تحولات منطقه

۱۴ دی ۱۳۹۷ - ۱۲:۳۱
کد خبر: ۶۳۷۶۸۱

سخنگوی ستاد بودجه با بیان اینکه، افزایش نرخ تسعیر ارز از ۳۵۰۰ به ۸هزار تومان یکی از علل رشد بودجه شرکتهای دولتی است، گفت: ۶۵ شرکت از منابع بودجه عمومی استفاده میکنند.

تایید نرخ تسعیر ۸ هزار تومانی ارز شرکت نفت
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش گروه اقتصادی قدس آنلاین، در لایحه بودجه ۹۸ حدود ۱۲۰۰ هزار میلیارد تومان به عنوان بودجه شرکتهای دولتی در نظر گرفته شده است که این رقم ۳برابر بودجه عمومی دولت با رقم ۴۰۸ هزار میلیارد تومان میباشد. رشد ۵۰ درصدی بودجه شرکتهای دولتی در مقابل رشد ۸ درصدی بودجه دولت سوالات متعددی در بین افکار عمومی ایجاد کرده است. مژگان خانلو سخنگوی ستاد بودجه معتقد است، رشد بودجه شرکت‌های دولتی، بانکها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت از ۸،۳۹۱ هزار میلیارد ریال به ۱۲،۷۴۷ هزار میلیارد ریال ناشی از تأثیر مستقیم افزایش نرخ تسعیر ارز از ۳۵،۰۰۰ ریال به ۸۰،۰۰۰ ریال،(۱۷۱۱ هزار میلیارد ریال )،  اضافه شدن حجم بودجه ۶ شرکت جدید (۹،۴۱۷میلیارد ریال)، افزایش تعهدات مربوط به بند (ق) تبصره ۲ قانون بودجه سال ۱۳۹۳ و  ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور (۱۲۴،۳۶۸ میلیارد ریال)، افزایش اعتبارات هزینه‌ای و تملک داراییهای سرمایه‌ای شرکتها (۱۶،۴۲۴میلیارد ریال)، و افزایش بودجه هدفمندی یارانه‌ها در اجرای مفاد تبصره ۱۴ لایحه بودجه (۱۴۶،۶۴۹ میلیارد ریال) است.انتفاع ۶۵ شرکت از منابع بودجه عمومی/اسامی شرکتها شفاف شد

سخنگوی ستاد بودجه درپاسخ به این سوال که چه تعداد شرکت از منابع بودجه عمومی استفاده میکنند؟ گفت: تعداد ۶۵ شرکت دولتی از منابع عمومی استفاده می‌کنند که عمدتاً شامل ۲۵ شرکت آب منطقه‌ای استانی، ۳۱ شرکت آب و فاضلاب استانی، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران،کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، سازمان هدفمندی یارانه‌ها، سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان است.

اعتبار ۳هزار میلیاردی برای شرکتهای دولتی

وی در ادامه در خصوص کل اعتبار در نظرگرفته شده از منابع عمومی برای شرکتهای دولتی گفت: مجموع اعتبار منظور شده برای شرکت دولتی زیانده به میزان ۲۹،۵۰۴ میلیارد ریال است که صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران با ۱۸،۴۰۰ میلیارد ریال در رتبه نخست قرار دارد. میزان استفاده شرکتهای دولتی از تسهیلات بانکی و سایر وامهای داخلی به میزان ۷۷۱۲۶۳ میلیارد ریال و میزان بازپرداخت ۸۲۶۰۵۵ میلیارد ریال میباشد که نشانگر منفی بودن میزان خالص بهره مندی از تسهیلات می باشد.

تزریق ۱۴هزار میلیارد به ۱۱۸ شرکت به  عنوان بودجه عمرانی

سخنگوی ستاد بودجه گفت: تعداد ۱۱۸شرکت به میزان ۱۴۰،۶۲۸ میلیارد ریال نیز برای اجرای طرحهای تملک داراییهای سرمایه‌ای از منابع عمومی استفاده می‌کنند که سهم شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور با ۴۰،۴۰۷ میلیارد ریال بیشترین میزان است.

رشد ۴۴ درصدی درامد شرکت نفت به واسطه تغییر نرخ تسعیر ارز

وی در پاسخ به این سوال که تغییرات درامدی شرکت نفت به چه شکل بوده است؟ گفت: درآمد شرکت ملی نفت شامل درآمد حاصل از نفت خام و میعانات گازی صادراتی به میزان ۲،۵۳۸ هزارمیلیارد ریال با رشد ۴۴ درصدی نسبت به مصوب سال ۱۳۹۷ به واسطه افزایش نرخ تسعیر ارز پیش بینی شده است. همچنین درآمد حاصل از فروش نفت خام و میعانات گازی داخلی به پالایشگاهها و پتروشیمی ها  به میزان ۳،۲۹۸ هزارمیلیارد ریال با رشد ۱۷۲ درصدی نسبت به سال جاری به دلیل افزایش میزان فروش به میزان ۲۷۹ هزار بشکه و همچنین افزایش نرخ تسعیر منظور شده است و سایر درآمدها نیز  به میزان ۲۸۳ هزارمیلیارد ریال است  که در سرفصل سایر درآمد ها ، حجم و قیمت فروش گاز خام به شرکت گاز ،فروش خوراک به شرکت‌های پتروشیمی( با توجه به اینکه محصولات فروخته شده به شرکت‌های یاد شده به نرخ‌های بین‌المللی می باشد ) و درآمدهای شرکت ناشی از فروش سایر محصولات افزایش قابل ملاحظه  خواهد داشت که در این سرفصل نیز اکثر افزایش ریالی ناشی از افزایش نرخ ارز می‌باشد.

