تحولات منطقه

انتقاد یک عضوشورای شهر مشهد از هزینه کرد شهرداری در مراسم اربعین با پاسخ رییس شورا درصحن علنی همراه شد.این درحالی است که به نظر میرسد این قبیل جنجال سازی ها با هدف مشخصی صورت میگیرد.

خدمات شهرداری به زائران اربعین؛دلیل مخالفت نمایشی دوعضو درشورای شهر مشهد
زمان مطالعه: ۱۰ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین ، رئیس کمیسیون حقوقی شورای اسلامی شهر مشهد با اشاره به مقارن بودن ایام اربعین با شهادت امام رضا(ع) و ورود میلیون‌ها زائر به مشهد گفت: اعزام بخش قابل توجهی از نیروهای خدماتی و اتوبوسرانی و... به کشور عراق در این ایام با ارائه خدمات مورد انتظار و لزوم حفظ وضعیت آماده‌باش منافات دارد.

محسن حسینی‌پویا امروز در نطق پیش از دستور سی و نهمین جلسه علنی شورای اسلامی شهر مشهد با اشاره به ایام اربعین شهات امام حسین(ع)، ایام وفات پیامبر (ص)، شهادت امام حسن مجتبی (ع) و حضرت رضا(ع) اظهار کرد: استقبال عموم مردم ایران و دیگر کشورها از آیین مردمی پیاده‌روی اربعین حسینی (ع) مایه مباهات و اعجاب انگیز است. یکی از بارزترین و مهمترین ویژگی‌های این آیین ماندگار که اکنون به آیینی جهانی بدل شده، مردمی بودن و مشارکت همه ملیت‌ها، قومیت‌ها، طبقات اجتماعی و فکری و اعتقادی در این آیین است.

وی ادامه داد: رمز و راز ماندگاری این آیین نیز همین مردمی بودن و برآمدن از متن جامعه است. با این وصف، هرچند از حیث فردی و اعتقادی همه ما به بایسته‌های برگزاری هرچه با شکوه‌تر این آیین ریشه دار و مشارکت در آن توجه داریم و باید چنین باشد، اما از جهت ورود یا عدم ورود شهرداری مشهد و هزینه کردن بودجه دریافتی از محل عوارض در این آیین ارزشمند، توجه به برخی نکات لازم است.

رئیس کمیسیون حقوقی شورای اسلامی شهر مشهد یادآور شد: مطابق تبصره 1 ماده 68  قانون شهرداری، مصرف اعتبارات مصوب شهرداری باید منحصراً در حوزه همان شهرداری و با نظارت انجمن شهر باشد. همچنین مستفاد از ماده 56 همان قانون، شهرداری حق تعهد ارائه خدمات خارج از حدود مصوب شهر را ندارد. بنابراین هر ریالی که شهرداری در خارج از حوزه مجاز قانونی هزینه کند، بر خلاف قانون بوده و مراجع نظارتی از جمله شورای شهر باید به آن توجه نمایند و در تفریغ بودجه این نظارت اعمال خواهد شد.

حسینی‌پویا ادامه داد: اعضای شورای شهر و مدیران شهرداری از بودجه شخصی خود می‌توانند در این آیین مشارکت کنند ولی در وضعیت کنونی، مجوزی برای صرف بودجه شهرداری و وجوه و عوارض دریافتی از مردم مشهد در خارج از این شهر وجود ندارد و اگر چنین شود از مصادیق تصرف غیر قانونی در بودجه شهرداری است.

وی با بیان اینکه «ایام اربعین حسینی با ایام شهادت حضرت رضا (ع) قرین است و در این ایام تعداد بی‌شماری از  زائران داخل و خارج از کشور به صورت پیاده یا غیر پیاده عازم مشهد مقدس می شوند»، گفت: دهه آخر ماه صفر یکی از شلوغ‌ترین ایام و به عنوان پیک جمعیت حاضر در مشهد به شمار می‌رود. خدمت به زائران میلیونی حضرت علی ابن موسی الرضا (ع) در مشهد از وظایف ذاتی شهرداری است که باید به بهترین وجه ممکن انجام شود. بنابراین از شهرداری انتظار می‌رود در حالی که شهر مشهد در این ایام میزبان میلیون‌ها زائر است، همت خود را صرف ارائه بهترین خدمت به زائران و مجاوران نماید حال آنکه اعزام بخش قابل توجهی از نیروهای خدماتی و اتوبوسرانی و غیره به کشور عراق در همین ایام، با ارائه خدمات مورد انتظار و لزوم حفظ وضعیت آماده باش در این ایام منافات دارد.

