تحولات لبنان و فلسطین

قطار انقلاب اسلامی ایران در مسیر رشد و توسعه در بخشهای مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی همچنان رو به جلو در حال حرکت است. این قطار در ایستگاه چهلم خود دستاوردهای خوبی داشته و در هر بخش فصلی نو رقم زده است که توسعه کتابخانه ها از آن جمله است.

توسعه کتابخانه ها برگ زرینی در کارنامه فرهنگی انقلاب اسلامی

به گزارش قدس آنلاین، توسعه فرهنگی از ابتدای پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی مورد توجه و تاکید بوده و تاکنون اقدامات خوبی برای رشد این شاخص صورت گرفته که کتابخانه سازی و افزایش دسترسی مردم به کتاب و کتابخانه از محسوسترین آنها است.
میزان مطالعه و کتابخوانی ملاک پیشرفت و کتاب مقبولترین و نزدیک ترین تبلور فرهنگی به طبع آدمیان است لذا ملتی راه توسعه و پیشرفت را طی می کند که مردمش اهل مطالعه کتاب و کتابخوانی باشد.
سرانه کتاب و کتابخوانی همواره از مهمترین شاخصهای توسعه فرهنگی و از ابتدای انقلاب اسلامی تجهیز شهرها و روستاها به کتابخانه به عنوان شاخص مهم فرهنگی مورد تاکید و توجه بوده بطوری که توسعه کتابخانه ها در ایران طی ۴۰ سال اخیر از رشد خوبی برخوردار است.
سال ۱۳۵۷ در کشور تنها ۳۷۳ کتابخانه عمومی وجود داشت اما این تعداد هم اینک با افزایش ۹ برابری به ۳۴ هزار کتابخانه عمومی رسیده است. البته با توجه به جمعیت ۸۰ میلیون نفری ایران هنوز تا رسیدن به وضعیت ایده آل فاصله است اما از روند رو به رشدی برخوردار هستیم.
خراسان رضوی نیز با شش و نیم میلیون نفر جمعیت در طول ۴۰ سال پس از انقلاب در زمینه احداث کتابخانه کارنامه خوبی دارد بطوری که تعداد کتابخانه های نهادی و مشارکتی در این استان نسبت به پیش از پیروزی انقلاب اسلامی بیش از چهار برابر رشد داشته است.

* رشد ۴۰۰ درصدی کتابخانه ها
مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی به خبرنگار ایرنا گفت: هم اینک ۱۲۵ باب کتابخانه نهادی و ۷۹ باب کتابخانه مشارکتی در این استان وجود دارند که تنها ۳۹ مورد آن مربوط به دوران پیش از انقلاب است. ۱۶۰ باب کتابخانه ظرف ۴۰ سال اخیر در خراسان رضوی ساخته شده است.
حجت الاسلام علی اکبر سبزیان افزود: قدیمی ترین کتابخانه خراسان رضوی کتابخانه شریعتی مشهد است که سال ۱۳۰۳ بهره برداری شد. همچنین چهار باب کتابخانه مستقل و چهار باب کتابخانه سیار در این استان فعالیت دارند که پس از پیروزی انقلاب اسلامی بنا شده اند.
وی ادامه داد: هم اینک نیز روند ساخت کتابخانه با جدیت در دست پیگیری است و از ابتدای امسال تاکنون پنج باب کتابخانه در خراسان رضوی ساخته شده است.
مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی گفت: با وجود تلاشهای صورت گرفته هنوز تا رسیدن به استانداردها فاصله وجود دارد بطوری که طبق استانداردهای جهانی به ازای هر ۲۵ هزار نفر باید یک کتابخانه وجود داشته باشد که این رقم در خراسان رضوی ۳۱ هزار نفر است.
وی افزود: همچنین پنج روستا در خراسان رضوی هریک با جمعیت سه هزار تا پنج هزار خانوار و ۱۴ روستای بالای پنج هزار خانوار جمعیت در خراسان رضوی فاقد کتابخانه هستند که پیگیری ساخت کتابخانه در این روستاها با جدیت در دست اقدام است.
حجت الاسلام سبزیان ادامه داد: طبق برنامه ریزی صورت گرفته باید تا افق ۱۴۰۰ زیربنای کتابخانه های عمومی خراسان رضوی ۸.۷ درصد، تعداد اعضای آنها ۹.۴ درصد و تعداد کتابخانه های عمومی نیز ۱۱.۴ درصد افزایش یابد.
وی همچنین به عضویت ۲۲۷ هزار نفر در کتابخانه های عمومی خراسان رضوی اشاره و بیان کرد: باید به دنبال شهروند کتابخوان باشیم و از فرصتهای مختلف برای جذب همگان به کتابخوانی و کتابخانه ها استفاده کنیم و نیز دسترسی مردم به کتاب باید آسان باشد.
مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی گفت: به دنبال این هستیم تا همه اقشار، گروه‌ها و طبقات مختلف مردم از فضای کتابخانه‌ های عمومی استفاده کنند زیرا ارتباط مستقیم بین توسعه فرهنگی و گسترش کتابخانه ها با کاهش آسیبهای اجتماعی وجود دارد.

