آرش خلیلخانه/ معاون پارلمانی دولت پس از واکنش برخی اعضای مجمع به ادعای روحانی در مورد عدم مخالفت رهبری با لوایح FATF در مقام دفاع از وی برآمده و با بیان اینکه ما امیدواریم با توجه بهضرورت این لوایح در کشور، مجمع این لوایح را تصویب کند، گفت: رئیسجمهور حرف بیدلیل و مدرک نمیزند.
مصباحیمقدم: اگر رهبری نظر موافق داشتند که مجمع ورود پیدا نمیکرد
در همین رابطه حجتالاسلام مصباحی مقدم با اظهار تأسف نسبت به سخنان رئیسجمهور در مورد FATF و یادآوری اینکه روحانی خود عضو مجمع تشخیص است، گفت: ایشان بیایند در مجمع فرمایشاتشان را در حضور اعضا مطرح کنند و جوابشان را بشنوند؛ بعداً از طریق رسانهها موضوع را مطرح کنند. این کار ایشان برخلاف مصالح ملی است. ایشان ادعا کردهاند که رهبری گفتهاند با پیوستن ایران به FATF مخالفتی ندارند؛ چه اشکالی دارد ایشان که رئیسجمهور هستند در مکاتبهای از رهبری بخواهند نظرشان را در موافقت با این لوایح اعلام کنند. چه کسی هست که در مقابل رهبری مخالفت کند؟ یعنی اینکه رهبری نظری ندارند؛ نه اینکه موافق این امر هستند. همین موجب شده است که مجمع تشخیص مصلحت نظام به این موضوع ورود پیدا کند. اگر رهبری نظر موافق داشتند که مجمع ورود پیدا نمیکرد.
درعینحال پرویز داودی رئیس دفتر رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتوگو با فارس با اشاره به سخنان دیروز حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور درباره لوایح مرتبط با FATF گفت: اگر آنطور که رئیسجمهور دیروز عنوان کردند «که چرا ۱۰ الی ۲۰ نفر درباره این لوایح تصمیم بگیرند؟» بخواهیم با موضوع مواجه شویم، خب، خود دولت مگر چند نفرند که لوایح را تدوین و ارائه کردهاند؟ اگر قرار باشد تعداد اعضای نهادهای قانونی مورد اشکال واقع شود، همه نهادها یک تعداد محدودی عضو دارند و با همان تعداد تصمیمات خود را میگیرند، اما هرکدام در جایگاه خود و در چارچوب شرح وظایف خودشان انجاموظیفه میکنند که حدود وظایف و اختیارات همه هم در قانون اساسی تصریحشده است. رئیس دفتر رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: وقتی مجمع نظری درباره لوایح اختلافی میان مجلس و شورای نگهبان میدهد، طبیعتاً مخالف نظر یکی از آن دو است و جای تعجب دارد که یک شخصیت حقوقی که خود حقوقدان است و در ردهبالای نظام قرارگرفته است، اینگونه نسبت به مسائل قانونی و حقوقی موضع بگیرد؛ بنابراین کار مجمع کاملاً روال قانونی دارد و اگر کسی ادعا میکند که میخواهد قانونمند باشد و با بیقانونی مخالف است، باید روالهای قانونی را بپذیرد و استدلالهایی مبنی بر اینکه چرا ۲۰ نفر درباره یک لایحه تصمیم بگیرند، استدلالی ضعیف است.
وی در بخش دیگری از این گفتوگو اظهار داشت: وقتی لایحه پالرمو در دستورکار مجمع قرار گرفت، یک نامه از طرف برخی وزیران و یک نامه از سوی معاون اول رئیسجمهور به مقام معظم رهبری نوشته شد و رهبری هم بر آن نامه حاشیهای نوشتند که این لایحه اختلافی به مجمع ارجاع شود و مجمع هم با دقت نظر آن را بررسی کند. پاسخ رهبری این معنا را دارد که نظام جمهوری اسلامی نظامی دیکتاتوری نیست که شخص ایشان بخواهد راجع به یک لایحه نظر بدهد، بلکه باید روال قانونی تصویب آن طی شود و اگر مجمع تشخیص مصلحت نظام به عنوان مرجع نهایی حل اختلاف میان مجلس و شورای نگهبان به این نتیجه رسید که پیوستن به کنوانسیونهای FATF به مصلحت کشور هست که الحاق آن پذیرفته میشود و در صورتی که مجمع به این نتیجه رسید که عضویت در این کنوانسیونها به صلاح کشور نیست، پذیرفته نمیشود. درباره اینکه رئیسجمهور دیروز گفت که رهبر معظم انقلاب مخالفتی با لوایح مرتبط با FATF ندارند، باید گفت که بله! ایشان مخالفت نکردند، ولی ما کدها و قرائن سخنان ایشان را داریم.
داودی با اشاره به اینکه عدم مخالفت رهبر معظم انقلاب با «بررسی لوایح» مرتبط با FATF با عدم مخالفتشان با «لوایح» تفاوت دارد، تصریح کرد: در واقع رهبری تأکید دارند که روال قانونی درباره لوایح طی شود؛ یعنی نظرشان را که نهی از دنبال کردن پیوستن به این کنوانسیونها بود مطرح کردند، اما تأکید میکنند که روال قانونی باید طی شود و حال این روال طی شده و نوبت به بررسی و تصمیمگیری مجمع تشخیص مصلحت نظام رسیده است؛ حال واقعاً این دیگر چه شلوغبازی و جوسازی لازم دارد که بعضی انجام میدهند؟ چطور زمانی که مجمع نظری موافق با نظر برخی میدهد، این گونه درباره آن صحبت نمیکنند و به آن عنوان «یک جمع ۱۰ الی ۲۰ نفره» اطلاق نمیکنند، اما اکنون که احتمال میدهند مجمع خلاف نظر آنها تصمیم بگیرد اینگونه درباره آن صحبت میکنند. ما انتظار داریم کسانی که در ردههای اجرایی کشور قرار میگیرند، منصفانه، دقیق و همانند یک حقوقدان واقعی و مبرّز صحبت کنند.
نظر شما