تحولات منطقه

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه بازار متشکل ارزی آماده راه اندازی است، گفت: صلاح بر این است که این بازار از اواسط فروردین ماه کار خود را آغاز کند.

آغاز به کار بازار متشکل ارزی از فروردین ۹۸
زمان مطالعه: ۷ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، عبدالناصر همتی، در گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با بیان اینکه بازار متشکل ارزی آماده راه اندازی است، گفت: صلاح بر این است که این بازار از اواسط فروردین ماه کار خود را آغاز کند.

وی همچنین در خصوص ادغام بانک‌ها نیز گفت: بانک‌های انصار، قوامین، حکمت ایرانیان، مهر اقتصاد و مؤسسه اعتباری کوثر تا چهار ماه آینده در بانک سپه ادغام شده و محو می‌شوند. این در حالی است که مدتی است در بانک مرکزی تحول در نظام بانکی را دنبال می‌کنیم و یکی از اقدامات مهم، ادغام این بانک‌ها بود که در شورای پول و اعتبار و ستاد اقتصادی سران قوا بحث و در نهایت به تصویب رسید و بر اساس آن، قرار بر این است که ۵ بانک و مؤسسه در بانک سپه ادغام شوند.

همه چیز درباره ادغام بانک‌ها

همتی با بیان اینکه این تحول مهم از امروز کلید خورده است، تصریح کرد: با هماهنگی‌های انجام شده با ستاد نیروهای مسلح و بانک‌ها، تلاش داریم به سمت انجام مطلوب پیش رویم، ضمن اینکه این ۵ مؤسسه بانکی، نزدیک به ۲۱۵ هزار میلیارد تومان سپرده دارند و تمهیدات خوبی نیز برای این سپرده‌ها اندیشیده شده است.

وی گفت: سپرده‌ها نیز با سودهایی که تا کنون پرداخت می‌شد، ادامه می‌یابد؛ سپرده گذاران تا پایان قرارداد سود کنونی را دریافت می‌کنند و موسساتی که برای ادغام قطعی می‌شوند می‌توانند آن را ادامه دهند.

همتی رقم تسهیلات این بانک‌ها را ۱۳۰ هزار میلیارد تومان و تعداد سپرده گذاران را ۲۴ میلیون سپرده‌گذار اعلام کرد و اظهار داشت: این تسهیلات بر اساس قرارداد ادامه دارد و کارکنان هم بر اساس قراردادها ادامه کار می‌دهند.

وی درباره دغدغه سهامداران نیز به این نکته اشاره کرد که تکلیف سهامداران وابسته به نیروی‌های مسلح مشخص است و ۱۳۰ هزار سهامدار جز نیز مشکلی نخواهند داشت. به هر حال از حالا تا چهار ماه دیگر، بانک‌ها می‌توانند مجامع را برگزار کنند و پس از آن، در بانک سپه ادغام می‌شوند.

همتی گفت: باید گفت بانک‌های بهتر و ضعیف‌تر در میان بانک‌های ادغامی داریم، ولی برای مشکلات موجود پیش بینی شده که دارایی‌ها باید از سوی نیروی انتظامی منتقل شود که ناترازی ها پوشش داده شود؛ ولی در کل مردم نگران نباشند.

وی اظهار داشت: مشکل نقدینگی این بانک‌ها در حال حاضر نیز با بانک مرکزی حل شده و از این به بعد هم مشکلی نیست، ولی در طول ۴ ماه آینده تمام دارایی‌های اینها کارشناسی می‌شود و بعد از آن ارزش ویژه بانک‌ها مشخص می‌شود؛ ضمن اینکه مردم مطمئن باشند که مشکلی وجود ندارد و تا یکماه آینده، با هماهنگی سازمان بورس نماد بانک‌ها باز می‌شود و بر اساس ارزش اسمی سهام و یا ارزش زمان بسته شدن، هر کدام بیشتر باشد مجموعه ادغامی می‌تواند سهام سهامداران را خریداری کند و اگر سهامداری نیز احساس می‌کند قیمت بالاتر است می‌تواند ۴ ماه صبر کند، ولی در حال حاضر سهامداران می‌توانند بر اساس ارزش اسمی سهام خود را بفروشند.

