان و نمایندگان ادیان اهداء شد.

نمایشگاه نسخ خطی موزه آستان قدس رضوی از کتب ادیان الهی و قرآن های منسوب به امام رضا(ع) از برنامه های جنبی این نشست بود و در پایان روحانیون و شرکت کنندگانِ مسلمان، مسیحی، کلیمی و زرتشتی با یکدیگر عکس یادگاری گرفتند.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.