به گزارش گروه اقتصادی قدس آنلاین، اپل برنامههای گستردهای برای پایش سلامت کاربران خود در نظر گرفته است. به نظر میرسد ایرپاد ۲ اپل تنها با قرار گرفتن در گوش کاربران میتواند وضعیت سلامتی آنها را پایش کند. پیشتر گفته شده بود که ایرپاد جدید اپل احتمالا در سهماهه نخست ۲۰۱۹ عرضه میشود. اپل قصد دارد ایرپاد ۲ را بهزودی معرفی کند. کاربرانی که هماکنون ایرپاد قدیمیتر دارند، قطعا بسیار علاقهمند هستند که بدانند نسخهی بهروزرسانیشدهی ایرپاد ۲ چه تغییراتی نسبتبه مدل قبلی خواهد داشت. اولین مدل ایرپاد در سال ۲۰۱۶ میلادی به بازار عرضه شد. شاید کاربرانی که اولین مدلهای ایرپاد را خریداری کردهاند، تمایل داشته باشند شارژ باتری هدفون جدید همچنان خوب باشد.
تنها اطلاعات موثقی که در مورد ایرپاد ۲ اپل منتشر شده، این است که هدفون جدید دارای کیس شارژ بیسیم خواهد بود. اما بهنظر میرسد کوپرتینونشینها برنامهریزی بیشتری برای هدفون جدید خود درنظر گرفتهاند. باتوجه به آخرین اخبار فاششده و پتنتهای ثبتشده توسط اپل، میتوانیم حدسهایی در مورد مشخصات ایرپاد ۲ داشته باشیم. پیشتر گفته شده بود که ایرپاد ۲ اپل اوایل سال ۲۰۱۹ با بهبود حذف نویز عرضه میشود. بهنظر میرسد اپل علاوهبر تمرکز روی کیفیت صدا، برنامههایی برای توسعهی کاراییهای مربوطبه سلامتی محصول جدید خود دارد.
پیشتر نیز گفته شده بود که نسل بعدی ایرپاد اپل به دستور «Hey Siri» حساس خواهد بود. ولی آنچه کوپرتینونشینها برای هدفون خود درنظر گرفتهاند، بیش از اینها است و قصد دارند کاراییهای بیشتری برای محصولی که تنها در گوش قرار میگیرد، ارائه دهند.
برنامههای بلندمدت
هدفون ایرپاد اپل در ماه سپتامبر سال ۲۰۱۶ میلادی معرفی شد و تنها تا آخر همان سال بهصورت آنلاین قابل سفارش دادن بود. با این وجود، اپل در ماه سپتامبر ۲۰۱۵ میلادی سه ثبت اختراع برای Earbud بههمراه حسگر بیومتریک (Biometric Sensing) ثبت کرده بود. در نتیجه توجه اپل به فناوریهای مرتبط با سلامتی، موضوع جدیدی نیست و پیش از این نیز مطرح شده است. در اصل کوپرتینونشینها چندین سال است که روی ارائهی ویژگیهای جدیدی برای ایرپاد تلاش میکنند.
تا اوایل سال ۲۰۱۷ میلادی، خبری از ارائهی محصولاتی در راستای پتنتهای ثبتشده نبود ولی درنهایت با تاخیری طولانی شاهد محصولات جدید با ویژگیهای توصیفشده در پتنتها، در فروشگاهها بودیم. پیشتر گفته شد که ایرپاد اپل با ویژگی Live Listen در iOS ۱۲، به ابزاری برای کمک به کمشنوایان تبدیل میشود. در سپتامبر ۲۰۱۸ همزمان با انتشار iOS ۱۲، ویژگی Live Listen معرفی شد.
همانطور که مشاهده میکنید، سه سال پس از ثبت پتنت، ویژگی جدیدی بهعنوان بخشی از نسخهی بهروزرسانیشدهی iOS به بازار عرضه شد. اپل برنامهی طولانیمدتی برای این حوزه دارد. ویژگی Live Listen با استفاده از میکروفون آیفون و قابلیتهای نسخهی جدید iOS میتواند دادهها را ازطریق بلوتوث ارسال کند و همین ویژگی برای ایرپاد هم دردسترس است.
هدفونی متناسب و کامل
طرحهای مربوطبه سه پتنت ثبتشدهی اپل در سال ۲۰۱۵ میلادی شباهتی به ایرپاد ندارند. پتنت دیگری نیز در سال ۲۰۱۴ میلادی بهثبت رسیده که خبر از هدفونی با حسگر پایش سلامتی و کنترل head gesture میدهد، ولی طرحهای مربوطبه این پتنت هم شباهتی به ایرپاد اپل نداد.
