به گزارش گروه سیاسی قدس آنلاین به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری،حجتالاسلام حسن روحانی روز چهارشنبه در جلسه هیأت دولت گفت: بسیار دشوار است که مردم با از بین رفتن منازل و وسایل زندگی خود بخواهند مدتی را در چادر و یا خانههای اقوام زندگی کنند.
وی افزود: جبران خسارت و تحمل آسیب دیدن و از بین رفتن لوازم منزل که گاهی حاصل تلاش یک عمر یک خانواده بوده، بسیار سخت است.
رئیس جمهور با بیان اینکه مردم ایران در درجه اول و دولت پس از آن، در این امتحان الهی موفق بودند، خاطر نشان کرد: ملت ایران بالاترین توفیق را در کمک و یاری یکدیگر داشتند و دولت با همه توان خود در این عرصه گام نهاد و همه اقشار و بخشها اعم از امداد، هلال احمر، اورژانس، کمیته امداد، نیروهای مسلح و بسیج به صحنه آمدند.
روحانی با اشاره به اینکه در این حادثه علیرغم مشکلات، برخی اقدامات و کارهای گذشته دولت نیز نمایان شد، افزود: بخش بزرگی از این سیلاب ها از مسیر کانالکشی و زهکشیهایی که به منظور توسعه کشاورزی در دشت گرگان در دولت یازدهم و دوازدهم انجام شده بود، به سمت دریا هدایت شد.
رئیس جمهور ادامه داد: این نشان میدهد که اقدامات عمرانی و زیربنایی نه در روز عادی، بلکه در روزهای سخت هم به کشور کمک میکند.
روحانی با بیان اینکه با وجود بارندگیهای فراوان در استانهای آذربایجان غربی و شرقی با مشکل سیل و سیلاب مواجه نبودیم، گفت: این بخاطر آن است که دولت با هدف احیاء دریاچه ارومیه، ۴ الی ۵ سال است که تلاش میکند و توانسته ۲۴۲ کیلومتر از رودخانههای مختلف را لایروبی کند. همچنین سدهایی که در این مناطق آماده آبگیری شده بودند، توانست ۵۷۵ میلیون متر مکعب آب را در خود جای دهند.
رئیس جمهور افزود: اگر لایروبی صورت نمیگرفت و آبهایی که در پشت سدها قرار دارند نیز آزاد میشد، امروز در آذربایجان شرقی و غربی هم با سیل مواجه بودیم.
روحانی با بیان اینکه بارها این را گفتهایم که یکی از افتخارات دولت یازدهم و دوازدهم تلاش در راستای احیاء دریاچه ارومیه است، گفت: احیاء دریاچه ارومیه به معنای نجات زندگی، ۱۵ میلیون نفر جمعیت کشور است چرا که اگر این دریاچه خشک میشد، تمام منطقه شمال غرب کشور تحت تأثیر گرد و غبار نمکی قرار میگرفت و همه محصولات زراعی از بین رفته و زندگی مردم تحت تأثیر قرار میگرفت.
رئیس جمهور ادامه داد: افتخار دولت یازدهم این است که در اولین جلسه دولت درباره دریاچه ارومیه تصمیمگیری کرد و امروز شاهد آثار مثبت آن هستیم به گونهای که امسال نسبت به سال گذشته حدود ۱.۶ دهم به آب دریاچه ارومیه اضافه شده است.
روحانی با اشاره به اینکه بارندگیهای اخیر هر چند که مشکلاتی را برای زندگی مردم ایجاد کرده و دولت هم برای جبران خسارات مشکلات فراوانی خواهد داشت، اما حیات را به کشور بازگردانده است، اظهار داشت: مردم در این حادثه بسیار کمکهای فراوانی کردند اما تعدادی معدود هم بودند که در فضای مجازی به جای آنکه کمک کنند، روحیه مردم را تخریب کردند که باید این موارد را دنبال کرده و کسانی که در این ایام به ملت خدمت کرده و آنهایی که به مردم به نحوی ظلم کردند را شناسایی و مشخص کنیم.
وی با تقدیر از اقدامات دستگاههای اجرایی در این ایام افزود: برخی از اقداماتی که توسط دستگاههای اجرایی صورت گرفته شاید نظیر آن در دنیا وجود نداشته باشد به گونهای که در مدت ۳ هفته از ۴ هزار روستایی که دچار قطع آب شده بودند، ۳ هزار و ۹۰۰ روستا به شرایط عادی بازگشته و امروز تنها برای ۲.۵ درصد از روستاها این مشکل وجود دارد؛ همچنین از ۲ هزار و ۳۵۲ روستایی که با قطع برق مواجه شد، امروز برق ۲ هزار ۳۳۳ روستا وصل شده است.
