تحولات لبنان و فلسطین

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی گفت: ۱۵ دشت استان در شرایط ممنوعه بحرانی است و دشت‌هایی در استان وجود دارد که افت سطح آب‌های زیر زمینی در آن‌ها بیش از دو متر است.

 شرایط ممنوعه بحرانی ۱۵ دشت خراسان رضوی

به گزارش قدس آنلاین، محمدعلی نعمت نژاد در نشست تخصصی پیرامون مسائل مدیریتی آب در ایران که در تالار دکتر شریعتی دانشگاه حکیم سبزواری برگزار شد، گفت: خراسان رضوی به لحاظ اقلیمی استانی خشک و نیمه خشک است که ۷۴ درصد مساحت استان در اقلیم خشک و ۲۶ درصد دیگر در اقلیم نیمه خشک قرار دارد.

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی با بیان اینکه به لحاظ تقسیمات آبی ۳۷ محدوده مطالعاتی در سطح استان داریم که متاسفانه به دلیل برداشت‌های بی‌رویه ۳۴ دشت در شرایط فعلی ممنوعه و ممنوعه بحرانی است، افزود: از این تعداد ۱۵ دشت خراسان رضوی در شرایط ممنوعه بحرانی است و دشت‌هایی وجود دارد که افت سطح آبهای زیر زمینی بیش از دو متر است.

وی ادامه داد: کسری مخزن سالیانه آب استان به صورت متوسط یک میلیارد و ۸۱ میلیون متر مکعب است.

 معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی با اشاره به اقدامات شرکت آب و فاضلاب استان برای کاهش مصرف آب، بیان کرد: از سال‌های گذشته طرح تعادل بخشی در سطح استان‌ها و دشت‌های ممنوعه توسط وزارت نیرو اجرا شده و خوشبختانه با همکاری کشاورزان و بهره‌برداران ۱۰۰ درصد چاه‌های کشاورزی استان به کنتورهای هوشمند مجهز شده است.

نعمت‌نژاد تصریح کرد: با نصب کنتورهای هوشمند می‌توانیم به‌خوبی میزان بهره‌برداری از چاه‌های آب را کنترل کنیم.

وی گفت: با اجرای برنامه‌های متنوع برای کاهش مصرف آب در استان فرهنگ‌سازی‌های لازم انجام شده است.

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی افزود: همچنین طرح نجات آب از خراسان رضوی آغاز شد و هم اکنون به صورت طرح ملی در استان‌ها در حال اجرا است و در سطح مدارس این طرح انجام می‌شود.

نعمت‌نژاد  ادامه داد: موضوع انسداد چاه‌های غیرمجاز آب هرساله در شورای حفاظت آب استان هدفگذاری و در شهرستان‌ها به صورت ریز انجام می‌شود.

وی با بیان اینکه در سال ۱۳۹۵ حدود سه هزار و ۳۰۰ حلقه چاه و در سال گذشته دو هزار و ۶۲ حلقه چاه در استان مسدود شده است، بیان کرد: در سال جاری انسداد دو هزار حلقه چاه هدف‌گذاری شد که امیدواریم تا پایان امسال به این هدف برسیم.

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی عمده مصرف آب در استان را در بخش های کشاورزی دانست و گفت: متوسط مصرف آب در کشور ۹۲ درصد است ولی در خراسان رضوی حدود ۸۸ درصد مصرف آب در بخش کشاورزی است و مابقی در بخش شرب و بهداشت، خدمات و صنعت مصرف می شود.

مشکل اصلی ما تناسب نداشتن برداشت آب با تغذیه است

عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع نیز در این مراسم گفت: مشکل اصلی ما در حوزه کمبود آب میزان برداشت از سفره‌های زیرزمینی ‌به‌هیچ عنوان با میزان تغذیه تناسب ندارد و این موضوع از پنج دهه گذشته تداوم داشته است.

محمد درویش با تاکید بر اینکه تداوم کاهش تغذیه نسبت به برداشت آب سبب شده که ما با معضل و بحران جدی به نام نشست زمین روبه‌رو شویم، افزود: متاسفانه نشست زمین سبب شده تا میزان انباشت طبیعی سفره آب‌های زیرزمینی کاهش یابد و اگر می‌خواهیم با این بحران به درستی مواجه شویم باید تلاش کنیم تا وابستگی معیشتی به منابع آب و خاک را در چیدمان توسعه تغییر دهیم.

وی ادامه داد: بدون توجه به واقعیت‌های بوم شناختی کشور و بدون توجه به اینکه میزان تبخیر در کشور بیش از سه برابر متوسط جهانی و میزان بارندگی یک سوم متوسط جهانی است.

عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور بیان کرد: دولت و مردم باید واقعیت های کشور را به خوبی دریابند و براساس این واقعیت ها به سمت و سوی استحصال انرژی های خورشیدی و بادی حرکت کنیم.

درویش با بیان اینکه ما باید از چهار هزار و ۷۰۰ کیلومتر مرز آبی کشور استفاده کنیم که می‌تواند برای کشور سرمایه پایدار تولید کند، تصریح کرد: میزان وابستگی به منابع آبی کشور برای تولید پول باید کاهش یابد.

وی همچنین در خصوص انتقال آب از دریای عمان و خلیج فارس، گفت: در حال حاضر ۱۰۰ میلیارد متر مکعب آب قابل استحصال در کشور وجود دارد و از میزان هشت میلیارد متر مکعب برای تامین نیازهای آب شرب و بهداشتی مردم ایران کافی است.

عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع افزود: بیشتر از اینکه با کمبود آب در کشور مواجه باشیم، با بحران خشک‌سالی مدیریتی مواجه شده‌ایم و اگر میزان راندمان آبیاری در بخش کشاورزی به استاندارد مطلوب منطقه برسد و بازهم با کمبود آب مواجه شویم، می‌توانیم به طرح‌های انتقال آب فکر کنیم ولی اکنون به این شرایط نرسیده‌ایم.

منبع: فارس

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.