رئیس کمیسیون حقوقی شورای اسلامی شهر مشهد بیان کرد: آنهایی که همایش عظیم اربعین حسینی را از نزدیک دیده‌اند تصدیق می‌کنند که جوهره اصلی این همایش، مردمی بودن آن است و شاید یکی از آسیب‌های این همایش خیره کننده، مداخلات غیر مردمی در آن باشد. از این رو نیز مداخله شهرداری به عنوان شخصیتی عمومی می‌تواند با نقدی جدی همراه باشد.

حسینی‌پویا افزود: هرچند با همت قابل تقدیر شهردار، پرداخت دیون شهرداری نسبت به سال گذشته وضعیت به مراتب بهتری پیدا کرده، اما چنانکه می‌دانیم مشکل نقدینگی و تأخیر در پرداخت‌ها هنوز دامن‌گیر شهرداری است و بسیاری از پروژه‌های عمرانی تعطیل است و تأخیر در پرداخت دیون شهرداری به پیمانکاران نیز پابرجاست. پس در شرایطی که اجرای پروژه های ضروری شهر با مشکل مواجه است و شهرداری طلبکارانی دارد که ماه هاست در وصول حق خود معطل مانده‌اند، صرف هزینه خارج از محدوده مجاز قانونی؛ علاوه بر مغایرت با قانون، با تعالیم و احکام شرعی نیز همخوانی ندارد.

وی اضافه کرد: بنابراین شهرداری مشهد باید توجه داشته باشد در این خصوص از حدود مجاز قانونی فراتر نرود، بلکه همت خود را بر ارائه بهترین خدمات به زوار میلیونی حضرت رضا (ع) در همین ایام متمرکز کند.

این عضو شورای اسلامی شهر مشهد ضمن اشاره به اینکه «شهر ما همچنان با معظل ترافیک دست به گریبان است»، عنوان کرد: از طرفی با توجه به مشکل نقدینگی، باید با تفکر و برنامه‌ریزی عمل شود تا ضمن جلوگیری از انسداد نقدینگی و حیف و میل آن، گره‌های اصلی ترافیکی نیز باز شود. در این میان ترافیک بلوار شهید کلانتری، بلوار وکیل آباد و پل شهید پرتوی همچنان باقی است و این در حالی است که به رغم هزینه‌های چند صد میلیاردی در پروژه‌های کمربند جنوبی و بلوار نماز و تأثیر به سزای این دو پروژه در حل بخش عمده‌ای از گره ترافیکی، هر کدام از این دو پروژه بنا به علتی گره خورده و منابع هزینه شده از بودجه عمومی در این پروژه ها راکد و ساکن شده است و خسارات هنگفتی بر بودجه عمومی شهرداری وارد می‌شود.

*** حل‌نشدن مشکل «نماز»

حسینی‌پویا در خصوص کمربند جنوبی خاطر نشان کرد:  زمانی که آخرین فاز اجرایی بلوار نماز پس از شش سال انتظار و صرف ده‌ها میلیارد تومان به اتمام رسید، درست در روزی که این پروژه آماده افتتاح شد، نیروهای ارتش با ماشین آلات سنگین این مسیر را مسدود کردند و با گماردن نگهبان به صورت شبانه روزی، مانع از افتتاح پروژه و تردد شهروندان در این بلوار تازه احداث شدند. آنها به توصیه‌ها و درخواست‌های هیچ مقام استانی و کشوری و حتی به مصوبه لازم الاجرای شورای تأمین شهرستان نیز توجهی نکردند. این اقدام ارتش به با هر ادعا و دلیلی که باشد، غیر قابل توجیه و تأسف آور است و مایه وهن ارتش جمهوری اسلامی است. لذا از امرای ارتش استدعای توجه به موضوع و صدور فرمان مبنی بر رفع این راهبندان را دارم و اگر این خواسته مردم ظرف روزهای آینده اجابت نشود، قطعاً از مقام معظم رهبری برای ورود به این موضوع و رفع این مشکل استمداد خواهیم جست.