رئیس کل بانک مرکزی درباره وضعیت خدمات رسانی بانک جدید پس از تکمیل پروسه ادغام، افزود: بانک سپه تصمیم خواهد گرفت که خدمات بانک جدید به نیروهای مسلح از بعد از ادغام چگونه باشد و خانواده نیروهای مسلح با اولویت امکان دریافت سرویس از بانک را خواهند داشت. ما در اصلاح نظام بانکی که کار بزرگی است و ناترازی سیستم بانکی و سایر مشکلات به تدریج در حال حل شدن است و بر اساس شرایط و امکانات این کارها انجام می‌شود و ما می‌خواهیم سیستم بانکی باثبات و سالم باشد و به تولید و مردم خدمات مناسب ارائه کند.

همتی تاکید کرد: نحوه محاسبات نرخ سود و معوقات از کارهای مهمی است که در درون سیستم بانکی در حال انجام است. بانک مرکزی اختیارات تام دارد که با کسانی که بازار پول را بهم بزنند برخورد کند و ما به تدریج کارها را انجام خواهیم داد و در حال حاضر به وظایف بانک مرکزی عمل می‌کنیم و مردم معتقد هستند که ما باید کار کنیم؛ ضمن اینکه شرایط زمانی ادغام بانک‌ها به تدریج و بر اساس وضعیت تعیین شده پیش خواهد رفت؛ ضمن اینکه با کسانی که بخواهند بازار پول را به هم بریزند، برخورد جدی خواهد شد.

همتی با بیان اینکه مقصد اصلی دشمنان بازار پول و ارز بوده است، خاطرنشان کرد: البته دشمن در این جبهه موفق نبوده است.

دلایل نوسانات قیمت ارز در هفته‌های گذشته

همتی در خصوص افزایش قیمت ارز روزهای اخیر، با بیان اینکه قرار گرفتن در روزهای آخر سال٬ انتشار چند خبر منفی و اخباری همچون FATF و یک سری جوسازی‌ها منجر به افزایش قیمت ارز شد، گاهی برخی از نمایندگان مجلس، همکاران ما در دولت و کارشناسان بحث‌هایی را مطرح می‌کنند که جو منفی روانی به وجود آورده و بی‌ثباتی را در پی خواهد داشت.

وی از عرضه ۱۱.۵ میلیارد یورو ارز در سامانه نیما خبر داد و با بیان اینکه سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون یورو از طریق بانک مرکزی عرضه شده، گفت: ۸ میلیارد یورو نیز عرضه صادر کنندگان بوده که ۷ میلیارد و ۴۰۰ میلیون یورو فروش٬ ۶۰۰ میلیون یورو واردات در مقابل صادرات و واگذاری امتیاز به غیر بوده است.

همتی با بیان اینکه این ۸ میلیارد یورو معادل ۹ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار خواهد بود، به این نکته اشاره کرد که صادرات غیر نفتی ۴۰ میلیارد دلار بوده که اگر سهم شرکت گاز هم که بخشی از آن بوده را کم کنیم ۳۰ تا ۳۵ درصد ارز حاصل از صادرات به کشور بازگشته و حدود ۶۵ درصد هنوز بازنگشته است؛ ضمن اینکه در حال حاضر تراز تجاری مثبت است و باید به سمتی برویم که تراز ارزی نیز مثبت شود.

وی در ادامه گفت: بانک مرکزی حدوداً ۳۸ میلیارد دلار ارز تأمین کرده است که ۹.۳ میلیارد دلار از از طریق سامانه نیما بوده و ۲۴ میلیارد دلار ازطریق سیستم بانکی بوده که از طریق بانک مرکزی تأمین شده؛ البته اگر صادرکنندگان ارز را تأمین کنند بانک مرکزی نیاز ندارد که ارز را تأمین کند؛ ضمن اینکه بر اساس آمارها، روند کلی بازار نشان می‌دهد که تا آذر ماه سیاست‌ها به درستی عمل شد و واکنش بازار نیز نسبت به آن قابل قبول بود و قیمت کالاهای اساسی از تورم کمتر بود اما بعد از آبان ماه بخاطر ضعف شبکه توزیع کالاهای اساسی این روند دچار اختلال شد.

