سیدحمید حسینی
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فراوردههای نفت، گاز و پتروشیمی/
بسته اصلاح شده سیاستهای ارزی بانک مرکزی با هدف بازگشت هر چه بیشتر ارزهای صادراتی به کشــور، پس از برگزاری نشستهای متعدد بانک مرکزی با صنوف مختلف، به جمعبندی رسید تا ایرادهای بسته قبلی را رفع و هدف اصلی که همان تشویق صادرکنندگان به بازگشت ارز است، محقق شود.
خوشــبختانه با اصلاحات تدریجی در ماههای گذشــته و بر اساس تأیید بانک مرکزی، 60 درصد ارزهای صادراتی تا ماه دوم امسال به کشور برگشته است که این نشاندهنده بررسی کافی و جامع بانک مرکزی است که زمینه را برای فعالیت صادرکنندگان واقعی و بازگشت ارز آنان بخوبی فراهم آورده است.
یکی از ایرادهای رفع شــده این اســت که ارزش پایه کالاهای صادراتی بالا بود و صادرکننــده نمیتوانســت ارز را وارد کند و قیمتگذاری گمرک، واقعی نبود.
خوشــبختانه در اصلاح صورت گرفتــه، ۸۰ درصد ارزش آمــار صادراتی برای صادرکننده لحاظ میشود. ایراد دیگر که برطرف شده اینکه تا مرداد ماه سال گذشته صادرات ریالی به عراق و افغانستان که در ظاهر پذیرفته و در عمل ملغی شده بود و سازمان امور مالیاتی نمیتوانست در این خصوص تصمیمگیری کند، پذیرفته شده است.
ایراد سوم طبقهبندی صادرکنندگان بود که سبب بروز صادرکنندگان ناشناس و غیرواقعی شده بود تا از معافیت صادرات یک میلیون دلاری بهرهبرداری کنند که خوشبختانه این مورد هم حل شده است.
در مجموع، اینکه صادرکنندگان پتروشیمی 60 درصد و دیگر بخشها 50 درصد ارز را به نیما برگردانند به باور من گام مثبتی از ســوی بانک مرکزی است. حتی ظاهراً قرار است بانک مرکزی صرافان را هم در این خصوص فعال کند که بیتردید این کار، اجرای بخشنامه جدید را روانتر خواهد کرد.
البته هنوز این انتقاد وارد است که چرا بانک مرکزی اجازه نمیدهد صادرکننده و واردکننده خودشان با هم تعامل کنند؟ شاید بتوان این انتقاد را چنین پاسخ داد که بانک مرکزی نگران منابع مالی کشور است و تمایل دارد بر این منابع اشراف داشته باشد و آن را اولویتبندی کند.
در نهایت همه مشــکلات حــوزه صادرات و صادرکنندگان حل نشــده، اما این اصلاحیــه قدمی رو به جلو بود تا صادرکننده واقعــی راه صحیح را برود و برای بازگشت ارز، تشویق شود. ضمن اینکه تصمیمات جدید کاملا کارشناسی شده و بیانگر انعطاف بالای بانک مرکزی در برابر انتقادهای وارد شده است.
نظر شما