مالیات بر عایدی سرمایه همچنان در پیچوخم بررسیهای کارشناسی دولت و مجلس، روزگار میگذراند و اجرای این قانون در سال جاری، بعید به نظر میرسد.
یک کارشناس مطلع در سازمان امور مالیاتی در گفتوگو با خبرنگار ما اظهار داشت: این قانون به دلیل جامعیت، نیازمند بررسی دقیق کارشناسی و صرف زمان است؛ سازمان همچنان مشغول کارشناسی است تا دولت لایحهای با حداکثر دقت را به مجلس بفرستد.
وی که خواست نامش فاش نشود، خاطرنشان ساخت: البته دولت امیدوار است امسال این لایحه را به مجلس بفرستد تا به صورت یکجا با طرح مالیات بر عایدی سرمایه مجلس که املاک و مستغلات را مد نظر دارد، بررسی و تصویب شود اما این امر به پایان یافتن بحثهای کارشناسی و رفع ابهامات بستگی دارد.
وی در پاسخ به اینکه وقتی قانون مالیات بر عایدی سرمایه تصویب نشده، اخذ مالیات خریداران سکه بر چه اساسی صورت میگیرد، گفت: مالیات بر سکه، مالیات بر عایدی سرمایه نیست بلکه «مالیات بر درآمد» محسوب میشود. به گفته وی معاملات خودرو و ارز در زمان انجام، توأم با پرداخت مالیات انجام میگیرد، بدان معنی که هم در نقل و انتقال خودرو مالیات پرداخت میشود و هم صرافان، مالیات بر درآمد خود را میپردازند.
مالیات پلکانی برای خریداران سکه
در همین حال و پس از اعتراض گسترده به دریافت مالیات از خریداران سکه، رسانهها به نقل از معاون مالیاتهای مستقیم سازمان امور مالیاتی نوشتند: همه خریداران سکه که در سال گذشته حداکثر 200 سکه از سیستم بانکی دریافت کردهاند، مشمول مالیات مقطوع بوده و از نگهداری اسناد و مدارک موضوع قانون مذکور و تسلیم اظهارنامه مالیاتی معاف هستند.
نادر جنتی گفت: اشخاصی که در سال 97 بیش از 200 سکه خریدهاند، مشمول مالیات مقطوع موضوع تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم نبوده و باید اظهارنامه مالیاتی مربوط به این فعالیت (خرید و فروش سکه) را تا پایان خردادماه امسال به سازمان امور مالیاتی کشور تسلیم نمایند.
به گفته وی تا 20 سکه دریافتی مشمول مالیات نیست. برای مازاد 20 سکه تا میزان 60 سکه به ازای هر عدد 150 هزار تومان مالیات مقطوع، برای مازاد 60 سکه تا میزان 100 عدد به ازای هر سکه 200 هزار تومان مالیات مقطوع و برای مازاد 100 سکه تا میزان 200 قطعه به ازای هر سکه 250 هزار تومان مالیات مقطوع تعیین شده است.
مجلس، منتظر دولت نمیماند
واکنش رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اما به تعلل دولت در ارسال لایحه مالیات بر عایدی سرمایه این بود: بیش از این منتظر نمیمانیم و سهشنبه هفته آینده کمیته مالیاتی کمیسیون اقتصادی به جمعبندی نهایی خواهد رسید.
محمدرضا پورابراهیمی به خبرنگار ما گفت: ما سال گذشته به حوزه مالیات بر املاک و مستغلات، ورود کردیم و پس از جلسات متعدد، کلیات آن در کمیسیون اقتصادی تصویب شد، اما دولت چند ماه پیش اعلام کرد آمادگی دارد لایحهای جامع برای مالیات بر عایدی سرمایه ارائه دهد. واقعیت این است که باوجود اهتمام وزیر اقتصاد، به دلیل فرایند خاص بروکراسی و انباشت لوایح اقتصادی در دولت، احتمالًا لایحه دولت به عمر مجلس دهم قد نمیدهد.
وی افزود: با وزیر اقتصاد توافق کردهایم که تا محتوای پیشنهادی دولت برای تکمیل طرح مجلس برای مالیاتستانی از معاملات خودرو، ارز و دیگر کالاهایی که در دنیا پایه مالیاتی دارند، در قالب متنی به کمیسیون اعلام شود تا در قالب طرح و در زمان کمتری قانون جامع را نهایی کنیم. اگر تا یک ماه پس از نهایی شدن جزئیات طرح در کمیسیون، پیشنهادهای دولت به ما نرسد، قانون مالیات بر عایدی سرمایه را در حوزه املاک و مستغلات، نهایی میکنیم تا در صحن علنی بررسی شود.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: دیگر زمانی برای از دست دادن نداریم و با توجه به شوکهای متعدد اقتصادی در کشور و در حالی که بیش از 100 کشور جهان، قانون مالیات بر عایدی سرمایه را اجرا میکنند، اجرای این قانون برای کشور حیاتی است تا توزیع عادلانه منابع و افزایش پایههای مالیاتی هم محقق شود.
پورابراهیمی در خصوص دریافت مالیات از سکه هم اظهار داشت: گرفتن مالیات هر چند اقدام خوبی است اما باید بر مبنای پایه مالیاتی قانونی صورت گیرد. بر همین اساس، کمیسیون اقتصادی در حال تهیه گزارشی است که در آن مستندات سازمان امور مالیاتی برای اخذ مالیات از سکه، از حیث قانونی بودن یا نبودن، بررسی و بزودی اعلام میشود.
به گفته وی، در سال گذشته، دولت نخستین و بزرگترین خطا را مرتکب شد و سکه را با نرخ غیرواقعی فروخت و اگر قرار است مابه التفاوت و عوارضی امروز اخذ شود، دولت باید به عنوان عرضهکننده پاسخگو باشد که چرا چوب حراج بر منابع ملی زده است؟
انتهای پیام/
نظر شما