رئیس جمهور افزود: اگر این اقدامات را با دیگر کشورهایی که دچار اینگونه حوادث میشوند، مقایسه کنیم، میبینیم که اقدامات بسیار ویژهای در بخشهای مختلف از جمله جادهسازی و ایجاد پلهای موقت انجام شده است.
روحانی با بیان اینکه عدم شیوع بیماریهای واگیردار، علیرغم مشکلات بزرگ در مناطق سیلزده یکی از افتخارات کشور بشمار میرود، گفت: این نشان میدهد که تلاش و اقدامات بسیار خوبی در این راستا از سوی هلال احمر، اورژانس و مراکز بهداشتی و درمانی صورت گرفته و موجب حیرت برخی از مراکز بهداشتی جهان شده است.
رئیس جمهور با قدردانی از رهبر معظم انقلاب بخاطر پاسخ به نامه دولت برای استفاده از اعتبارات صندوق توسعه ملی جهت جبران خسارتها و نیازی که در این بخش وجود دارد، گفت: مقام معظم رهبری در دیداری که حضوراً خدمت ایشان بودم، فرمودند که معتقدم باید از صندوق در راستای جبران خسارات مردم کمک شود.
روحانی با اشاره به اینکه در روزهای اخیر اقدام بسیار خوبی از سوی معاون اول رئیس جمهور، وزارت کشور و سایر دستگاهها، برای برآورد اولیه خسارات در مناطق سیلزده انجام شده است، اظهار داشت: در مجموع براساس این برآوردها حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان خسارات به بخشهای مختلف وارد شده که البته این رقم با بررسی دقیق خسارتهای سیل در استان خوزستان ممکن است افزایش پیدا کند.
رئیس جمهور ادامه داد: دولت تا آنجا که ممکن باشد از امکانات بودجهای خود برای جبران خسارات استفاده خواهد کرد و گزارش آن را به مقام معظم رهبری ارایه خواهد کرد و هر میزان که نیاز باشد از اعتبارات صندوق توسعه ملی استفاده میکنیم.
روحانی تأکید کرد: مردم باید مطمئن باشند که در حد توان و امکان خود برای جبران خسارات تلاش میکنیم، کما اینکه در جلسه امروز دولت مصوبه گذشته در این خصوص را به دلیل وسعت خسارتها در بخشهای مختلف بویژه کشاورزی اصلاح کردیم.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه مردم در صحنه تلاشهای دستگاههای مختلف از جمله وزارت راه و شهرسازی، کشور، نیرو و جهاد کشاورزی را میبینند، اظهار داشت: برخی از دستگاهها مانند وزارت امور خارجه و وزارت نفت نیز هستند که نقش آنها توانسته کمک شایانی را داشته باشد که در تبلیغات زیاد به چشم نمیآید.
وی با بیان اینکه اعتبارات صندوق توسعه ملی به واسطه تلاشها و خدمات وزارت امور خارجه و وزارت نفت حاصل شده است، گفت: اگر تلاشهای وزارت امور خارجه نبود و از سال ۹۵ تولید و صادرات نفت، گاز و میعانات کشور، افزایش پیدا نمیکرد، امروز اعتبارات چندانی در صندوق توسعه ملی وجود نداشت.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه بخش بزرگی از جبران خسارات ناشی از سیل در توان بودجه دولت قرار ندارد و باید صندوق به کمک بیاید، خاطرنشان کرد: صندوق توسعه ملی یعنی وزارت نفت، کارگران و مهندسان صنعت نفت، دیپلماتهای کشور و بانک مرکزی و بخشهای مختلف اقتصادی کشور.
روحانی افزود: اگر امروز نفت در شرایط پیش از توافق هستهای قرار داشت، نمیتوانستیم از اعتبارات صندوق چیزی داشته باشیم؛ اینکه تولید نفت کشور بیش از ۲ برابر شد و توانستیم هم کشور را اداره کرده و هم بخشی از اعتبارات حاصل از فروش آن را ذخیره کنیم بخاطر تلاشهای انجام شده در این حوزه بوده است.