وی ادامه داد: مردم میان اشخاص، نهادها و اشخاص حقوقی عمومی تفاوتی قائل نمی شوند. از دیدگاه آنان همه نهادها اعم از ارتش، آستان‌قدس، شهرداری، شورای شهر، سپاه، فرمانداری، استانداری و سایر نهادهای رسمی، ماهیتی واحد به نام دولت و حاکمیت دارند و صد البته که این دیدگاه کاملاً درست و منطقی است. بنابراین منطقی و قابل انتظار نیست که هر یک از این نهادهای عمومی، سازی مخالف با دیگری و مخالف با منافع ملی را بزند.

رئیس کمیسیون حقوقی شورای اسلامی شهر مشهد اظهار کرد: باید از همه دستگاه‌های عمومی یک صدا آن هم در راستای منافع و مصالح عمومی به گوش برسد. در این صورت است که امنیت و اعتماد عمومی نیز برقرار می‌شود. با این وصف، انتظار نمی‌رود که یکی بسازد و دیگری آن را مسدود کند. یکی تصویب کند، دومی آن را با بودجه عمومی اجرا کند و سومی آن را متوقف کند. با این روش، سعادت، امنیت و آبادانی از این مملکت رخت برخواهد بست.

***پول خدمات اربعین را میگیریم

درهمین حال رئیس شورای اسلامی شهر مشهد با اشاره به اینکه « ارائه خدمات شهرداری‌ در عراق در ایام اربعین وظیفه‌ قانونی ماست»، گفت: وزارت کشور باید هزینه‌ها را تهاتر کند تا شبهه به‌وجود نیاید.

محمدرضا حیدری در سی‌ونهمین جلسه علنی پنجمین دوره شورای اسلامی ، در واکنش به انتقاد رئیس کمیسیون حقوقی شورا از هزینه کرد شهرداری در عراق، اظهار کرد: بند الف ماده 97 قانون برنامه ششم می‌گوید که دولت مکلف است به منظور تامین ارزش‌ها، باورها، ترویج  سنت اهل بیت و استفاده بهینه از ظرفیت معنوی اماکن زیارتی در مشهد، قم و شیراز و برگزاری و  تمهید امکانات لازم مراسم سالانه پیاده روی اربعین نسبت به انجام امور ذیل اقدام کند. شناسایی دقیق نیازها و مشکلات زائرین ، رنامه‌ریزی و تدوین سازوکار لازم جهت سازماندهی امور زائرین و تامین زیرساخت‌های لازم از طریق حمایت از شهرداری‌ها و بخش‌های غیر دولتی بخشی از این امور است.

وی ادامه داد: در حقیقت آنچه در پیاده روی اربعین انجام می‌دهیم تکلیف دولت است و دولت هم مکلف شده از شهرداری‌ها حمایت کند. حالا ما این تفسیررا در مصوبه سال گذشته داشتیم که آنچه دولت  ماموریت دارد، از طریق وزارت کشور اعمال می‌شود. وزارت کشور هم ارتباطش در اجرای این ماموریت با شهرداری‌هاست. وزارت کشور دستورالعمل و نقش‌هایی را در این زمینه برای شهرداری تعیین کرده است.

رئیس شورای اسلامی شهر مشهد گفت: آنچه  ما تقاضا داریم این است که با توجه به تکلیف دولت ، وزارت کشور این موضوع را در بودجه سالانه خود در ارتباط با هزینه‌هایی که شهرداری انجام می‌دهد لحاظ کند و این هزینه را در حساب‌های فی مابین تهاتر کند که شبهه به وجود نیاید.

حیدری بیان کرد: شهرداری‌هااز طرفی مکلف هستند ماموریت وزارت کشور را انجام دهند و از طرفی دولت مکلف است این حمایت را از شهرداری‌ها داشته باشد، لذا امیدواریم دوستان در شهرداری مشهد با پیگیری مستمر تا زمان ارائه بودجه سال 98 حتما این موضوع را دنبال کنند که وزارت کشور در راستای ماموریتی که تکلیف می‌کند هزینه‌هایش را هم  در بودجه سالانه خود ببیند که این نگرانی‌ها را برطرف کند.