هدفونی که درنهایت در گوش کاربران قرار گرفت، طراحی متفاوتی نسبت به طراحیهای پتنتهای ثبتشده داشت. در طراحیهای ثبتشده، هدفونی با سیم دیده میشود. اما توضیحاتی که در توصیف پتنت آمده است ،با مشخصات ایرپاد نسبتا همخوانی دارد. AppleInsider، متن توضیح پتنت ثبتشدهی مربوطبه سال ۲۰۱۴ میلادی را بهصورت ذیل خلاصهسازی کرده است:
براساس اطلاعات مربوطبه پتنت، سیستم پایش تناسب اندام به مجموعهای از هدفونها اضافه شده و عملکردی تضمینشده دارد که به کاربران اجازه میدهد تا بتوانند در حین گوش دادن به موسیقی، وضعیت تناسب اندام و سلامتی خود را پایش کنند. با قرار دادن هدفون در گوش یا نزدیک گوش، حسگر موجود در آن میتواند درجه حرارت و ضربان قلب را درکنار سایر کاراییهای دیگر پایش کند.
علاوهبر سنسورهای مبتنی بر پوست، شتابسنج متصل به شاسی ایرباد نیز میتواند جمعآوری دادههای دقیقتر را تسهیل نماید. برخی نیز مجهز به چندین شتابسنج هستند که هر کدام منطبق با یکی از محورها قرار داده شده است.
ارائه چنین ویژگیهایی سخت نیست
بررسی و تحلیل پتنتهای ثبتشدهی اپل یک طرف قضیه است. شاید برای شما جالب باشد که بدانید بهصورت کلی، از قسمت داخلی گوش انسان چه اطلاعاتی را میتوان پایش کرد و تا چه اندازه پتنتهای ثبتشده در عمل، قابلیت اجرا دارند.
بیشک برخی کاراییها، همچون نظارت بر حرکت کاربر، جزو کاربردهایی است که میتواند برای ایرپاد درنظر گرفته شود و در کل چنین قابلیتهایی، برگ برنده برای اپل محسوب میشود. در حال حاضر در اپلواچ با استفاده از اپلیکیشن Activity میتوان چنین کارایی را در اختیار داشت. اما باید ببینیم آیا میتوان ازطریق گوش، به اطلاعات دقیقتری دسترسی پیدا کرد یا نه.
زمانیکه ساعت هوشمند به کاربر میگوید که باید سریعتر پیادهروی کند، کاربر نمیتواند با حرکت دادن سریعتر مچ دست یا چند حرکت سریع بدنی، اینطور وانمود کند که در حال تندتر پیادهروی کردن است. ساعت هوشمند با حرکت سریع مچ دست بهراحتی فریب نمیخورد، بیشک در مورد حرکات سر نیز همین اتفاق میافتد و دادهها حتی دقیقتر هم خواهند بود. دادههایی که از این طریق ثبت میشوند، میتوانند بسیار مفید باشند و مورد استفاده قرار گیرند. هرچقدر کاربر در معرض روشهای پایش دقیقتری و بیشتری قرار گیرد، اطلاعات دقیقتری نیز بهدست خواهد آمد.
در سال ۲۰۱۳ میلادی، نشریهی Translational Engineering in Health and Medicine از نشریات IEEE مقالهای در مورد مشکلات وصل کردن دستگاههای مختلف به بدن برای پایش برخی مشکلات اعم از «آپنه خواب» منتشر، و اعلام کرد:
باتوجه به اینکه لازم است سنسورهای مختلفی به بیمار متصل شود، کیفیت خواب بیمار کاهش پیدا خواهد کرد که این امر میتواند بر نتایج آزمایش تأثیرگذار باشد.
سپس نویسندگان مقاله، نتایج اولیهی آزمایشهای خود را در مورد امکان قرار دادن سنسورها در گوش برای پایش ضربان قلب حین خواب ارائه دادند. موضوع مورد توجه محققان این بود که بتوانند وضعیت بیمار را بهگونهای پایش کنند که محل قرارگیری حسگر تاثیری در نتایج نداشته باشد. بعدها نشریهی Nature نیز به بررسی ابعاد عملی و اجرایی این موضوع پرداخت و با نگاهی به گجتهای پوشیدنی برای پایش سلامت، سنسورهای درون گوش را نیز برای حل برخی مسایل پزشکی مورد بررسی قرار داد.
