به گزارش گروه بین الملل قدس آنلاین، در توضیح اهمیت انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا میتوان به نکات زیادی اشاره کرد. برای شروع ذکر این نکته حائز اهمیت است: حضور تمام قد «دونالد ترامپ» و «باراک اوباما» روسای جمهور کنونی و سابق به همراه اعضای ارشد دولت قبلی از قبیل «جو بایدن» معاون رئیسجمهور.
قبل از هر چیز ذکر این موضوع مهم است: اگر چه در کنگره کنونی آمریکا جمهوریخواهان در مجلس نمایندگان با داشتن 42 عضو بیشتر و در مجلس سنا با 2 عضو در جایگاه اکثریت هستند اما نتیجه انتخابات میاندورهای شاید به یکی از این دو نتیجه منجر شود:
1- یک دست شدن بیشتر کنگره در دستان ترامپ یا «فیلها»
2- هموار شدن زمینه برای بازگشت قدرتمندانه دموکراتها یا «الاغها» به سپهر سیاسی آمریکا
به هر روی، هر کدام از این دو نتیجه حاصل شود بدون شک تاثیری مستقیم بر مواضع داخلی و خارجی کاخ سفید و دو سال باقیمانده ریاست جمهوری دونالد ترامپ خواهد داشت.
«فیل» نماد حزب جمهوریخواه و «الاغ» نماد حزب دموکرات آمریکا
«الاغ» و «فیل» به ترتیب نماد حزب دموکرات و جمهوریخواه هستند که وجه تسمیه آنها از ابتدا با کنایه سیاسی همراه بوده، اما هواداران این دو حزب بعدها از این واژهها به نفع خود بهرهبرداری کردند (جزئیات بیشتر).
روزنامه «فایننشال تایمز» دوازدهم آبان در گزارشی درباره اهمیت انتخابات جاری برای شخص ترامپ نوشت: «مخاطرات برای رئیسجمهور دونالد ترامپ، بسیار بالا است چرا که پیروزی حزب دموکرات در هر کدام از دو مجلس نمایندگان و سنا به این حزب قدرت آغاز تحقیقات درباره ابعاد مختلف دولت او را خواهد داد».
در انتخابات میان دورهای کنگره آمریکا همه ۴۳۵ کرسی مجلس نمایندگان و ۳۵ کرسی از ۱۰۰ کرسی مجلس سنای ایالات متحده برگزیده خواهند شد.
علاوه بر انتخابات کنگره قرار است ۳۹ فرماندار ایالتهای آمریکا و همچنین شهرداران برخی از شهرهای این کشور نیز برگزار میشود.
انتخابات سنای آمریکا از آن جهت اهمیت دارد که ترامپ و همحزبیهای جمهوریخواهش در این مجلس، با ۵۱ نفر در برابر ۴۹ سناتور دموکرات اکثریت شکنندهای در این نهاد قانونگذاری در اختیار دارند.
ترامپ و اعضای ارشد جمهوریخواه کنگره آمریکا
در انتخابات میاندورهای، در مجموع برای ۳۵ کرسی سنا انتخابات برگزار شود. از این تعداد برای ۳۳ کرسی طبق برنامه مقرر و به دلیل اتمام دوره قانونی حضور سناتورها در مناصبشان رایگیری میشود و برای دو کرسی مجلس سنای آمریکا در ایالت «میسیسیپی» و ایالت «مینهسوتا» قرار است «انتخابات ویژه» برگزار شود.
دلیل برگزاری انتخابات ویژه در مینه سوتا، استعفای «ال فرانکن» سناتور دموکرات این ایالت به دنبال متهم شدن او به یک پرونده آزار جنسی بود.
بعد از استعفای این قانونگذار در دسامبر ۲۰۱۷، فرماندار ایالت مینه سوتا «تینا اسمیت» دموکرات را به عنوان جایگزین موقت فرانکن به سنای آمریکا فرستاد. اسمیت در انتخابات پیش رو باید با «کارین هاسلی» جمهوریخواه مواجه شود و در صورت شکست او میتواند تا ۱۴ آگوست ۲۰۲۱ در این مجلس بماند.