وی تصریح کرد:شهرداری  نمی‌تواند تا تحقق این موضوع ارائه خدمات را متوقف کند زیرا در سطح کلان کشور در این زمینه تقسیم کار صورت گرفته است. همچنین خدماتی که ارائه می‌شود برای زائرین خود ماست .

حیدری در خصوص برنامه عملیاتی سال 1397-1400 شهرداری عنوان کرد: امیدواریم این برنامه هرچه زودتر به صحن علنی آورده شود تا نقشه راه پیش روی مدیریت شهری تبیین گردد. در تدوین این برنامه از افکار عمومی، متخصصین، نخبگان و... تقاضا کردیم که  نظرات خود را ارائه کنند.امیدواریم این برنامه، نقشه و راه روشنی برای تحقق قول‌هایی باشد که به مردم داده‌ایم.

*** بلوار نماز بازگشایی می‌شود

همچنین محمدرضا حیدری در حاشیه سی‌ونهمین جلسه  علنی پنجمین دوره شورای اسلامی شهر مشهد  در جمع خبرنگاران و در خصوص اینکه شهرداران هم مشمول  قانون منع به کار گیری بازنشستگان می‌شوند، اظهار کرد: اجازه دهیم اول تکلیف این موضوع مشخص شود  سپس بحث را دنبال کنیم. این ضوع تا پایان آبان مشخص خواهد شد.

رئیس شورای اسلامی شهر مشهد خاطر نشان کرد: وارد بحث گزینه‌های شهرداری نشده‌ایم. تا وضعیت شهردار مشخص نشود وارد گزینه‌ها نمی‌شویم.

حیدری در خصوص بازگشایی بلوار نماز گفت: کمیسیون ماده ۵ شب گذشته با حضور نمایندگان ارتش برگزار شد، آنها هم پذیرفتند که نظر کمیسیون ماده ۵ به شورای عالی شهرسازی و معماری برود و براساس آن موضوع حل شود.

وی افزود: انتظارات متقابل ارتش و شهرداری در محوریت کمیسیون ماده ۵ حل شده است و به زودی بلوار نماز بازگشایی می‌شود.

***یک نکته

به نظر میرسد شورای شهر مشهد رویه ای جالب والبته عجیب را درپیش گرفته است . سیاست جدید شورای شهر به این گونه است که هرگاه قرار است گرانی رخ دهد یا برنامه ای اجرا یا متوقف شود ابتدا  یکی از اعضای شهر درنقش مخالف به طرح مساله می پردازد و سپس سایر اعضا به ادامه این نمایش درنقش حامی مردم ظاهر شده و برنامه خویش را پیش میبرند.

شاید ماجرا الیت هنوز از یاد مردم نرفته باشد که یک عضو شورا در نقش رابین هود وارد ماجرا شده و از حقوق مردم دفاع میکند ولی درنهایت این گرانی به شهروندان تحمیل شد. درماجرای اربعین هم به نظر میرسد اعضا تمایلی به هزینه کرد شهرداری مشهد ندارند به گونه ای که در اولین سال نشستن بر صندلی شورا هم این تمایل را بروز دادند اما اکنون میدانند که ایستادن مقابل مردم هزینه زیادی بر انها تحمیل خواهد کرد . دراین میان یک عضو به عنوان مخالف وارد عرصه شده و از غیر قانونی بودن این هزینه ها سخن میگوید و رییس دردفاع از این هزینه ها میگوید که وزارت کشور معادلش را پس خواهد داد . بنابر این اگر امسال وزارت کشور هزینه هارا دربودجه اش لحاظ نکند بهانه شهرداری برای عدم ارایه خدمات به زائران اربعین سال بعد همواره شده و قبح آنهم شکسته شده است . چرا که اگر غیر  ازاین بود این دوعضو میتوانستند دریکی از جلسات محرمانه یا غیر علنی که دارند یا جلسات درون حزبی که این روزها بسیار برگزار میشود مساله را طرح و جواب را دریافت کنندو نیازی هم نبود مردم شاهد این جنجال ساختگی درشورای شهر باشند . بنابراین باید قبول کنیم که این نمایشهای جنجالی هدفی جز زمینه چینی برای نیل به اهداف شورا درسالیان بعدی که عدم خدمات دهی شهرداری مشهد به زائران اربعین است ندارد.

انتهای پیام /

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.