* افتتاح کتابخانه مرکزی مشهد در ۴۰ سالگی انقلاب
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع انسانی استانداری خراسان رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: کتاب، کتابخوانی و کتابخانه از مهمترین شاخصهای توسعه فرهنگی است و کتابخانه‌ ها از مراکز تاثیرگذار در رشد مناطق شهری و روستایی به ‌ویژه نواحی حاشیه ای هستند.
قربان میرزایی افزود: کتابخانه مرکزی مشهد پروژه ای است که عملیات ساخت آن ۲۳ سال پیش آغاز شد اما تاکنون تکمیل و بهره برداری نشده بود لذا بهره برداری آن در آستانه ۴۰ سالگی انقلاب مورد تاکید جدی قرار گرفت.
وی ادامه داد: چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی امر بسیار بااهمیت است و پروژه های بزرگ باید در این مناسبت بهره برداری شوند که کتابخانه مرکزی مشهد از آن جمله است.
معاون استاندار خراسان رضوی در ادامه همچنین به اختصاص هزار و ۹۰۰ میلیون ریال اعتبار به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برای تجهیز کتابخانه های حاشیه شهر مشهد طی ماههای اشاره و بیان کرد: اقدامات فرهنگی و ترویج فرهنگ کتابخوانی در کاهش آسیبهای اجتماعی موثر است.
وی گفت: برای افزایش این سرانه باید کار شود و تحقق آن نیازمند اقدامات فرهنگی بلندمدت است.
مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی نیز در خصوص بهره برداری از کتابخانه مرکزی مشهد به خبرنگار ایرنا گفت: تجهیز کتابخانه مرکزی آغاز شده و در دست انجام است.
حجت الاسلام سبزیان افزود: هم اینک تجهیز بخش مخزن این کتابخانه در جریان است و در مرحله نخست ۴۰ هزار جلد کتاب از منابع روز در آن ثبت می شود. تا کنون ۴۵ هزار جلد از این تعداد ثبت و بارکدگذاری شده است.
وی ادامه داد: در مراحل بعدی تعداد نسخه های کتاب در کتابخانه مرکزی مشهد تا ۲۰۰ هزار جلد افزایش می یابد.
مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی گفت: کتابخانه مرکزی مشهد در بخش بنا ۹۸ درصد پیشرفت اجرایی دارد، این پروژه در سال ۱۳۷۴ کلنگ زنی شد و پس از گذشت ۲۳ سال دهه فجر امسال مورد بهره برداری قرار می گیرد.
وی افزود: هویت ایرانی اسلامی با تکیه بر پشتوانه عظیم و کهن فرهنگی از مهمترین دستاوردهای انقلاب اسلامی است و می کوشیم با مبارزه با آسیبهای اجتماعی از گذرگاه فرهنگی و توسعه فرهنگ کتابخوانی روزهای درخشانتری در این سرزمین رقم زنیم.

منبع:ایرنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.