دلیل برگزاری انتخابات ویژه در میسیسیپی، استعفای «تاد کُچران» سناتور جمهوریخواه این ایالت است. وی که هفت بار سابقه پیروزی در انتخابات سنا را دارد، ۲۱ مارس سال جاری میلادی به دلیل «مسائل پزشکی و وضعیت جسمی» از سنا کنار رفت. فرماندار میسیسیپی بعد از استعفای این سناتور باسابقه، «هاید اسمیت» کمیسر امور کشاورزی این ایالت را جایگزین او کرد و وی حالا باید شانسش را برای ماندن در مجلس سنا در انتخابات پیش رو بیازماید.
غیر از برندگان دو انتخابات ویژه در «میسیسیپی» و «مینهسوتا»، برندگان دیگر کرسیهای سنای آمریکا به مدت شش سال از سوم ژانویه ۲۰۱۹ تا سوم ژانویه ۲۰۲۵ در سمتشان باقی خواهند ماند.
در انتخابات سنای آمریکا، ۲۶ سناتور کنونی دموکرات باید برای باقی ماندن در این مجلس رقابت کنند. ۹ سناتور جمهوریخواه هم باید برای ادامه حضورشان در انتخابات جاری پیروز شوند.
ذکر این نکته هم حائز اهمیت است که در صورت برهم خوردن اکثریت ۵۱ به ۴۹ جمهوریخواهان در برابر دموکراتها در مجلس سنای، حزب جمهوریخواه همچنان رای رئیس مجلس سنا را در اختیار خواهد داشت.
طبق قانون اساسی، ریاست مجلس سنا بر عهده معاون رئیسجمهور آمریکا است. در نتیجه حتی اگر نتیجه نهایی تعداد کرسیهای این مجلس به رقم مساوی ۵۰ کرسی هم برسد، جمهوریخواهان همچنان از رای «مایک پنس» معاون رئیسجمهور برخوردار هستند.
نظرسنجیها و تحلیلهای زیادی در آمریکا درباره احتمال پیروزی یا ناکامی دموکراتها در انتخابات مجلس سنا انجام شده است اما نظرسنجیها موسسه «فایو ترتی ایت» (FiveThirtyEight) حاوی اطلاعات قابل تاملی است.
طبق نتیجه این نظرسنجی، «دموکراتها در سال ۲۰۱۸ با نامطلوبترین نقشه انتخاباتی سنا که تاکنون هر حزبی با آن مواجه شدهاست، روبرو هستند».
البته طبق نتایج چندین نظرسنجی، وضع دموکراتها در انتخابات مجلس نمایندگان بهتر از جمهوریخواهان است. در این ارتباط «باراک اوباما» رئیسجمهور سابق و دموکرات هم اظهارنظر کرده است (جزئیات بیشتر).
حضور اوباما در کارزار انتخاباتی دموکراتها در«ویسکانسین»
ترکیب کنونی مجلس نمایندگان که «پل رایان» عضو ارشد جمهوریخواه رئیس آن است، به شرح ذیل است:
از مجموع ۴۳۵ عضو مجلس نمایندگان، جمهوریخواهان با ۲۳۵ عضو در اکثریت قرار دارند و دموکراتها با ۱۹۳ نماینده در جایگاه اقلیت هستند.
حساسیت بالای انتخابات میاندورهای که به اعتقاد کارشناسان در حکم «رای اعتماد یا عدم اعتماد به ترامپ» است، سبب شده او حضور پررنگی در کارزار انتخاباتی مناطق مختلف آمریکا داشته باشد و در روزهای اخیر، تقریبا هر روز را در یک ایالت به سخنرانی انتخاباتی مشغول شود.
منبع: فارس
انتهای پیام/
نظر شما