تحولات منطقه

سید یاسر جبرائیلی با اشاره اینکه توافقتانه پاریس ۵۲ میلیارد دلار یعنی معادل ۶۰۰ هزار میلیارد تومان برای کشور هزینه به همراه دارد گفت: منابع تأمین این هزینه ها به درستی مشخص نشده و برای اجرا دچار مشکل خواهیم شد.

توافقتانه پاریس ۶۰۰ هزار میلیارد تومان برای کشور هزینه دارد
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش گروه اجتماعی قدس آنلاین، میزگرد شب گذشته برنامه تلوزیونی ثریا بر روی الزامات و چالش‌های پیوستن ایران به توافقنامه اقلیمی پاریس اختصاص یافت.

سید یاسر جبرائیلی پژوهشگر اقتصاد سیاسی و مسعود زندی رییس مرکز هوا و اقلیم سازمان محیط زیست مهمان این برنامه بودند.

در ابتدای این میزگرد مسعود زندی با اشاره به پیشینه تاریخی تغییر اقلیم پرداخت و گفت: این تغییرات با انتشار گازهای گلخانه ای به وجود امده است و کنوانسیون تغییر اقلیم به منظور کاهش اثرات افزایش گازهای گلخانه ای و گرمایش زمین تشکیل شد و پروتکل کیوتو و توافقنامه پاریس از جمله رژیم های حقوقی این کنوانسیون محسوب می شوند.

وی افزود: هدف اصلی این توافقنامه این است که افزایش دمای زمین را بین ۱.۵ تا ۲ درجه کنترل کرده همچنین کشورها برای کاهش گازهای گلخانه ای برنامه اجرایی ارائه کنند.

رییس مرکز هوا و اقلیم سازمان محیط زیست با بیان اینکه ایران در توافقنامه پاریس یک تعهد ۴ درصدی را ارائه کرده و مشروط بر رفع تحریم قول به کاهش ۱۲ درصدی داده است اظهار داشت: ما در میان کشورهای هم پیمان کمترین تعهد کاهش را داده‌ایم.

زندی درپاسخ به این سوال که آیا  سند تعهدات ایران به مجلس ارائه شده است یا خیر گفت: قرار بر این بود که این سند همراه با توافقنامه به مجلس ارائه شود اما این اتفاق نیفتاد ولی این سازمان سند تهیه شده را به معاونت حقوقی ریاست جمهوری داده است.

یاسر جبرائیلی با اشاره اینکه توافقتانه پاریس ۵۲ میلیارد دلار یعنی معادل ۶۰۰ هزار میلیارد تومان برای کشور هزینه به همراه دارد گفت: منابع تامین این هزینه ها به درستی مشخص نشده و برای اجرا دچار مشکل خواهیم شد.

 این پژوهشگر اقتصاد سیاسی با بیان اینکه اقتصاد ایران با اجرای این توافقنامه ۷.۲ درصد کوچکتر خواهد شد ابراز داشت: این کوچک شدن اقتصاد به معنی تعطیلی صنایع و بیکاری است.

وی خطر اشراف بر منابع اطلاعاتی از سوی بیگانگان، اعمال تحریم های بین المللی را از دیگر تهدیدات موجود در این توافقنامه دانست و گفت : ما در دوره استعمار فرانو به سر می بریم و این دوره استعمارگران به وسیله رژیم های حقوقی اهدافشان را دنبال می‌کنند.

جبرائیلی با اشاره به اینکه کشورهای پیشرفته سهم ۸۰ درصدی در انتشار گازهای گلخانه ای دارند ابراز داشت: بنابر برآوردهای انجام گرفته ۸۵ درصد صنایع تحت تاثیر این پیمان قرار خواهند گرفت که ۱۱ صنعت مهم از جملهنفت، گاز، معدن و تولیدات پتروشیمی به صورت مستقیم متاثر می شوند.