همتی گفت: کالاهای غیر مشمول با کاهش تقاضا و کالاهای مشمول با افزایش تقاضا مواجه شدند که برای اصلاح این وضعیت باید شبکه توزیع که مسئولیت آن با وزارت بازرگانی و وزارت صمت است به صورت بهینه‌تر و سازماندهی شده معایب را برطرف کنند.

همتی با اشاره به ضرورت استفاده از نقدینگی در زمینه تولید گفت: ورود نقدینگی زیاد به بازار باعث افزایش پایه پولی می‌شود اما بانک مرکزی به تولید با توجه به مزایا منابع می‌دهد و نگرانی در این زمینه وجود ندارد.

رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: هدایت نقدینگی معنی خاصی ندارد و نقدینگی به جایی می‌رود که بازدهی داشته باشد؛ باید جذابیت بازارهای مولد افزایش پیدا کند تا نقدینگی در بازارهای جذاب و در راه سالم سرمایه گذاری شود.

برنامه‌های بانک مرکزی برای کنترل نقدینگی

همتی همچنین درباره بدهی بانک‌ها و دولت به بانک مرکزی با بیان اینکه هم اکنون با کاهش بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی مواجه هستیم، گفت: از شهریور ماه تاکنون با ۱.۶ درصد کاهش بدهی بانک‌ها مواجه هستیم و بدهی دولت نیز کاهش یافته و البته امکان دارد به دلیل مصوبه تهاتر بدهی دولت باشد؛ ضمن اینکه اضافه برداشت بانک‌ها ها نیز کنترل و در ۴ ماهه گذشته کاهش یافته و نسبت به شهریور ماه اضافه برداشت بانک‌ها ۲۵ هزار میلیارد ریال کاهش یافته که اگر این روند ادامه یابد بر رشد نقدینگی تأثیر خواهد داشت.

رئیس شورای پول و اعتبار درباره افزایش مبلغ وام ازدواج، نیز گفت: افزایش مبلغ وام ازدواج خبر خوبی است، اما باید محدودیت منابع بانک‌ها نیز در نظر گرفته شود و به محض ابلاغ با جدیت اجرایی خواهیم کرد.

همتی درباره جلوگیری از رکود و حفظ رشد بخش صنعت، اظهار داشت: سرمایه در گردش باید بازگردانده شود و حداگثربازپرداخت یکساله است و تسهیلات بلند مدت استمهال می‌شود. وی افزود: نرخ ارز افزایش یافته و نیاز تولیدکنندگان افزایش یافته و تولیدکنندگان به هر بانکی مراجعه کردند و بانک‌ها با کمبود منابع مواجه باشند، بانک مرکزی تا سقف ۴۰ هزار میلیارد تومان خط اعتباری اختصاص می‌دهد. به گفته وی، اگر تولیدکنندگان به منابع مالی نیاز دارند و بانک‌ها همکاری نمی‌کنند، به ما اطلاع دهند زیرا تولید در اولویت است.

وی با اشاره به ضرورت استفاده از نقدینگی در زمینه تولید گفت: ورود نقدینگی زیاد به بازار باعث افزایش پایه پولی می‌شود، اما بانک مرکزی به تولید با توجه به مزایا منابع می‌دهد و نگرانی در این زمینه وجود ندارد؛ در این میان هدایت نقدینگی معنی خاصی ندارد و نقدینگی به جایی می‌رود که بازدهی داشته باشد؛ باید جذابیت بازارهای مولد افزایش پیدا کند تا نقدینگی در بازارهای جذاب و در راه سالم سرمایه گذاری شود.

وی با اشاره به برخی مشکلات بازارها و عدم جذابیت برای سرمایه گذاران گفت: در برخی بازارها سرکوب شدن نرخ باعث از دست رفتن جذابیت می‌شود و از سویی دیگر در بخش‌هایی مشکلات کسب و کار، مالیاتی و بیمه‌ای باعث می‌شود جذابیت برای سرمایه گذاری از بین برود؛ ضمن اینکه همه مسائل را بانک مرکزی نمی‌تواند حل کند و باید این مسئله را پذیرفت که بخش‌های دیگر هم مسئولیت‌هایی دارند؛ همچنین باید مراقب ترامپ نیز باشیم.

منبع: مهر

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.