به گزارش گروه بین الملل قدس آنلاین، اتحادیه اروپا و اتحادیه عرب در گفتوگوهایی که روز سهشنبه در بروکسل انجام شد نتوانستند بر سر بیانیه مشترک به توافق برسند.
به نوشته رویترز، قرار بوده وزرای خارجه دو طرف در بروکسل بر سر تدوین دستور کار نشست مورخه ۲۴-۲۵ فوریه در شرمالشیخ مصر توافق کنند، اما در صدور بیانیه نهایی ناکام ماندهاند.
در نشست شرمالشیخ قرار است درباره موضوع فلسطین، اوضاع سوریه، بحران لیبی، جنگ یمن، تحولات لبنان، عراق و سودان تبادل نظر شود.
«فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که در بروکسل بر سر ۹۰ تا ۹۵ درصد مسائل اشتراک نظر وجود داشته است.
«احمد ابوالغیط»، دبیر کل اتحادیه عرب گفته که «پیچیدگیها در طرف اروپایی بیشتر از طرف عربی بود.»
موگرینی در پاسخ به سوالی درباره این اظهارنظر دبیر کل اتحادیه عرب گفت: «حرف من دقیقاً بر عکس این است.»
اتحادیه اروپا امیدوار است از رهگذر بهبود روابط با همسایههای عربی سیاستهای خود را در زمینههای مختلف از جمله مبارزه با مهاجرت غیرقانونی از کشورهای غرب آسیا و شمال آفریقا پیش ببرد.
در حالی که کمتر از سه هفته به برگزاری نشست شرمالشیخ باقی مانده، سران کشورهای اروپایی هنوز مشارکت خود در این نشست را تأیید نکردهاند.
اتحادیه اروپا خواستار آن است که تمرکز نشست ماه جاری میلادی مسئله مهاجرت باشد، اما در میان اعضای اتحادیه اروپا بر سر این موضوع اختلافات شدید وجود دارد. مجارستان، تحت تأثیر سیاستهای راست افراطی دولت مهاجرتستیز این کشور، از صدور بیانیهای مشترک بر سر این موضوع جلوگیری کرد.
یک دیپلمات اتحادیه اروپا گفت: «برای اتحادیه اروپا، مسئله تماماً بر سر مهاجرت است، اما مسائل حساس زیادی هستند که افراد ترجیح میدهند بر سر آن بحث نکنند.»
از جمله تغییرات اساسی که در روابط کشورهای عربی و اروپایی ایجاد شده تضعیف جایگاه «محمد بن سلمان»، ولیعهد سعودی پس از قتل «جمال خاشقچی»، روزنامهنگار منتقد سعودی بوده است.
در چند دهه گذشته، روابط جهان غرب با عربستان سعودی به عنوان بزرگترین صادرکننده نفت و دومین واردکننده بزرگ تسلیحات، اساس روابط این کشورها با جهان عرب را شکل داده است.
محمد بن سلمان بعد از قتل جمال خاشقچی داخل کنسولگری عربستان سعودی در استانبول در مهرماه سال جاری به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است. حکومت سعودی، در ابتدا قتل خاشقچی را تکذیب کرد، اما بعد از گسترش فشارها، روایتهای متناقض و ناهمخوانی درباره آن ارائه کرد. ریاض، اکنون پذیرفته که عواملی از داخل حکومت در این قتل نقش داشتهاند اما محمد بن سلمان، تأثیری در آن نداشته است.
در مقابل، مستندات متعددی حکایت از آن دارند که دستور قتل روزنامهنگار منتقد سعودی به دستور ولیعهد عربستان سعودی انجام شده. به عنوان مثال، رسانههای آمریکا گزارش دادهاند جمعبندی «سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا» (سیا) این است که محمد بن سلمان، آمر این قتل بوده است. شمار زیادی از نمایندگان کنگره آمریکا هم صراحتاً به نقش بنسلمان در این قتل اشاره کرده و خوستار قطع فروش سلاح به عربستان سعودی شدهاند.
«عادل الجبیر»، وزیر مشاور در امور خارجی عربستان سعودی طوری وارد نشست روز دوشنبه در بروکسل شد که گویا اتفاقی نیفتاده: او گفت دو طرف با چالشهای مشترکی «از جمله مقابله با افراطگرایی و تروریسم» مواجه هستند.
رویترز نوشته اما روابط دو طرف مانند گذشته نیست. شرکت در نشستی با حضور ولیعهد سعودی برای برخی از سران کشورهای اروپا نیازمند زیرکیهای خاصی است. گروههای حقوق بشری در نشست کشورهای گروه ۲۰ که ماه نوامبر برگزار شد از سران کشورهای اروپایی به خاطر ایستادن دوشادوش بنسلمان انتقاد کردند.
منبع: فارس
انتهای پیام/
نظر شما