شفاف سازی درج اعداد بزرگ هزینه ای شرکت نفت در بودجه

رئیس امور پایش تعهدات دولت در پاسخ به سوالی درباره دلیل بالا بودن هزینه های شرکت نفت گفت: طبق قانون، ۸۵.۵% از درآمد مذکور به حساب درآمد عمومی واریز می‌شود. بنابر این به همین میزان به عنوان هزینه شرکت نفت درج می‌َشود. شرکت نفت مکلف است هزینه‌های جاری و اجرای طرحهای سرمایه‌گذاری خود را از محل ۱۴.۵% باقیمانده تأمین نماید.

براساس مفاد آیین‌نامه اجرایی ماده ۱ قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲)، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده‌های نفتی مسئول دریافت و پرداخت هزینه نفت خام و میعانات گازی داخلی است، بنابر این در شرکت موصوف عمده درآمد و هزینه ناشی از انعکاس عملیات توزیع نفت خام و میعانات گازی در سراسر کشور است. لذا ارزش نفت خام و میعانات گازی (۳،۰۸۷ هزارمیلیارد ریال) به عنوان درآمد و عیناً هزینه شرکت درج می‌َشود. با توجه به تکمیل طرح پالایشگاه ستاره خلیح فارس و همچنین افزایش خوراک تحویلی سایر پالایشگاهها (درمجموع ۲۰ درصد نسبت به سال گذشته) و همچنین با رشد ۱۲۸.۶ درصدی نرخ ارز اعمال شده در بودجه شرکتها در سال جاری نسبت به سال گذشته ارزش خوراک نفت خام و میعانات گازی پالایشگاههای داخلی که در سایر دریافتها و سایر پرداختهای شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفت ایران و همچنین خوراک نفت خام و میعانات شرکتهای پالایش نفت اراک و آبادان با افزایش مواجه خواهند شد.

جزییات درامد ۶۵ هزار میلیاردی شرکت گاز و رشد ۲۰۰تا ۴۰۰ درصدی درآمدها

خانلو در خصوص درامد و هزینه شرکت گاز گفت: درآمد شرکت ملی گاز عمدتاً شامل ۴۱۲،۸۰۰ میلیارد ریال صادرات گاز و ۲۳۷،۰۱۲ میلیارد ریال فروش سایر محصولات است که به ترتیب نسبت به سال گذشته ۳۹۳% و ۲۰۵% رشد دارد همچنین با توجه به افزایش تولید گاز طبیعی از میدان مشترک پارس جنوبی فروش گازطبیعی در داخل کشور از ۵۷۴۶ میلیارد ریال در بودجه مصوب سال ۱۳۹۷ به ۷۵۴۴ میلیارد ریال در بودجه پیشنهادی سال ۱۳۹۸ شرکت، با ۳۰ درصد افزایش پیش‌بینی شده است.

پیش بینی افزایش صادرات گاز به عراق و ترکیه/افزایش ۴سنتی نرخ گاز صادراتی

این مقام مسئول در سازمان برنامه و بودجه ادامه داد، یکی از عمده‌ترین دلایل پیش‌بینی افزایش درآمد شرکت مزبور در سال ۱۳۹۸ نسبت به بودجه مصوب سال ۱۳۹۷ ناشی از پیش‌بینی افزایش فروش گازطبیعی صادراتی به عراق و ترکیه و افزایش نرخ تسعیر ارز می‌باشد. لازم به توضیح است در بودجه مصوب سال ۱۳۹۷ عدد ریالی صادرات گاز معادل ۱۰۵۰۰۰ میلیارد ریال بوده لیکن در بودجه پیشنهادی سال ۱۳۹۸ شرکت معادل ۴۱۲۸۰۰ میلیارد ریال افزایش پیش‌بینی شده است. همچنین نرخ گاز صادراتی در سال ۱۳۹۷ معادل ۲۰ سنت بوده که در سال ۱۳۹۸ معادل ۲۴ سنت افزایش پیش‌بینی شده است. حجم خالص گاز صادراتی از ۱۵ میلیارد مترمکعب به ۵/۲۱ میلیارد مترمکعب افزایش پیش‌بینی شده است. نرخ تسعیر در بودجه سال ۱۳۹۷ معادل ۳۵۰۰۰ ریال بوده که برای سال ۱۳۹۸ به ۸۰.۰۰۰ ریال افزایش پیش‌بینی شده است. 

۱۴ هزار میلیارد تومان، سهم مالکانه دولت از شرکت گاز/واریز ۱۰هزار میلیارد تومان به صندوق توسعه ملی

وی افزود، در بخش هزینه های شرکت گاز نیز عمده‌ترین ارقام هزینه مربوط به افزایش پرداختی به صندوق توسعه ملی و پرداخت سهم مالکانه دولت است که به ترتیب معادل۱۰۸،۸۰۰ میلیارد ریال و ۱۴۲،۳۰۵ میلیارد ریال است که مجموع این دو رقم نسبت به سال گذشته معادل ۴۳۷درصد رشد یافته است. ضمناً هزینه خرید گاز و محصولات فرعی نیز به میزان ۲۱۲،۵۱۲ میلیارد ریال پیش‌بینی شده که نسبت به سال گذشته رشدی معادل ۱۶۷% را نشان می‌دهد.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.