جعفر قنادباشی/
برخی منابع خبری از توطئه جدید مقامات آمریکایی و تحرکات تازه آنها در راستای حمایت از صهیونیستها و به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر جولان اشغالی خبر میدهند. جولان طبق قوانین بینالمللی جزو جداییناپذیر خاک سوریه بوده و حضور چند ساله رژیم صهیونیستی در این منطقه بر خلاف تمام موازین بینالمللی و اشغالگری محسوب میشود. دونالد ترامپ که پیش از این با وجود مخالفتهای داخلی نظریات شخصی خود را پیش برده و آمریکا را بر لبه پرتگاه خطر قرار داده، برای اجرایی کردن این ایده با مشکلات زیادی روبهرو خواهد بود. رئیس جمهور آمریکا اکنون در صحنه داخلی با پروندهها و بحرانهای زیادی روبه رو است؛ از بحث تبانی وی با روسیه گرفته تا پرونده فساد اخلاقی ترامپ.
باید توجه داشت که لابی صهیونیستی در آمریکا (آیپک) از قدرت و نفوذ زیادی برخوردار است. در راستای نفوذ و فشار همین لابی حامی اسرائیل بود که دونالد ترامپ یک سال پیش در اقدامی که حتی با مخالفت بسیاری از متحدان اروپایی واشنگتن مواجه شد و با وجود هزینه تراشی بسیار برای آمریکا و تنها با هدف جلب خشنودی صهیونیست سفارتخانه ایالات متحده را به قدس اشغالی منتقل کرد. فشار لابی صهیونیست بر ترامپ اکنون نیز وجود دارد و به همین دلیل ممکن است رئیس جمهور آمریکا برای رهایی از این فشار با انتخاب راهی میانه الفاظی را به کار برد که تصور حمایت آمریکا از الحاق جولان به خاک اسرائیل را مطرح کند، اما مسلماً در صحنه عمل این اتفاق هرگز نخواهد افتاد؛ چراکه این امر با مخالفت کشورها و جوامع بینالمللی روبهرو و هزینههای بسیاری برای واشنگتن ایجاد خواهد کرد.
اکنون کشورهای اسلامی باید هوشیار بوده و سناریوهایی چندگانه برای پاسخ احتمالی به اشغالگری صهیونیستها را مد نظر داشته باشند. نخستین موضوعی که باید مورد توجه قرار گیرد، پیگیری بحث اشغالگری رژیم صهیونیستی و محکومیت آن در مجامع قانونی بینالمللی و سازمان ملل است. بلندیهای جولان، منطقهای است متعلق به سوریه که از سال 1967 تاکنون در اشغال بوده و در سال 1981 ضمیمه مناطق اشغالی شد؛ عملی که از طرف جامعه بینالملل به رسمیت شناخته نشده است. بحث دیگر پیگیری موضوع اخراج آمریکا از سازمان ملل در صورت تحقق این امر خطرناک از سوی ترامپ به عنوان کشور خاطی است؛ چرا که تمامیت ارضی سوریه را زیر سؤال برده است. اصل حاکمیت کشورها و احترام به تمامیت ارضی از ابتداییترین اصول در روابط بینالملل بوده و از این مسئله نمیتوان براحتی گذشت. بعد دیگر پاسخگویی در سطح نهایی اقدام نظامی و عملی از سوی کشورهای جبهه مقاومت (سوریه، ایران، حزبالله) خواهد بود. اسرائیل هم اکنون نیز بشدت نگران واکنش احتمالی جبهه مقاومت به ادامه اشغالگری در جولان است؛ بنابراین در حال دست و پا زدن و تقلای بی مورد برای موجه جلوه دادن حضور غیرمشروع خود در این منطقه میباشد.
نظر شما