در ماه ژوئیه سال ۲۰۱۷ میلادی، مقالهای تحت عنوان «قابل شنیدنها: حسگر درون گوشی مولتی فیزیولوژیکی» به بررسی این موضوع پرداخت و در قسمتی از چکیدهی مقاله به این موضوع اشاره شده است:
در این مقاله به برخی از چالشهای مربوطبه استفاده از هدفونهای نامحسوس برای دسترسی به دادههای مربوطبه اعضای حیاتی بدن ازطریق کانال گوش میپردازیم.
وقتی هدفونی برای ساعاتی طولانی از روز در هر دو گوش کاربر قرار داده شود، میتواند سنجشهای قابل اعتمادتری ارائه دهد. همانطور که دیدید، پتنت مربوطبه سال ۲۰۱۴ نیز به پایش درجه حرارت بدن اشاره دارد.
اما یکی از مشکلات این است که هدفون باید داخل گوش کاربر قرار داده شود. ایرپادهای کنونی اپل برای گوشهای همهی کاربران همانند EarPodهای سیمی اپل متناسب نیستند. اپل برای اجراییسازی ویژگی پایش سلامت ازطریق گوش کاربران، باید محصولی متناسب که در گوش بهشکل درستی قرار گیرد، طراحی کند. ظاهرا کوپرتینونشینها در حال توسعهی چنین محصولی هستند. پتنت دیگری که در سال ۲۰۱۸ میلادی با عنوان Earbuds with compliant member به ثبت رسید، به همین ویژگی اشاره دارد. اپل درتلاش است تا ایرپادهایی را طراحی کند که بهصورت پیوسته با پوست در تماس باشند و بتوانند سنجشهای درستی ارائه دهند.
برای تشخیص حرکت، باید هدفون بهخوبی و محکم در گوش کاربر قرار گرفته باشد. برای برخی پایشهای دیگر حتی لازم است محل قرارگیری هدفون در گوش بهدرستی تنظیم شود. در حال حاضر اپل واچ با کمک حسگر PPG و براساس تابش نور به پوست میتواند ضربان قلب کاربر را پایش کند. انتظار میرود ایرپادهای جدید هم بتوانند چنین عملکردی داشته باشند. شاید سنسورهای ایرپادهای نسل بعدی بتوانند عملکرد بیشتری از خود نشان دهند و حتی دادههای مربوطبه دستگاههایی همچون الکتروانسفالوگرام (EEG) را در اختیار قرار دهند. متخصصان علم پزشکی به AppleInsider اعلام کردهاند که ایرپادهای نسل بعدی میتوانند در آیندهای نهچندان دور چنین قابلیتهایی از خود نشان بدهند. متخصصان پزشکی معتقدند:
برای پایشهای مربوطبه EEG، لازم است از نوعی محلول نمکی در گوش استفاده شود تا بتوان نتایج بهتری در اثر تماس بیشتر بهدست آورد. البته کارهایی همچون صحبت کردن و جویدن میتوانند تولید پالسهایی کنند که بر نتایج دادههای خروجی تأثیرگذار هستند.
چه زمان منتظر رونمایی از چنین ویژگیهایی باشیم؟
از زمانیکه پتنت مربوطبه ویژگی Live Listen ثبت شد، تا زمانیکه شاهد معرفی این ویژگی توسط اپل بودیم، حدود سه سال طول کشید. پس انتظار نمیرود که همهچیز به سرعت پیش برود. ممکن است ایرپاد ۲ برخی ویژگیهای مربوطبه پایش تناسب اندام را بههمراه خود داشته باشد، ولی انتظار نمیرود که همهی ویژگیها را به نمایش بگذارد. اما احتمال دارد در ایرپاد ۳ و ایرپاد ۴ شاهد رونمایی از ویژگیهای جدیدی باشیم. شرکتهای زیادی همچون اپل در بازار حضور ندارند که چندین سال وقت صرف کنند تا ویژگی جدیدی را به محصولات خود اضافه کنند و اپل قصد دارد واقعا در چنین حوزههایی پیشرو باشد.
اپل به چنین موضوعاتی توجه نشان میدهد و برای کوپرتینونشینها بسیار حائز اهمیت است.تیم کوک نیز به این موضوع توجه ویژهای نشان میدهد. او معتقد است:
بعدها، وقتی به گذشته نگاه میکنید، از خودتان این سؤال را خواهید پرسید: «اپل برای بشریت چه کار مهمی انجام داده است؟» پاسخ، به حوزهی سلامت مربوط خواهد شد.
منبع: زومیت
انتهای پیام/
نظر شما