این پژوهشگر اقتصاد سیاسی افزود: بنابر گزارش سازمان محیط زیستی تولید سیمان، آهک، چینی، شیشه و سرامیک که ۱۳ درصد از صنایع ما را تشکیل می دهند با اجرای این توافقنامه محدود خواهند شد.

در ادامه زندی در پاسخ به این سوال که آیا چارچوب توافقنامه پاریس را متوازن می بینید گفت:۱۹۷ کشور دنیا به این توافقنامه پیوسته اند و NDC شان را تحویل داده اند و ما هم با پیوست می توانیم در جهت افزایش راندمان نیروگاه‌ها، جمع‌آوری گازهای فلر و دیگر منابع آلودگی که در اسناد بالادستی هم به کاهش آن تاکید کرده است، اقدام کنیم.

جبرائیلی با بیان اینکه در ۳ سال گذشته وزارت نیرو برای کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی اقدام کرده و با واردات نیروگاه‌های تولیدکننده انرژی‌های نو از دیگر کشورها پول نفت را از کشور خارج و انرژی گران‌قیمت وارد می‌کند ابراز داشت: به امید جذب سرمایه گذار خارجی و توسعه نیروگاه‌های تجدید پذیر  توسعه ظرفیت نیروگاهها کاهش یافته و تابستان ۹۶ با خاموشی مواجه شدیم.

وی به اصرار معصومه ابتکار رییس وقت سازمان محیط زیست در پیوستن به این توافقنامه اشاره کرد و گفت: پیشنهاد وی کاهش انتشار ۱۸ درصدی بود و گفته بود من به رییس جمهور فرانسه قول داده ام.

این کارشناس به پروسه ارائه این سند به مجلس در ۲۰ آبان ۹۴ و ابلاغ این سند پیش از تصویب در دولت در حال اجراست.
وی با انتقاد از عدم توجه مجلس به بندهای این توافقنامه پرداخت و گفت:  وقتی مرکز پژوهش های مجلس و شورای نگهبان به این توافقنامه ایراد وارد کرده است چطور در دولت اجرایی می شود؟

جبرائیلی با بیان اینکه برطبق اصول قانون اساسی تعهدات باید به تصویب مجلس رسیده و سپس اجرا شود اظهار داشت: چرا دستگاههای دولتی از این تخلف غافلند؟

ناصر مقدسی مشاور سازمان محیط زیست در امور بین الملل مهمان تلفنی این برنامه گفت اخیرا سند INDC گذشته که به NDC تبدیل شده است.

وی ادامه داد: حضور ایران در این توافقنامه الگوی کشورهای در حال توسعه است و تا سال ۲۰۳۰ برای ارائه NDC فرصت داریم.

مقدسی درخصوص اجرایی شدن این سند پیش از تصویب در مجلس گفت: این متن تنها یک پیام بوده که با توجه به سیاست های ملی به دستگاهها ارسال شده است.

جبرائیلی با اشاره به اشتیاق دولت برای پیوستن به تعهدات بین المللی گفت: از ۴۵ مورد تعهد بین المللی ۳۲ مورد مربوط به این دولت است.

وی به کاهش ۴۲ درصدی نرخ رشد سالانه طرفیت تولید برق پرداخت و ابراز داشت: وزیر سابق نیرو اعلام کرده بود که در صورت اجرایی نشدن تعهدات دچار تحریم می شویم.

این پژوهشگر اقتصاد سیاسی خاطرنشان کرد: ما از ناحیه کنوانسیون های حقوق بشری و تعهدات بین المللی پیش از این آسیب های جدی اقتصادی دیده ایم و نباید فریب ظاهر زیبای این توافقنامه را بخوریم.

رییس مرکز هوا و اقلیم سازمان محیط زیست در واکنش به این نگرانی گفت: دستگاه‌های مختلف دولتی ناظر بر تعهدات هستند و نباید چنین نگرانی داشته باشیم.

منبع: فارس

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.