رئیس جمهور با تقدیر از وزارت کشور و تلاشهای وزیر کشور در به عهده گرفتن فرماندهی قرارگاه بازسازی و نوسازی مناطق سیلزده، گفت: از امروز بازسازیها و نوسازیها در مناطق سیلزده زیر نظر این قرارگاه با فرماندهی وزیر کشور، انجام میشود و همه دستگاهها، وزارتخانهها، نیروهای مسلح و نیروهای مردمی دست به دست هم داده و در این راستا کمک خواهند کرد.
وی افزود: به منظور اینکه مشکلات و ریشههای سیلاب اخیر برای جامعه و مردم مشخص شود، لازم بود هیأت سطح بالای علمی را مسئول بررسی این موضوع کنیم که این هیأت به ریاست رئیس دانشگاه تهران تعیین شده و موظف است ظرف ۶ ماه گزارش ملی را تهیه و برای اطلاع مردم دانشجویان و مراکز مختلف منتشر کند.
رئیس جمهور تأکید کرد: باید جایگاه هواشناسی کشور از لحاظ سازمانی ارتقاء پیدا کند و به سطح بالاتری از لحاظ بودجه و امکانات برسد، چرا که هواشناسی با پیشبینیهای دقیق میتواند در پیشگیری از وقوع اینگونه حوادث بسیار تاثیرگذار باشد.
روحانی با بیان اینکه باید صنعت بیمه را برای اینگونه حوادث در آینده توسعه دهیم، گفت: دولت این موضوع را با جدیت دنبال کرده و بیمه به گونهای توسعه خواهد یافت که در سالهای آینده و در چنین حوادثی مشکلات بسیار کمتر بوده و در ادامه باید به نقطهای برسیم که زمانی که این حوادث بوجود آمد، مردم هیچ نگرانی نداشته باشند و به راحتی برای جبران خسارات به بیمه مراجعه کنند.
رئیس جمهور تأکید کرد: راهحل اساسی در این گونه حوادث صنعت بیمه است و باید تقویت شده و گسترش یابد.
روحانی با بیان اینکه در این حادثه تشت آمریکاییها از بام افتاد و مردم دیدند آنهایی که مرتب ادعا میکردند با مردم ایران هیچ مشکلی نداشته و با دولت ایران دچار مشکل هستند، چگونه عمل کردند، گفت: این سیل آزمایش بسیار خوبی برای همگان بود و از همه دولتهایی که در این حادثه با مردم ایران همدردی کرده و به کمک و یاری دولت و ملت ایران شتافتند، تشکر میکنم.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه این حادثه بدترین آزمایش تاریخی برای هیأت حاکمه آمریکا بود، گفت: سران رژیم آمریکا ماهیت خود را افشا کردند و در حالی که اگر عاقل بودند باید اعلام میکردند که به خاطر سیلی که در ایران آمده، تحریم را برای یکسال معلق میکنیم. آن وقت بود که مردم شاید باور میکردند که آنها علیه ملت ایران نبوده و زمانی که ۲۵ استان ایران دچار حادثه شده است، تحریم را لغو کردند.
روحانی ادامه داد: اگر آمریکا چنین کاری میکرد، معلوم میشد آنچه راجع به خباثت آمریکا و ضدیت با ملت ایران عنوان میکنیم، اشتباه است، اما آمریکاییها در موضوع سیل نه تنها اعلام کردند که کمک نمیکنیم، بلکه اجازه ندادند حتی مردم کمکهای نقدی خود را از طریق بانکها برای هلال احمر ایران ارسال کنند و با این اقدام خباثت، ضدبشر بودن آمریکا و ماهیت پلید سران این کشور مشخص شد.
رئیس جمهور خاطر نشان کرد: سیل اخیر، اقدامات و تلاشهای دولت و نیروهای مسلح برای کمک به مردم، حضور و یاری مردم در صحنه و عکسالعمل آمریکا نشان داد که ما باید برای رفع مشکلات کشور روی پای خود ایستاده و کنار یکدیگر دست به دست هم دهیم تا بتوانیم این خسارت و مشکل را به فرصت تبدیل کنیم.
وی با بیان اینکه امروز همه باید برای کمک و جبران خسارات به صحنه بیایند، افزود: حداقل ۱۷۹ هزار منزل مسکونی در مناطق مختلف سیلزده دچار خسارت شده که باید با تلاش همه بخشها بتوانیم این خسارتها را جبران کنیم.
رئیس جمهور با بیان اینکه در اینگونه حوادث آموزش و پرورش، آموزش عالی و وزارت ورزش و جوانان باید زمانی که اسکان موقت مردم بیشتر از یک هفته میشود، در آن مکان کلاسهای درس را در چادرها و کمپها تشکیل داده و در کنار دانشآموزان و دانشجویان باشند، گفت: معلمان دلسوز و اساتید میبایست در روز سیل و زلزله در کنار دانشآموزان ، جوانان و نوجوانان باشند.
روحانی افزود: باید دستورالعملی از سوی ۳ وزارتخانه آموزش و پرورش، علوم، تحقیقات و فناوری و ورزش و جوانان تهیه و برای تصویب به دولت پیشنهاد شود که در چنین حوادثی که مردم به واسطه مشکلات از خانه خود جدا میشود و در محلهای اسکان موقت و کمپها حضور مییابند در فاصله کوتاه همانطور که بهداشت و درمان و سایر بخشها در کنار مردم تشکیل میشود کلاسهای درس مدارس و دانشگاهها نیز در این اماکن تشکیل شود.
رئیس جمهور در ابتدای سخنان خود نیز با تبریک اعیاد شعبانیه و میلاد با سعادت امید سعادت انسانها و آینده درخشان جامعه بشری حضرت مهدی موعود(عج)، گفت: این سنت بسیار زیبایی در میان مسلمانان بویژه شیعیان و ایرانیان است که روز نیمه شعبان را به عنوان روز فرج و گشایش برای جامعه انسانی و نماد امید به آینده میشناسیم.
روحانی با اشاره به اینکه پیامبر اسلام(ص) مهمترین و بالاترین اعمال امت اسلام را انتظار فرج و گشایش دانسته است، اظهارداشت: این بدان معنا است که اساس دین و اعتقادات مردم، به آرمان امیدبخش انسانها یعنی فرج و گشایش باز میگردد.
رئیس جمهور با بیان اینکه ما همواره در انتظار حل معضلات و رفع مشکلات و فرج هستیم، افزود: ظهور ولی عصر(عج) در بالاترین درجه فرج قرار دارد وگرنه مؤمن باید هر روز به دنبال یک گشایش و فرج بوده و تلاش کند تا هر روز از گذشته بهتر باشد.
روحانی ادامه داد: ما باید هر روز در رفتار، اعمال و کردار خود علامتی داشته باشیم که با آن مسیر و سیر انسانها به سوی نجات باشد.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه اعتقاد به منجی تنها مختص به مسلمانان نبوده و همه ادیان الهی معتقد به ظهور منجی هستند، گفت: همه معتقدند که روزی منجی خواهد آمد و بشریت را از پیچیدهترین مشکلاتی که تا آن روز قادر به حل آن نبوده میرهاند و این اعتقاد در میان مسلمانان با مشخصاتی که در قرآن و روایات ذکر شده، راسختر، روشنتر و دقیقتر است.
روحانی تصریح کرد: ماه شعبان باید برای همه ما، ماه امید، فرج و گشایش برای آینده همگان باشد.
رئیس جمهور همچنین با تبریک میلاد حضرت علیاکبر(ع) و روز جوان، گفت: حضرت علیاکبر(ع) شبیهترین انسانها از لحاظ اخلاق، خلق و خو، سیره عملی و چهره ظاهری به پیامبر اسلام(ص) بودند و الگویی تمام و کمال برای نسل جوان جامعه امروز ما بشمار میرود.
روحانی با تأکید بر اینکه نسل جوان کشور باید به دنبال پیروی از منطق پیامبر(ص) جدال احسن و موعظه حسنه باشد، افزود: باید تلاش کنیم تا اخلاق، سیره و رفتار ما مطابق با رفتار پیامبر اسلام(ص) باشد، چرا که پیامبر برای احیاء اخلاق مبعوث شد و ریشه و هدف همه آنچه در اسلام وجود دارد در اخلاق است.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه قرآن بالاترین هدف انسان را رسیدن به فلاح و شکوفایی میداند، اظهار داشت: هدف دین این است که استعدادها شکوفا شده و بهترین رفتار و اخلاق در جامعه حکمفرما شود که در این راستا باید تلاش کنیم تا براساس دستور قرآن به همنوعان خود نیکی کنیم.
روحانی اظهار امیدواری کرد که نسل جوان ما بتواند در این مسیر استعدادهای خود را شکوفا کرده و بتوانیم الگویی برای دیگر ملل جهان باشیم.
انتهای پیام/
نظر شما